Strach a depresie...

... nás postihujú  v každom období a všetky vekové kategórie. Odborníci radia riešiť psychické poryvy čo najskôr.


Psychické strádanie a problémy postihuje stále viac jedincov a máloktorí z nich nájdu odvahu včas si ich priznať a zabojovať. Depresiami trpia najčastejšie ľudia s emočne nestabilnou poruchou osobnosti a navonok pôsobia smutne, melancholicky a náladovo. Prejavuje sa to stavmi úzkosti, citovou nestálosťou a chronickými pocitmi prázdnoty. V podstate ich nič nebolí, ale cítia sa divne a vtedy je potrebné vyhľadať odbornú pomoc. Depresívne stavy sa liečia terapiou, ktorá je spojená s antidepresívami a prvé výsledky prichádzajú po niekoľkých mesiacoch.
Problémy ktoré zasahujú našu psychiku sa vyskytujú v každom veku. Prvým zaťažkávacím obdobím v živote človeka je dospievanie, neskôr problémy týkajúce sa partnerských vzťahov, rodiny a zamestnania. Smútok často zasahuje matky po opustení dieťaťa z domova, ide o tzv. syndróm „prázdneho hniezda“, ako aj nevera a rozvod, ktoré vnímajú ako vlastné zlyhanie.

Varovné signály

- častá zmena nálady, ktorá zasahuje do života či telesných funkcií
- bezdôvodný dlhodobý smútok a plač
- nechutenstvo
- izolovanie sa od priateľov
- nezáujem o koníčky
- dlhodobá nechuť o intímny život

Prvá pomoc

- Neseďte doma za zatiahnutými závesmi a denne chodievajte na prechádzky, už 15 minút chôdze navodí pocit pokoja.
- Vyraďte z jedálnička ťažké jedlá, zamerajte sa na menšie porcie a každé sústo dôkladne prežuvajte. Na tanieri si doprajte dostatok zeleniny, ovocia a rýb.
- Ak sa v noci zobudíte s úzkosťou, vstaňte, uvarte si bylinkový či kamilkový čaj a vypite ho v miestnosti s intenzívnym umelým svetlom, ktoré je využívané aj pri liečbe depresií.
- Pracujte na vlastnom sebavedomí a nebuďte prehnane sebakritická.
- Stanovte si realistické ciele, ktoré chcete dosiahnuť a buďte dôsledná.
- Skúste byť trochu ľahkovážna voči mrzutostiam všedného dňa, jednoduchšie zvládnete stres.

Na záver, pozitívne myslenie nás dokáže posunúť dopredu a otvorí nám cestu pre nové východiská. Každý večer pred spánkom si zrekapitulujte deň a nájdite si dve až tri pozitívne veci, ktoré sa vám počas dňa stali.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.