Afrodiziaká na tanieri overené časom

Myslíme na jednotlivé potraviny či pripravené kulinárske delikatesy, medzi ktoré zaručene môžeme zaradiť francúzsku polievku bouillabaisse  či kaviár. Šéfkuchári tvrdia, že nepochybíte ani pri ustriciach či hľúzovke.

Afrodiziakum

Naši predkovia už dávno vedeli, že ustrice a sleď je veľké afrodiziakum. Príčinou je prítomnosť zinku, ktorý sa v nich nachádza. Zinok sa vyskytuje napríklad aj v slnečnicových semienkach a tmavom mäse. Je dôležitý pre rast, rozmnožovanie a imunitný systém. Po celé stáročia až dodnes to je hľúzovka veľmi vzácna delikatesa, pretože jej zber je ojedinelý. Zbiera sa v vo Francúzsku, Taliansku, Chorvátsku, na Novom Zélande či v U.S.A. Okrem špecifickej arómy a chute pôsobí aj ako afrodiziakum. Okrem úpravy do jedál sa nakladá do octu, oleja, vína či brandy.

Polievka Bouillabaisse má svoje korene vo francúzskom meste Marseille a miestni obyvatelia si recept strážili, vraj pre svoju magickú silu. Traduje sa, že si na nej pochutnávala samotná Venuša, ako povzbudzujúci prostriedok po noci strávenej s Marsom...

Z čoho sa pôvodne pripravovala? Z množstva rôznorodých rýb, nesmela však chýbať ryba z morských hlbín „rascasse“. Okrem rýb do nej dávali langusty, kraby a morské pavúky. Lastúrniky a slávky nikdy! Potom prišla na rad zelenina a koreniny. Hlavným afrodiziakom v polievke je zmes cesnaku, čierneho korenia, papriky a kajenského korenia, s varenými zemiakmi alebo strúhankou a olivovým olejom. Táto zmes sa servíruje veľkou lyžicou do prostriedku taniera s polievkou.

Kaviár ako afrodiziakum je vraj rovnaký ako ustrice, aj vďaka dobrej stráviteľnosti. Pochutnávali si na ňom cári so zlatou lyžičkou z perleťovej misky. V súčasnosti je dostupný každému. Cena sa odvíja od kvality. Pravý kaviár vyrábajú zo zrelých jeseterích vajíčok. Poznáme 20 druhov týchto rýb, ktoré žijú vo vodách Severného, Čierneho a Kaspického mora. Najlepší a najchutnejší je aj najmenší jeseter - sterleď (5kg), ktorý nikdy nechýbal na cárskom stole a kráľovských dvoroch. Podáva sa s hriankou ako predjedlo a výborne chutí k šampanskému.

Morský jazyk (solea obyčajná) na mandliach

Ryba pochádza zo SV Atlantiku, lovia ju aj v Stredozemnom mori. Považujeme ju za luxusnú rybu s jemnou , maslovou chuťou. Má minimum kostí a pred úpravou je nutné z nej stiahnuť kožu a pokračovať v príprave filiet. Výborne chutí pečená, grilovaná a lebo osmažená.

P O T R E B U J E T E: 4 filety morského jazyka, 1 citrón, 6 PL hladkej múky, 125 g masla, 1 PL oleja, soľ, korenie

P O S T U P:
Filety pokvapkáme citrónom, potom osolíme, okoreníme a obalíme v múke. Na panvici rozohrejeme maslo a olej, potom filety opekáme 2 až 3 minúty z oboch strán.
Upečené filety prelejte maslom, v ktorom ste opražili mandľové lupienky. Podávate s varenými zemiakom ohriatym na masle, alebo s pyré zo sladkých zemiakov - batátov a šalátom.

Láska ukrytá vo fľaši sektu

Stráviť deň venovaný oslave lásky v prítomnosti milovanej osoby je bezpochyby tým najkrajším darčekom. Príjemné prítmie pri svetle sviečok a chutná večera – to je romantický scenár na konci dňa, ktorým zaručene nič nepokazíte. Prítomný okamih pri večeri sa môže stať ešte výnimočnejším vďaka lahodným perlám vo fľaši, za ktorými sa skrýva príbeh skutočnej lásky. Sekt Pauline Hubert Rosé bol vyrobený z vďaky k manželke legendárneho zakladateľa Hubert J.E. Tento sekt vzniká tradičnou metódou, ktorú používajú aj vinári v preslávenej francúzskej oblasti Champagne. Spojením jemnej príchute malín a biskvitu sa sekt stane neodolateľným už po prvom pohári. Najlepšie chutí dobre vychladený s ugrilovaným kuracím mäsom či rybou. Odporúčaná maloobchodná cena: 17 EUR s DPH/ 0,75 l

Na zdravie a na lásku!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.