Vytlačiť túto stránku

Varenie šetrné k prírode: ekologická kuchyňa jednoducho

Napísal KČ 28. október 2021

Malé zmeny robia veľké rozdiely – eko obaly a gastro vybavenie ohľaduplné k prírode vo vašej reštaurácii pomôže znížiť dopad na životné prostredie. 15 miliónov ton odpadu. Presne toľko sa vyprodukuje ročne na Slovensku. Toto nelichotivé číslo zahŕňa aj odpad pochádzajúci z reštaurácií.

coronavirus_bar21

Áno, aj z tej vašej. Možno nad tým mávnete rukou. Skonštatujete, že vy ako majiteľ malého gastro zariadenia ste len kvapkou v mori a robiť niečo pre planétu nemá tým pádom žiadny zmysel. Alebo si pohundrete, že musíte riešiť oveľa vážnejšie problémy, ako je ekológia. Naozaj?

Zmena musí vždy prichádzať od jednotlivca, ktorý svojím myslením a konaním inšpiruje ostatných. Netreba robiť veľké veci. Aj maličkosti sa počítajú. Aké? Tak napríklad prvým úspešným krokom k ekologickejšej reštaurácii môžu byť eko obaly z obnoviteľných zdrojov a recyklovaných materiálov namiesto tých bežných.

Zapáčila sa vám myšlienka udržateľnejšej reštaurácie? Chcete minimalizovať plytvanie potravinami, obmedziť nadmerné používanie plastov a nekompostovateľných produktov?

Inšpirujte sa našimi tipmi na ekologickejšiu reštauráciu. 

7 tipov na udržateľnú reštauráciu na Slovensku

Skúste to lokálne a sezónne

Jedným z najjednoduchších spôsobov, ako zvýšiť udržateľnosť reštaurácie, je obmieňať menu podľa sezónnosti potravín a preferovať lokálnych dodávateľov. Tým získate originálne menu z kvalitných ingrediencií, ktoré nemuseli precestovať tisíce kilometrov na lodiach, zvyšujúcich emisie skleníkových plynov.

Lokálne potraviny od malých pestovateľov a farmárov síce nemusia byť na prvý pohľad cenovo najvýhodnejšie, avšak sú neporovnateľne kvalitnejšie. Nehovoriac o tom, že určite ušetríte náklady za dopravu.

Používajte ekologické obaly, poháre a príbory

K jedlu so sebou a udržateľnejšej reštaurácii neodmysliteľne patria eko obaly. Už len zamenenie plastových obalov za papierové a príborov z plastu za drevené je skvelým signálom k zákazníkom a gestom pre planétu, ktoré sa počíta. Čo vy na to?

Ekologické gastro vybavenie to sú aj papierové tašky namiesto igelitových, eko vrecká namiesto mikroténových a podobne.

Nakupujte kvalitné gastro zariadenie

Špičkové gastro zariadenie v podobe spotrebičov je označené energetickými štítkami. Do konkrétnej energetickej triedy je spotrebič zaradený na základe spotreby energie a jeho veľkosti.

Pri kúpe nového gastro vybavenia do reštaurácie preferujte to energeticky efektívnejšie. Počiatočná vyššia investícia do udržateľnejších spotrebičov sa vám postupne vráti vo forme nižších účtov za energie.

Šetrite energiami

Udržateľnosť reštaurácie zvýšite aj jednoduchými krokmi, medzi ktoré patrí, napríklad inštalácia časovačov na svetlá alebo svetiel so senzorom pohybu na toaletách, výmena žiaroviek za LED osvetlenie, montáž perlátorov na vodovodné batérie a šetričov vody na toalety.

Upratujte zelenšie

Gastro vybavenie reštaurácií tvoria aj čistiace prostriedky. Drvivá väčšina gastro zariadení na Slovensku stále preferuje komerčné čistiace prostriedky obsahujúce chémiu, ktorá neprospieva zamestnancom, hosťom a ani životnému prostrediu.

Činnosti, ako umývanie riadu, dezinfekcia pracovných plôch v kuchyni, čistenie stolov a podláh v reštaurácii, môžu byť zelenšie s použitím ekologických čistiacich prostriedkov. Výhodou je, že mnohé majú univerzálne použitie. To znamená, že hromadným nákupom niekoľkých druhov eko čističov v konečnom dôsledku ušetríte.

Zaraďte do menu vegetariánske a vegánske pokrmy

K zníženiu emisií skleníkových plynov prispejete aj tým, že do menu zaradíte viac vegetariánskych a vegánskych jedál. Týmto krokom urobíte vašu reštauráciu ekologickejšou a zároveň ušetríte, pretože rastlinné potraviny sú lacnejšie ako kvalitné živočíšne.

Plusom je aj to, že takéto menu priláka do vášho podniku novú skupinu zákazníkov, preferujúcich práve rastlinnú stravu.

Propagujte udržateľné postupy svojej reštaurácie

Dajte svojim zákazníkom vedieť, čo všetko robíte pre ekologickejšiu reštauráciu.

Letáky, brožúry či marketingové aktivity prostredníctvom sociálnych sietí sú výbornou voľbou.