Vytlačiť túto stránku

4 dôvody pre ktoré hľadáme partnerské vzťahy

Napísal HČ MB 15. november 2018

Prečo hľadáme partnerské vzťahy? Skutočne pri sebe niekoho potrebujeme alebo sa len bojíme byť sami? Túžime len po dobrodružstvách a po milostných zážitkoch, alebo naozaj hľadáme ideálnu osobu pre šťastný partnerský vzťah?

pixabay partnerske vztahy

Asi každý z nás pravdepodobne aspoň niekedy cítil túžbu po blízkosti inej osoby. Niekto sa uspokojí s fyzickou blízkosťou, iní uprednostňujú citovú blízkosť a niekomu vyhovuje úplné bytostné spojenie. 

No tá túžba po inej osobe nám vždy ostáva spoločná. Či si chceme zakladať rodinu, randiť, flirtovať alebo len zažívať  milostné dobrodružstvá. Nejakým spôsobom túžime po vzťahu a hľadáme spôsoby ako takýto partnerský vzťah získať

Prečo teda túžime po partnerských vzťahoch?

1.Evolučný proces a rozmnožovanie.

Či si to priznáme alebo nie, pôsobia na nás silné evolučné procesy a vplyvy. Každý živočíšny druh je „nútený“ rozmnožovať sa a vyvíjať – ak chce, aby sa jeho druh zachoval a prežil. 

Takto vzniká množstvo biologických a podvedomých spoločenských tlakov aj na každého jedinca ľudskej spoločnosti – hlavne, aby sa rozmnožoval. 

Ako sa to prejavuje?

Spoločenské tlaky na rozmnožovanie.

Každý z nás skôr či neskôr pociťuje túžbu po milostnom vzťahu. U mnohých z nás sa často ozýva aj túžba zakladať si rodinu, vychovávať vlastné deti. 

A u tých ľudí, ktorí sú z nejakého dôvodu sami – či už dobrovoľne alebo nedobrovoľne – tak na nich spoločnosť vyvíja nepriame „tlaky“ v rôznej podobe:

  • Podsúvanie sexuality vo všetkých možných podobách na všetkých možných „miestach“ – napríklad v reklame, v zábave, kultúre... .
  • Vysoký dôraz na vzťahy – dôraz na to, že je cool mať vzťah a ak je človek sám, je vnímaný ako outsider.
  • Vplyvy rodina a okolia „nepríjemnými“ otázkami a podrývanie – „Kedy sa už konečne vydáš/oženíš?“, „To chceš ostať celý život sama/sám?“, „Tak radi by sme sa ešte dožili vnúčat.“.

2. Sexuálna motivácia a túžba po milostných dobrodružstvách.

Možno je to čiastočne aj vďaka prvému vplyvu spomínanému vyššie – nie vždy hľadáme partnera/partnerku na skutočný vzťah. Niekedy je takéto konanie motivované sexuálnou túžbou a chuťou po milostných dobrodružstvách. 

A tak len hľadáme spôsoby ako zbaliť ženu či ako zaujať muža, namiesto toho, aby sme sa snažili vybudovať šťastný partnerský vzťah.

Niekto má radšej lásku na jednu noc ako stabilný partnerský vzťah. 

Všetko má svoje „výhody a nevýhody“. Naše rozhodnutia závisia od množstva vplyvov a faktorov. Šťastný vzťah vyžaduje zodpovednosť, obetavosť, láskyplnosť a veľa ďalších vlastností či pozornosti. A investovanie energie či financií tým správnym smerom – na budovanie vzťahu. 

Na rozdiel od toho, nárazový vzťah na jednu noc je oveľa pohodlnejší. Často býva odvodený aj od predošlých vzťahových zranení a zo strachu, aby sa niečo podobné už neopakovalo.

