Vytlačiť túto stránku

Stopnite včas žiarlivosť

Napísal femme 06. jún 2016

Žiarlivosť je negatívna emócia, ktorá ruka v ruke ide s úzkosťou, neistotou, skľúčenosťou, ale aj hnevom, odporom a nenávisťou voči nášmu partnerovi, alebo inej blízkej osobe.

gelosia 16

Ak chcete budovať a udržať zdravý vzťah, je potrebné už v zárodkoch žiarlivosť vypudiť z myšlienok. Žiarlivé správanie vám berie vašu úroveň, charizmu a v podstate strácate svoju tvár. Chorobná žiarlivosť bezpodmienečne vedie k rozpadu partnerského vzťahu. Takéto správanie sa prejavuje: neustálym vypytovaním, ktoré hraničí až s vypočúvaním, prosením a odprosovaním, uisťovaním, kontrolou, sebaľútosťou a preverovaním.

Psychológovia radia použiť rôzne postupy, ako so žiarlivosťou zatočiť. Vyhýbajte sa témam, ktoré už v minulosti boli dôvodom k hádkam a v takom prípade, vám pomôže presmerovať pamäť na to príjemné obdobie a pekné spoločné chvíle. Druhá možnosť je „mantra“ – opakovanie si pozitívnej myšlienky, že ste pokojná a, že to dokážete zvládnuť.

Akonáhle vás prepadne žiarlivosť, začnite robiť čo vás upokojí a je vám príjemné. Niekto má rád hudbu, iný si radosť urobí sladkosťou, alebo si niečo kúpi na seba.

Pre emtovínejšie založené osoby sú vhodné protistresové cvičenia:

Sebavedomý smiech

Stojíte rozkročmo, pevne a vzpriamene. Nahlas si niekoľkokrát opakujete – „ha-ha-ha“ a poklepkávate päsťami do hornej časti hrudníka.

Revúci lev

Posadíte sa a natiahnete ruky, dlane smerujte k zemi. Vyplazte jazyk a napnite tvárové svaly. Oči sú maximálne otvorené, brada sa blíži k hrudníku. Nasleduje opakovaný nádych a výdych – ten je možné doprevádzať nezmyselným výkrikom – ha, uf, he – podľa nálady.

Stopnite nutkavé myšlienky

1. Namiesto nepríjemných žiarlivostných myšlienok si predstavte tri až štyri upokojujúce myšlienky, spomienky a predstavy. Urobíte to vždy s povelom STOP nutkavým myšlienkam a nahradíte ich pozitívnou predstavou.

2. Skúste robiť mechanické matematické cvičenia (sčítajte alebo odčítajte).

Keď už budete schopná zvládať svoje žiarlivostné prejavy, nasleduje ďalší dôležitý krok a to ODPUSTENIE partnerovi ako aj sebe samej.