Potraviny, ktoré ničia libido

Pohodový a vášnivý partnerský život narúša stres, únava, zdravotné problémy a v neposlednom rade aj nezrovnalosti a hádky vo vzťahu. Sexuálnej túžbe škodia aj niektoré potraviny ako napríklad cukor či diétne nápoje. 

kissing couple 18

Naši dávny predkovia poznali rôzne afrodiziaká, ktoré za svoj pôvod vďačia gréckej bohyni lásky Afrodite. Túžbu po sexe napríklad podporujú ustrice, špargľa, artičoky, opuncia či čokoláda.

Liči

- nazývajú sa tiež čínske jahody

- dovažajú sa k nám zrelé

- biela šťavnatá aromatická dužina má údajne afrodiziakálne účinky.

Opuncia

- nazýva sa tiež kaktusová figa

- ponúka osviežujúcu dužinu jemne kyslej chuti s malými zrniečkami

- dáva sa do ovocných šalátov a zaváranín.

Aj v tomto prípade platí, že treba hľadať zlatú strednú cestu. Nedá sa presne  stanoviť konkrétna potravina, pretože človek je jedinečný a na každého jednotlivé potraviny pôsobia individuálne. Vo všeobecnosti ale jestvujú niektoré potraviny, ktoré pri nadmernej konzumácii môžu znížiť chuť na sex. Z týchto dôvodov je schodnejšia cesta, ktorá vedie cez kvalitné potraviny a zdravý životný štýl. Sexuálny apetít dokážu oslabiť jednotlivé potraviny, ktoré znižujú testosterón v organizme, na druhej strane znižujú riziko rakoviny prostaty.

K správnemu fungovaniu nášho organizmu je potrebná hormonálna rovnováha. Nerovnováha vzniká pri ich nedostatku (hypofunkčná) alebo keď ich je viac (hyperfunkčná). V prípade, že niektoré hormóny chýbajú, môžeme ich do tela dodať potravou alebo syntetickými hormónmi.

T – testosterón

Ide o hlavný mužský pohlavný hormón. V puberte spôsobuje vývoj sekundárnych pohlavných znakov a v dospelosti spolu s ďalším hormónom (androgén) udržuje mužský vzhľad a ovplyvňuje dozrievanie spermií.

E – estrogén

Je to hlavný ženský pohlavný hormón, ktorý zodpovedá za rozvoj a reguláciu ženského reprodukčného systému a sekundárnych pohlavných znakov. Poznáme tri hlavné formy estrogénu: estron (E1), estradiol (E2), estriol (E3) a štvrtý, ktorý vzniká iba u tehotných žien – estetrol (E4). Estrogény sa v menšej miere vyskytujú aj v mužskom tele, kde regulujú vývoj spermií a majú úlohu aj vo vývoji libida.

Nesprávny pomer týchto dvoch hormónov sa môže prejaviť rôznymi problémami. Ženám najčastejšie začnú rásť fúziky a mužom sa zväčšujú prsia. Ďalším nepriaznivým dôsledkom môže byť zníženie libida.

Pri priemyselnom spracovaní potravín sa strácajú vitamíny, minerály a vláknina, ktoré sú nahradené prídavnými a konzervačnými látkami. Vedeli ste, že celozrnná pšenica, z ktorej je vyrábaná biela pšeničná muka pri spracovaní stratí asi ¾ zinku, ktorý je prospešný pre mužskú sexualitu a reprodukciu...? Rovnako cukor a soľ, ktoré pridávajú výrobcovia do potravín predstavuje viac kalórii, ktoré sa rýchlo menia na energiu. To by nebolo také zlé, ak by sme boli schopní ju využiť. Inak sa mení na tuk, ktorý sa nám ukladá na postave. 

POTRAVINY 

Konzumácia potravín s vysokým glykemickým indexom (sladké limonády, biele pečivo...) vedie podľa najnovších výskumov k únave, nafukovaniu a bolesti brucha a zníženiu libida. 

Z diétnych a light nápojov neschudnete obsahujú umelé sladidlá. Umelé sladidlo aspartan má priamy vplyv na hladinu serotonínu, ktorý poznáme aj ako hormón šťastia. 

Sladkosti zvyšujú hladinu inzulínu. Tento hormón môže spôsobovať ukladanie brušného tuku, stratu svalovej hmoty, pokles hladiny testosterónu. Zároveň brušný tuk u mužov zvyšuje hladinu estrogénu, následkom čoho hrozí erektilná disfunkcia až neplodnosť. 

Trans mastné kyseliny ( v stužených tukoch) môžu spôsobovať upchávanie tepien a znižovať prietok krvi do pohlavných orgánov, čím dochádza k zníženiu sexuálnej túžby.

Alkoholické nápoje vo väčšej miere škodia zdraviu, sexuálnemu apetítu a erekcii.

POZOR, v prípade, že užívate pravidelne lieky, niektoré z potravín (sacharidy vylučovanie inzulínu) ovplyvňujú hladinu hormónov.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.