Mikróby v kuchyni

Mikróby nás obklopujú všade a sú súčasťou nášho tela aj nášho života, bez ktorých by sme nemohli existovať zároveň nám vedia aj strpčiť život.V potravinách sa nachádzajú rozličné mikróby, ktoré sú pôvodcom infekčných chorôb a práve pokazené potraviny sú hlavným pôvodcom tráviacich problémov...

ovo zel 1000x600

Všetko závisí od hygieny stravovania a to nielen v reštauráciách, ale aj u nás v kuchyni. Často práve doma sme menej opatrný pri skladovaní potravín, pretože mimo domova máme kritickejší pohľad. Aby ste sa do budúcnosti vyhli niektorým nesprávnym návykom, ktoré možno robíte, pokračujte vo vašom čítaní. Samozrejme, niektoré odporúčania sa vám budú zdať trochu prehnané, tak je len na vás čo si vyberiete.

Hygiena rúk a potravín... 

- Podľa odborníkov by ste si mali ruky umyť nielen pred varením, ale aj v priebehu varenia, keď sa chystáte pracovať s iným druhom potravín. Nikdy nekrájajte dva druhy potravín na jednej doske pokiaľ ste ju dôkladne neumyli. Surové mäso, vajcia a morské plody obsahujú jednu z najnebezpečnejších baktérii pre človeka. Keď potom, chcete na takejto doske pokrájať zeleninu, infikujete touto baktériou zeleninový šalát.

- Pri kúpe šalátov a kapusty sa odporúča vrchné listy nepoužívať. Mikróbom sa veľmi dobre darí vo vlhku, tak ovocie a zeleninu, ktorá nie je určené ihneď ku konzumácii neumývajte.

- Stopky z paradajok, jahôd a ďalšieho ovocia odstraňujte až potom, keď ich umyjete. Zvyčajne umývate ovocie s jedlou šupkou, čo sa zdá byť logické, ale aj ovocie ako sú banány, ananás, kivi a pod. by ste mali umyť, pretože nožom môžete zaniesť mikróby, ktoré žijú navrchu šupy.

- V domácnosti sa používajú klasické textilné utierky, stáva sa, že utierku určenú na čistý riad omylom použijete aj na utretie rúk, ktorými ste práve krájali mäso. Mikróby z potravín sa dostanú na utierku a potom na riad. Preto odborníci odporúčajú pri varení mať poruke papierové utierky.

- Viete, že baktériám sa veľmi dobre darí pri teplotách od 5°C do 58°C? Preto by jedlo nemalo zostávať pri izbovej teplote dlhší čas. Ak ponecháte uvarené jedlo na šporáku, jeho vzhľad sa nezmení ani chuť, ale pre citlivejšie osoby môže byť zdrojom žalúdočných problémov. Pokiaľ ste z akéhokoľvek dôvodu ponechali takto jedlo dlhšie ako dve hodiny, pred ďalším podávaním ho ešte dajte do chladničky.

Tip na záver:

Veľkým zdrojom baktérií sú rôzne špongie a handričky v kuchyni, preto ich podľa možnosti často vymieňajte. Nie je to však najlacnejšia záležitosť, preto ich vyskúšajte dať na 2 minúty do mikrovlnnej rúry na plný výkon, ktorá je schopná zničiť vyše 99% vírusov, parazitov a spór na kuchynských handrách a špongiách.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.