Odkiaľ si, bryndza?

Výrobok z ovčieho syra, známy ako bryndza je slovanského pôvodu; slovenská bryndza však nie je prínosom rumunských osadníkov.Pri skúmaní pôvodu určitého výrobku sa skúma predovšetkým pôvod a charakter jeho názvu.

bryndza_0525

Slovo bryndza sa vyskytuje v slovenčine, ruštine a rumunčine. V ruštine označuje určitý druh slaného syra vyrábaného v južnom Rusku, v rumunčine sa používa na označenie syra ako takého.

Názor, podľa ktorého bola slovenská bryndza dielom rumunských osadníkov, je dnes spochybnený: Osídlenie Balkánu bolo ukončené v 7.- 8. storočí; Rumunský štát sa začal formovať v 13. storočí a na jeho území sa ešte v 16.-17. storočí tlačili slovanské knihy. Slovo bryndza teda mohlo do rumunčiny preniknúť v čase sťahovania starých Slovanov z južného Ruska alebo Ukrajiny. Predpokladá sa, že Rumuni, ktorí pojem bryndza prebrali od starých Slovanov, ho potom spolu s technológiou výroby preniesli opäť na slovanské územia (v čase valašskej kolonizácie východného Slovenska).

Prvá písomná zmienka o bryndzi na Slovensku pochádza z konca 15. storočia, ale medzi slovenským obyvateľstvom sa pojem bryndza ujal až v 17. storočí, keď majitelia oviec začali konzervovať a predávať prebytky ovčieho syra - bryndza mala v tomto období charakter slaného drobivého syra.
V druhej polovici 18. storočia spôsobil lacný kravský syr značný úpadok slovenského bryndziarstva.

Ján Vagač zo Starej Turej však po mnohých pokusoch vytvoril syr s tuhou konzistenciou a jeho úspech podnietil založenie sezónnej bryndziarne (v Detve). Skutočný rozvoj sa začal až o desať rokov neskôr, keď Peter Molec zrealizoval (vo Zvolenskej slatine) bryndziareň na princípe manufaktúrnej výroby.
V 19. storočí viacero bryndziarní zaniklo, pretože sa odmietali podriadiť konkurenčnému tlaku a falšovať výrobu bryndze. Neexistovali totiž žiadne oficiálne normy stanovujúce kvalitu bryndze ani sankcie za "bryndzové falzifikáty".

Koncom 19. storočia zaviedol zvolenčan Teodor Való výrobu nového druhu bryndze a podľa jeho receptúry sa bryndza vyrába dodnes.

Vyskúšajte recept na Bryndzovníky

 o t r e b u j e m e : 1 kg polohrubej múky,1 vajce,40 g droždia,250 ml mlieka, 1 lyžička soli.
Plnka: 250 g bryndze,1 vajce, pažítka.

P o s t u p : Múku premiešame so soľou, pridáme vajce, v mlieku rozmiešame droždie a vypracujeme hladké cesto. Dáme ho na teplé miesto vykysnúť. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku 1cm, formičkou alebo pohárom povykrajujeme bochníčky a uložíme ich na vymastený plech.Bryndzu vymiešame s vajíčkom a pažítkou. Do každého bochníčka urobíme jamku, naplníme ju bryndzou a v stredne vyhriatej rúre upečieme do rúžova.

Dobrú chuť!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.