Vytlačiť túto stránku

Zaujímavosti o parfumoch: Vedeli ste o nich aj toto?

Napísal KČ 17. december 2021

Ste fanúšikom parfumov? Zozbierali sme pre vás zaujímavé fakty, ktorými sa parfumy môžu popýšiť a ktoré vzbudia vašu pozornosť!

shutterstock_parfum_hands21

Kedy má jeden parfum rôzne vône?

Vedeli ste, že parfum môže voňať inak, ak si ho vyskúšajú rôzni ľudia? Je to preto, lebo vôňu ovplyvňujú viaceré faktory, medzi ktoré patrí typ pokožky človeka, prostredie, potenie, ale aj konzumovaná strava. Ak sa vám zapáči vôňa vášho známeho, nemusíte hneď kupovať rovnakú značku. Pred kúpou si vyskúšajte parfum na vlastnej pokožke.

Trenie zápästí o seba: zlozvyk, ktorému sa treba vyhnúť

Ak máte tendenciu trieť si zápästia o seba hneď po tom, čo na ne nastriekate parfum, mali by ste s tým prestať. Zloženie vône je navrhnuté tak, aby ich komplexná kombinácia vytvorila cielený efekt. Trenie zvyšuje interakciu parfumu s prirodzenými olejmi ľudskej pokožky, čo môže vo výsledku vôňu skresliť.

Maximalizovanie vône sa v skutočnosti robí iným spôsobom. Na tele nájdite miesta, kde sa cievy približujú najviac k pokožke – sú voľne viditeľné. Tieto body vyžarujú teplo, ktoré napomáha rozšíriť vôňu parfumu do okolia. Životnosť fľaštičky zvýšite tak, že jej obsah nastriekate len na cieľové miesta, ako sú:

  • Krk
  • Vnútorná strana zápästia
  • Vnútorná strana lakťov
  • Miesto za ušnými lalôčikmi

Ženy rady nosia parfumy pre mužov

Nie je striktne dané, že parfumy pre mužov musia nosiť len páni. To, že niektoré ženy preferujú pánske vône v podstate dáva logický zmysel. Žena si najlepšie dokáže pripomenúť svojho partnera, keď si na seba nanesie jeho vôňu. Údajne jednu tretinu predaných pánskych vôní zakúpilo nežné pohlavie.

Parfumy, pri ktorých sa cítime príjemne, dokážu zlepšiť náladu. Prvky citrusov prebudia zmysly a napríklad levanduľa podporí pocit uvoľnenia. Životnosť dnešných fľaštičiek je v porovnaní s minulosťou až zdvojnásobená a tak svoje čuchové receptory môžete tešiť podstatne dlhú dobu.

Aké vône sú najobľúbenejšie?

Časť mozgu, určená na rozoznávanie vôní je lepšie vyvinutá u žien, než u mužov. Či už je to výhoda alebo prekliatie, necháme rozhodnúť na vás. Medzi najvyhľadávanejšie parfumy patria verzie so živočíšnymi prvkami. Ochranári zvierat sa nemusia ničoho obávať, pretože živočíšne prísady sú syntetické. Napríklad ambra, látka získavaná z tráviaceho traktu veľrýb, je pre jej vzácnosť tiež nahradená syntetickou, no kvalitnou výrobou.

Zdroj obrázku: IVASHstudio / Shutterstock.com