Vytlačiť túto stránku

Túžite po šálke kávy, ale vaše telo protestuje? Poznáme riešenie!

Napísal Jana Trellová 08. december 2021

Kofeín je látka, ktorá má na ľudský organizmus povzbudzujúce účinky. Niektorým z nás sa však stáva, že po káve cítime nevoľnosť, nepokoj, prípadne až závrate či triašku! Čo však robiť, ak si túžime vychutnať svoju šálku kávy, hoci je naše telo citlivé na kofeín?

Ilu_fotografia_kava_21

Jednou z možností je piť bezkofeínovú kávu. „Kvalitná bezkofeínová káva je plnohodnotný nápoj, ktorý má svoje krásne chute aj arómy a telo z neho môže čerpať aj niektoré zdravotné benefity. Bez kofeínu však organizmus nepovzbudí,“ hovorí znalec a pražiar kávy Václav Faltus z pražiarne Zlaté Zrnko. Taktiež dodáva, že je potrebné dbať na to, aby bola kvalitná káva odkofeínovaná šetrným spôsobom - švajčiarskou vodnou metódou. Pražiar hovorí, že práve takéto bezkofeínové kávy treba vyhľadávať, nakoľko pri tejto metóde sa nepoužíva chémia.

Ako funguje kofeín?

Hovorí vám niečo pojem alkaloid? Je to zlúčenina, ktorá sa vytvára v rastlinách alebo niektorých živočíchoch a ovplyvňuje fungovanie ľudského organizmu. Jedným z rastlinných alkaloidov je aj kofeín.

V prípade kofeínu ide o stimuláciu centrálnej nervovej sústavy aj obehovej sústavy. Bdelí po jeho konzumácii ostávame preto, lebo doslova „obsadí miesto“ na receptoroch adenozýnu. To je chemická zlúčenina, ktorá dáva mozgu signál, že si treba odpočinúť. Keďže sa tento signál nemá k mozgu ako dostať, telo ostáva (nejaký čas) bdelé aj napriek únave.

Čo však z nabudenosti, keď sa vám po šálke kávy roztrasú ruky, zatočí sa hlava alebo vám zostane zle? Vtedy nepodáte ani výborný športový výkon, ani neodvediete dobrú prácu.

Riešenie pre citlivejších

„Niektorí ľudia sú citlivejší na kofeín, to však neznamená, že sa musia vzdať kávy, pokiaľ im inak chutí a vyhovuje. Stačí vedieť, ako si ju pripraviť. Množstvo kofeínu v káve je totiž ovplyvnené jednak spôsobom a najmä dĺžkou extrakcie alebo lúhovania zŕn v horúcej vode a tiež tým, v akej nadmorskej výške bobule kávovníka rástli,“ hovorí baristka Monika Matúšová zo Zlatého Zrnka.

Najmenej kofeínu má káva, pri príprave ktorej voda prechádza cez kávové zrná iba krátko – teda ristretto. Viac kofeínu obsahuje espresso. Lungo, teda espresso doliate horúcou vodou, má rovnako kofeínu ako espresso. Najviac má takzvané Doppio, pretože ide nielen o dvojitú porciu vody, ale aj dvojitú porciu zomletého kávového zrna. Sú to vlastne dve espressá v jednej šálke. Káva pripravená cez espresso kávovar by sa nikdy nemala extrahovať dlhšie ako 30 sekúnd.

istockphoto_kava21

(zdroj foto: istockphoto.com)

„Z kávy sa najskôr uvoľňujú aromatické látky a oleje, kofeín patrí medzi posledné zložky, ktoré sa zo zŕn uvoľnia do kávového nápoja. Preto je ristretto bohaté na chuť a má krásnu penu, ale až tak veľmi nepovzbudí a nespôsobuje problémy pri citlivosti na kofeín,“ pokračuje M. Matúšová.

V obchode bežne nie je šanca zistiť, v akej nadmorskej výške kávovník rástol. Na škodu však nie je poznatok, že čím vyššie, tým menej má kofeínu. Uľahčiť výber vám môžu predajcovia, ktorí si dávajú záležať a na svojich obaloch uvádzajú intenzitu kofeínu či iné informácie týkajúce sa chuťového profilu kávy ako napríklad arómu, horkosť, ovocnosť, vyváženosť a podobne.

Na čo by ste si mali dať pozor?

Kofeín, samozrejme, nie je len v káve. Nachádza sa aj v čaji, kakaových bôboch, v čokoláde (najmä v horkej), v guarane a pridáva sa do rôznych kolových a povzbudzujúcich nápojov.

Nebezpečné pre organizmus môže byť kombinovanie kávy s kofeínovými tabletkami alebo energetickými nápojmi. „Káva podporuje vylučovanie tráviacich štiav, preto nie je vhodné piť ju na prázdny žalúdok,“ upozorňuje baristka zo Zlatého Zrnka. „Zároveň je dokázané, že pravidelná konzumácia kávy znižuje riziko ochorení, ako je rakovina hrubého čreva, rakovina prostaty, Alzheimerova a Parkinsonova choroba.“

A koľko kávy je tak akurát? Počet šálok je veľmi individuálny, pretože každá káva má iný obsah kofeínu a každé telo ho odbúrava rozdielne rýchlo. Odporúčaná denná dávka kofeínu je 200 až 300 mg, čo zodpovedá 3 až 6 šálkam.