Pleť si žiada...

Jedzte kraby, strukoviny, avokádo a čučoriedky. Mladá i staršia pleť potrebuje pre svoju krásu zinok, vitamín E a antioxidanty. V nasledujúco, článku prinášame užitočné kozmetické  tipy pre dvadsiatničky+, tridiatničky+ a štyridsiatničky+.

face_0521_schutterstock

20 plus

1. Mnohé dvadsiatničky so zdravou pleťou majú pocit, že krásna pleť je akoby navždy. Žiaľ, nie je to pravda. No pokiaľ budete dôsledne chrániť svoju hladkú, pružnú pleť pred deštruktívnym slnečným žiarením, o pár rokov sa vyhnete roneniu krokodílych sĺz nad vlastnou hlúposťou. Okrem krémov s ochrannými filtrami, o ktorých už boli popísané tony papiera (najlepší výber týchto krémov je vo väčšej lekárni so širokým sortimentom), nezaškodí používať (najmä v prípade citlivej pleti) ako ochranný štít pred slnkom aj mejkap, ktorý navyše zahŕňa ochranný filter. Nezabúdajte ani na ochranu rúk a po každom umytí si aspoň vrchné časti rúk natrite krémom, ktorý chráni pred slnečným žiarením.

2. Raz za sedem až desať dní odstráňte z pleti jemným peelingom odumreté kožné bunky. Ak nemáte záujem o salicylové a glykolové kyseliny, ktoré sú súčasťou profesionálnych peelingov a odstraňujú odumreté bunky najdokonalejšie (napr. 7 Day Scrub Cream so značkou Clinique), môžete využiť "prírodnejšie prípravky", a to jemný cukor, soľ alebo ovsenú múku.

3. Pozor na alkohol a cigarety! Opakované hýrenie s alkoholom v krvi a cigaretou v ruke vedie k dehydratácii organizmu a prvým (predčasným!) vráskam okolo očí a úst. Posledné výskumy tvrdia, že viaceré látky z tabakového dymu ničia v pleti kolagén.

30 plus

1. Väčšina tridsiatničok dobre vie, že okrem čistenia a výživy je alfou a omegou starostlivosti o pleť ochrana pred slnkom a minimum ponocovania. Vyhýbajte sa však aj ďalším nástrahám: napr. príliš teplej vode a mydlu, ktoré poslúžia iba ak procesu vysušovania. A nedajte sa obalamutiť zamračenou oblohou, ktorá pred slnečným žiarením v žiadnom prípade nechráni!

2. Sporadicky začnite používať "silnejšie" krémy s antioxidantmi - vitamínom C, E, zeleným čajom, prípadne retinolom - podľa potreby, pretože každá pleť má iné dispozície a vek je iba orientačný faktor.

3. Zahrňte do svojho denného programu "gymnastiku pleti", o ktorej sme na stránkach femme už písali.

40 plus

1. Nedostatočne ošetrovaná, "preslnená" pleť štyridsiatničiek a starších vekových kategórií stráca vo väčšej miere ako je nevyhnutné kolagén a elastín, čo sa prejavuje zvädnutosťou a nerovným, vysušeným povrchom. Pokiaľ pleť nemá ďalšie nedostatky, ktoré musí riešiť špecialista, vyskúšajte retinol.

2. Môžete použiť bežne dostupné krémy s retinolom alebo sa poradiť s dermatológom, ktorý vám napíše potrebný recept.

3. Retinol, samozrejme, nie je nijaký zázrak, ale dokáže pomôcť. Má však aj vedľajšie účinky: napr. svrbenie, pálenie, červenanie. Preto opatrne! Krém s retinolom sa odporúča používať spočiatku len jedenkrát až dvakrát do týždňa, neskôr každý druhý deň. Treba ho nanášať v tenučkej vrstve a na celkom suchú pokožku, pretože vlhká pokožka absorbuje veľké množstvo krému. Po desiatich minútach vstrebávania možno použiť bežný hydratačný, športový alebo ochranný krém. Na vstrebávanie retinolu má vplyv aj podnebie: vlhkosť a teplo pomáhajú vstrebávaniu, sucho a zima vstrebávaniu bránia.

PRE VŠETKY VEKOVÉ KATEGÓRIE

- Pre čistú a hebkú pleť jedzte: ustrice, kraby a strukoviny (obsahujú zinok, ktorý zmierňuje zápaly, urýchľuje hojenie a udržuje pleť čistú); avokádo (obsahuje veľa vitamínu E a nenasýtených kyselín, ktoré udržujú vo forme suchú pokožku); banány (obsahujú tryptofán, ktorý upokojuje, zlepšuje spánok a pomáha tak proti kruhom pod očami); čučoriedky (sú nabité antioxidantmi).

- Pre krásne vlasy jedzte: biely jogurt (je bohatý na veľmi dôležitý vitamín krásy - vitamín B); slivky, slnečnicové semienka (obsahujú množstvo medi, ktorá podporuje tvorbu vlasového pigmentu); ovsené vločky (obsahujú kremík, ktorý pomáha udržovať vlasy pružné a lesklé).

- Pre žiarivé oči a zdravé ďasná jedzte: špenát, maliny, kiwi, mango, pomaranče (sú významnými zdrojmi vitamínu C, ktorý ničí infekcie, potláča zápalové procesy ďasien a pomáha telu tvoriť vitamín A, t.j. vitamín chrániaci oči pred únavou a červenaním).

- Pre pevné nechty jedzte: melóny, dyne, mrkvu (obsahujú beta-karotén, ktorý nechty spevňuje a chráni pred tvorením nepekných rýh).

Zdroj foto: Shutterstock

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.