Mimochodom podľa psychiatra Sigmunda Freuda je akékoľvek ľudské správanie inšpirované pudmi a hlavne sexualitou:

„Cokoli konáme, pramení ze sexuální potřeby a z touhy po vyniknutí.“ 

Sigmund Freud

Možno pri svojich záveroch tento psychiater vychádzal zo svojich vlastných skúseností a možno aj podľa zásady: „Podľa seba súdim teba“ – pretože veľa ľudí a psychológov s ním súhlasí no naopak je množstvo odborníkov, ktorí by samotnému Freudovi odporúčali psychiatrickú liečbu.

3. Strach zo samoty v partnerských vzťahoch.

Ďalším z dôvodov, pre ktorý sa veľakrát vrháme do akéhokoľvek partnerského vzťahu je náš strach zo samoty. Takisto aj tento strach môže byť vo veľkej miere podmienený obidvoma dôvodmi uvedenými vyššie – evolúciou a spoločenskými tlakmi a sexuálnou túžbou.

Zaujímavo o samote hovorí aj náš slovenský lekár a filozof Pavol Strauss:

„Samota je vrchol psychohygieny. Túto možnosť samoliečby má každý naporúdzi. Kto nenájde vzťah k sebe vo chvíľach rozhovoru so sebou, nenájde správny vzťah ani k okoliu a k spoločnosti.“ 

Pavol Strauss slovenský filozof, lekár a spisovateľ

Niekedy tak môžeme mať pocit, že je pre nás nemožné nájsť ideálneho partnera/partnerku – a tak pri prvej možnej príležitosti rovno skočíme do partnerského vzťahu s prvou osobou, s ktorou to je aspoň trochu možné. 

Takéto vzťahy často nie sú vôbec šťastné. A veľa krát si v nich spomíname na krásne časy, keď sme boli sami.

4. Túžba po blízkej osobe alebo spriaznenej duši.

Tým najsilnejším dôvodom pre hľadanie partnerského vzťahu je veľa krát naša túžba po blízkej osobe alebo po spriaznenej duši. Pre každého to môže znamenať niečo iné. 

No všetci túžime po niekom, s kým by sme mohli spoločne kráčať našimi životmi. Niekoho s kým by sme sa delili o naše radosti a pomáhali si so starosťami.

Alebo je medzi nami niekto taký, kto by netúžil po tak blízkej osobe, s ktorou by sa mohol tešiť a radovať sa zo života? Spoločne sa zabávať, pomáhať si, zdieľať starosti aj radosti, venovať sa spoločným záujmom, úplne si rozumieť a chápať sa, podporovať a v konečnom dôsledku sa aj spoločne tešiť zo sexuality a zažívať láskyplné milostné splanutia?

Ako teda nájsť tú najideálnejšiu osobu pre šťastný vzťah alebo milostné dobrodružstvá?

Spôsoby akými hľadať partnerov sú rôzne. Závisia aj od našich očakávaní a preferencií – či hľadáme stabilný vzťah alebo len nejakú „jednorázovku“.

Niekto sa snaží opačné pohlavie zaujať svojím dokonalým telom a krásnym vzhľadom. Považuje to za jedinú správnu investíciu – a tak investuje čo najviac pozornosti a energie na vypracovanie štíhleho, svalnatého či inak príťažlivého tela.

Iní ľudia sa snažia pracovať na sebe komplexnejšie a zaujímajú sa o to ako dosiahnuť úspech vo všetkých oblastiach života – od vzťahov, cez pracovnú oblasť po zdravie a ďalšie dôležité životné oblasti.

Všetko dobré vo vašich vzťahoch!

Nech už sa rozhodnete pre akýkoľvek spôsob partnerského vzťahu, prajeme vám veľa šťastia a úspechov, nech sa vám podarí získať presne to po čom túžite a aj tisíc krát lepšie.

Zdroj foto: Pixabay

1 Komentár

  • Komentár Xernyie %AM, %24 %378 %2019 %08:%apr napísal Xernyie

    Ďakujem za pekný článok o vzťahoch