Vytlačiť túto stránku

Čo hovoria odborníci na erotické fantázie

Napísal femme 20. máj 2023

Sexuálnefantázie žien nezaostávajú za sexuálnymi fantáziami mužov. Prečo sa k nim ženy nepriznávajú? Na rozdiel od mužov ich nechcú prenášať do reality. Podľa prieskumov sa v nočných stolíkoch žien nachádza oveľa viac erotickej literatúry a časopisov, než ženy priznávajú.

1_pexels_822

Vyzerá to tak, že obyčajná prítomnosť partnera po období zamilovanosti a vášne už jednoducho nestačí... Na rozdiel od mužov však ženy svoje erotické fantázie netúžia prenášať do reality a premieňať ich na skutočné zážitky. A to z niekoľkých dôvodov: Obávajú sa, že realita by ich krásne sny jednoducho zničila alebo (pri drastickejšom type predstáv), že by to mohlo zájsť príliš ďaleko, tak ďaleko, ako by si mimo predstavu nikdy neželali. Niektoré ženy nechcú partnerom ublížiť faktom, že im k vzrušeniu nestačí iba ich prítomnosť a iné sa zasa chcú vyhnúť mužskému naliehaniu, aby si erotické fantázie vyskúšali v praxi.

Mnoho žien sa v predstavách vzrušuje situáciami, ktoré by sa im v skutočnosti javili ako mimoriadne odpudzujúce alebo psychicky a fyzicky ubližujúce: Môže to byť napríklad prítomnosť iných ľudí pri ich sexuálnom akte, alebo rôzne násilnosti. Prvky násilia či dokonca znásilnenie je vo fantazijných predstavách žien celkom zábavná, príjemná záležitosť, ktorá nemá s realitou absolútne nič spoločné. Erotické fantázie žien sú teda na rozdiel od erotických fantázií mužov celkom autonómnym svetom, ktorý existuje iba sám pre seba.

Uvedený fakt väčšina mužov chápe len ťažko. Muži chcú zvyčajne svoje erotické fantázie vyskúšať v praxi. Mnohí to aj urobia, pričom výsledky bývajú rôzne: Niektorí muži sú nadšení novým zážitkom, ktorý im pomohol vymaniť sa zo "stereotypného, mäkkého, domáckeho" sexuálneho zbližovania... Iní dospejú k poznaniu, že fantázia bola lepšia... Ďalší zažijú emocionálne fiasko - očakávajúc, že vysnívaný dej ich automaticky naplní pocitmi, po akých túžia...

Odborníci zaoberajúci sa ľudskou sexualitou považujú erotické fantázie za prirodzenú súčasť sexuálneho života a "nakladanie" s nimi - pokiaľ sa pohybujú v hraniciach legálnosti - za záležitosť individuálneho vkusu. Upozorňujú však, že priveľa fantazijných predstáv, ktoré sa pestujú na úkor reálneho kontaktu s partnerom, je spoľahlivým znakom odcudzenia sa a emocionálneho chladu alebo neschopnosti odovzdania sa a uvoľnenia.

Zdroj foto: Pexels