Hrozia vám ovisnuté kútiky úst?

Napísal Kristína Chudá 13. marec 2023

Cvičenie, retinol ale aj make-up je cesta ku krásnemu úsmevu. Ovisnuté kútiky úst môžu byť spôsobené niekoľkými faktormi, vrátane nedostatku hydratácie, nedostatku výživy, starnutia či nedostatočnej starostlivosti o ústa.

freepik_w_lips_130323

Zdroj foto: Freepik

Čo vlastne vedie k ovisnutým kútikom pier?

Na vine je samozrejme predovšetkým proces starnutia a s ním spojená strata elasticity pleti. Častým vinníkom býva aj nedostatočná hydratácia. No sú ale aj ďalšie dôvody, o ktorých sa príliš nehovorí. Jedným z nich je napríklad rýchla strata hmotnosti, kedy môže dôjsť k ovisnutým kútikom úst, pretože koža nemá čas sa prispôsobiť novému tvaru tváre. Ďalším dôvodom býva nadmerné slnenie, ktoré môže viesť k poškodeniu kože a spôsobiť vznik vrások a ovisnutých kútikov. No genetické faktory tiež môžu hrať úlohu v ovisnutých kútikoch úst, pretože určité typy kože sú náchylnejšie na tvorbu vrások a stratu elasticity.

Zvlhčujte svoje pery

Ak sú vaše pery suché, zvlhčite ich pomocou balzamu na pery alebo prírodným olejom, ako je kokosový, jojobový alebo ricínový olej. Uistite sa, že pijete dostatok vody počas dňa, aby vaše telo zostalo hydratované. Aj to pomôže udržať pokožku, nie len na perách, v lepšom stave. Konzumujte potraviny bohaté na vitamíny a minerály, najmä vitamín B a železo, ktoré sú dôležité pre zdravie pokožky a tkanív.

Pozor na istý druh make-up

Vyhnite sa niektorým druhom make-upu. Ak používate rúž alebo iné produkty na pery, snažte sa používať prírodné produkty a vyhnúť sa nadmernému používaniu. Aplikácia nesprávnych kozmetických produktov, ako sú agresívne rúže alebo produkty s obsahom alkoholu, môže tiež viesť k vzniku ovisnutých kútikov.

Používanie retinolu

Retinol, čo je forma vitamínu A, pomáha stimulovať tvorbu kolagénu, čo je proteín, ktorý dodáva koži pružnosť a pevnosť. Starnutím dochádza k strate kolagénu, koža stráca svoju elasticitu a dochádza k tvorbe vrások a ovisnutých kútikov úst. Retinol pomáha zlepšiť tvorbu kolagénu a môže tak pomôcť posilniť pokožku okolo kútikov úst a zmenšiť dojem ovisnutých kútikov.

Retinol však môže spôsobiť aj podráždenie pokožky. Je preto dôležité používať kozmetické produkty obsahujúce retinol s opatrnosťou a postupne zvyšovať jeho koncentráciu. Pokiaľ máte citlivú pokožku alebo máte nejaké problémy s kožou, radšej sa poraďte s dermatológom.

Posilňovanie tvárových svalov

Pravidelným cvičením tvárových svalov môžete posilniť kútiky úst a odstrániť ovisnuté kútiky. Napríklad zatnutie pier, pomalé otváranie či zatváranie úst môže pomôcť posilniť svaly v tejto oblasti.

Úsmev na 10 sekúnd

Začnite tým, že si napnete svaly okolo úst a držte túto pozíciu po dobu desiatich sekúnd. Potom svaly uvoľnite a opakujte cvičenie päťkrát.

Písmeno O:

Zhlboka sa nadýchnite a potom pomaly vydýchnite, zatiaľ čo tvarujete pery do tvaru písmena „O“. Držte túto pozíciu po dobu desiatich sekúnd a opakujte cvičenie päťkrát.

Rada odborníka

Pokiaľ sa vaše ovisnuté kútiky úst nezlepšia pri dodržiavaní týchto tipov, mali by ste sa obrátiť na dermatológa alebo odborníka na starostlivosť o pokožku, aby vám pomohol nájsť riešenie, ktoré pre vás bude najvhodnejšie. Medzi najčastejšie možnosti patrí injekcia kyseliny hyalurónovej alebo laserová terapia, ktoré môžu pomôcť zlepšiť vzhľad ovisnutých kútikov.


https://www.dama.cz/clanek/povisle-koutky-ust-bojujte-proti-nim-cvicenim-retinolem-i-make-upem#part=6

1 Komentár

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.