Vytlačiť túto stránku

Život so stresom

Napísal femme 30. jún 2008

Pravidelne sa stretávate so situáciami, ktoré vyvolávajú stres. Skúste negatívne pocity premeniť na pozitívne myslenie v napätej situácii.

V niektorých situáciách zisťujete, že na menej intenzívny stres, ktorý sa opakuje, ste si do určitej miery zvykli a pomaly sa naňho adaptujete. Zväčša je to v každodenných situáciách pri ceste do práce, návšteve pošty, zvonenie mobilu, prenášanie pracovných problémov domov, nepochopenie v zamestnaní či v rodine, problémy s deťmi a podobne.

Niekedy sa dajú silné reakcie na stres vystopovať aj z prostredia, ktoré pôsobilo v ranom veku. Deti, ktoré boli vystavené nadmernému stresu, sú obzvlášť citlivé na stres v dospelosti.
Fyzicky silnejšia osoba bude takémuto tlaku samozrejme odolávať ľahšie a dlhšie. Ale aj pri takejto fyzickej dispozícii dlhodobejší stres zanechá dôsledky a je vhodnou pôdou pre tzv. civilizačné choroby. Základnými príznakmi sú poruchy spánku a poruchy trávenia. Stresu sa predísť nedá, musíte sa mu však vzoprieť bez toho, aby vám výraznejšie uškodil. Ak však nasleduje jedna stresová situácia za druhou, organizmus nemá príležitosť sa zotaviť.
Chronický stres môže viesť ku trvale zvýšenej hladine kortizolu. Práve tento hormón môže zvyšovať chuť do jedla a zapríčiňuje prírastok na váhe. Ak sú stres alebo negatívne emócie chronické, môžu následkom "emočného jedenia" vzniknúť zdravotné problémy, ako sú nadváha a zvýšené kardiovaskulárne riziko. POZOR: tzv. "emoční jedáci" nekonzumujú viac, jedia len viac nezdravých jedál ku ktorým sa neraz pridáva kalorický alkohol.

Ako na stres:
- zmeňte prostredie tak, aby na vás neboli kladené také požiadavky, ktoré nezvládate
- naučte sa lepšie zvládať nároky, ktoré sú od vás požadované
- doprajte vášmu organizmu zdravú výživu a primeraný odpočinok
- zredukujte alebo vycúvajte z konfliktu alebo trápenia a pouvažujte nad tým, čo vás trápi najviac
- dajte si prestávku a porozprávajte sa s niekým blízkym

Skúste relaxačné cviky
1. Nadýchnite sa nosom a rátajte pritom do 10. Keď sa nadýchnete, horná časť brucha by sa mala zodvihnúť - nie váš hrudník.
2. Pomaly vydychujte a rátajte pritom do 10.
3. Opakujte 5 - 10 krát. Pokúste sa tento postup urobiť niekoľkokrát počas dňa a to dokonca aj vtedy, keď sa necítite byť v strese.
Ak máte stále problém s relaxovaním, dajte si liečebnú masáž, ktorá môže ukľudní vaše napäté nervy.