Podoby lásky

Bez lásky sa veľmi ťažko žije ak jej niet, nastupuje citová deprimácia, ktorá ovplyvňuje našu budúcnosť.


Skľúčenosť je typickým príznakom vnútorného nešťastia a trpia ním všetky vekové kategórie. U detí je vyvolaná citovým odmietaním zo strany rodičov alebo emočným týraním vo forme ponižovania, urážania a nadávania.

Láska má mnohoraké podoby: k dieťaťu, rodičom, partnerovi, k rodinným príslušníkom, priateľom, k zvieracím miláčikom a patrí tam aj vierovyznanie, čiže láska k Bohu, vlastenectvo ale aj láska k peniazom ...

Telesná láska často skrýva inú povahu emočného vzťahu ako samotná láska. Rozdiely medzi jednotlivými pocitmi sú veľmi malé a častokrát splývajú. Zamilovanosť sprevádza túžba, ktorá je veľmi intenzívna a telesná v každom veku. Prejavuje sa silnou vášňou a rozkošou. Túžba vo vzťahu vyvoláva fantazírovanie, pocity šťastia, atraktívnosť a romantiku.
Intímna láska nasleduje v neskorších fázach vzťahu, kedy sa partneri skutočne viac poznajú, zdôverujú si intímnosti, o ktorých iní nevedia. Tento prerod nastáva po období zamilovanosti, pretože v tom čase sa snažia ešte partneri vyzerať dokonale pred tým druhým. Ak však nepreklenú toto obdobie, nejde o pravú lásku ale len o telesné emócie a posadlosť.
Posadlosť je často zamieňaná za lásku. Pre akýkoľvek vzťah ide o deštruktívny postoj. Takto postihnutý človek stráca realistický pohľad na svoj objekt posadnutosti. V prípade neopätovania tohto jednostranného pocitu nasleduje dezilúzia zo zbytočnej citovej investície do partnera.
Závislosť na partnerovi sa často zamieňa za lásku a vyvoláva neistotu a neslobodu. Väčšinou táto závislosť býva ukončená zo strany nezávislého partnera.
Náhradná láska nie je pravou láskou, vyhľadávajú ju ľudia, ktorí nedokážu byť dlhšie bez partnera. V takomto prípade je často náhradná láska zamieňaná za pravú.

Láska medzi ľuďmi je krásny a veľmi komplikovaný vzťah v rôznych etapách, ktorý si nedajme pokaziť extrémnymi situáciami.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.