Vytlačiť túto stránku

Chystáte sa na zmenu jedálnička?

Napísal MM 19. november 2022

Výraz „zdravé stravovanie“ môže mať pre mnohých nudný až negatívny nádych. Článkov „ako na to“ a tipov na zaručene funkčné diéty je na svete už toľko, že na ich preštudovanie a vyskúšanie by nestačil ani jeden celý ľudský život.

food_w_1122

Prinášame vám podrobného sprievodcu pre začiatočníkov

Nové trendy v stravovaní často odvádzajú pozornosť od základných zásad výživy. Určité fakty však platia stále. Proces zmeny životného štýlu si vyžaduje potrebnú dávku disciplíny a množstvo času, a hlavne, na každého pôsobí inak. My v Slim Paste zastávame ten názor, že rád, ako začať so zdravým jedálničkom nikdy nie je dosť. A možno práve vďaka dnešnému článku pokročíte vo svojej snahe o jeho zlepšenie opäť o kúsok ďalej.

Prečo jesť zdravo?

Potraviny, ktoré jete, majú priamy vplyv na vaše zdravie. Je dôležité si uvedomiť, že zdravé stravovanie môže drasticky znížiť napríklad výskyt srdcových ochorení či rakoviny. Práve tieto ochorenia stoja v počte zavinených úmrtí na popredných priečkach. Dlhodobé prijímanie vhodných potravín má vplyv nielen na fungovanie mozgu či fyzický výkon, ale v podstate ovplyvňuje všetky vaše bunky a orgány.

Čo si z toho odniesť?: zdravá strava je nevyhnutná pre každý aspekt života.

Kalórie a energetická bilancia

Význam kalórií je v poslednom čase trošku odsúvaný do pozadia. Nie je nevyhnutné poznať presný počet kalórií prijatého sústa, ich celkový príjem však stále hrá pri kontrole hmotnosti kľúčovú úlohu. Ak budete konzumovať menej kalórií ako spálite, dostanete sa do tzv. kalorického deficitu, ktorého následkom je strata hmotnosti. Ak sa snažíte pribrať na váhe a zvýšiť svalovú hmotu, musíte jesť viac, ako vaše telo spáli.

Čo si z toho odniesť: kalórie a energetická bilancia sú dôležité pre udržanie hmotnosti.

Jedzte „WHOLE FOOD“

Termín „whole food“ sa dá z angličtiny preložiť ako zdravé, priemyselne nespracované potraviny. A práve tie by mali tvoriť väčšiu časť vášho jedálnička. Bývajú bohaté na živiny a majú menej kalórií ako priemyselne spracované polotovary, ktorých dlhodobá konzumácia súvisí s obezitou a ďalšími zdravotnými obmedzeniami.

Čo si z toho odniesť: stravovanie sa v čo najmenšej miere priemyselne spracovanými potravinami je pomerne jednoduchá a účinná cesta pre zlepšenie zdravia a zníženie hmotnosti.

Máte ich v jedálničku?

Prinášame vám zoznam potravín, ktoré by mali byť súčasťou vášho jedálnička. Ak väčšinu z nich pravidelne jete, môžete byť so sebou a svojím prístupom k vášmu telu spokojní.

Zelenina – by mala vo vašom jedálničku hrať zásadnú rolu. Zelenina je nízkokalorická a plná dôležitých mikroživín a vlákniny.

Ovocie – prírodná sladká pochúťka, poskytuje telu mikroživiny a antioxidanty, ktoré sú dôležité pre vaše zdravie.

Mäso a ryby – sú hlavným zdrojom bielkovín. Konzumácia rýb prispieva ku zníženiu rizika infarktu a mŕtvice. Navyše sú zdrojom potrebných omega-3 mastných kyselín.

Orechy a semená – jeden z najlepších dostupných zdrojov tuku a dôležitých mikroživín.

Vajcia – kvalitná komplexná potravina. Celé vajcia obsahujú kombináciu bielkovín, tukov a mikroživín.

Mlieko a mliečne výrobky – prírodné jogurty a mlieko sú chutným a výborným zdrojom bielkovín a vápnika. Ak máte dostatočný prísun vitamínu D a pravidelný pohyb je vápnik z mliečnych výrobkov ešte lepšie využiteľný.

Zdravé škroby – potraviny s vysokým obsahom škrobu, ako zemiaky nebo quinoa, sú veľmi výživné.

Fazuľa a strukoviny – skvelý zdroj vlákniny, rastlinných bielkovín a mikroživín.

Nápoje – čistá voda by mala tvoriť väčšinu vášho denného príjmu tekutín. S čistým svedomím do neho zaraďte kávu aj čaj.

Byliny a korenie – aj tie hojne využívajte pri varení, pretože môžu byť zdrojom mnohých potrebných živín .

Konjak konjakové prílohy, ktoré sú v poslednej dobe vyhľadávanou novinkou predovšetkým v súvislosti s redukčným jedálničkom, sú bohatým zdrojom vlákniny glukomanan. Zároveň neobsahujú takmer žiadne sacharidy, tuk ani soľ.

Čo si z toho odniesť: založte svoj jedálniček na kvalitných potravinách. Poskytnú vám všetky živiny, ktoré telo pre správne fungovanie potrebuje.