Vytlačiť túto stránku

Čakáte na princa na bielom koni?

Napísal femme 05. február 2023

Vyčkávate na svojho vysnívaného princa argumentujúc, že nemusí byť na bielom koni? Chyba a ešte raz chyba! Princovia došli; s koňmi aj bez nich! Podľa odborníkov nie sú vysnívaní princovia iba momentálnym "nedostatkovým tovarom", jednoducho nie sú.

white_horse_23

Inak povedané: pokiaľ čakáte na nejakého toho princa či pána "Božského" (ten mal, mimochodom, tiež nejeden defekt...), neplytvajte mesiacmi a rokmi, a čo najrýchlejšie zoskočte z oblakov. Načo márniť čas? Obrázky z reklamy sú len obrázky z reklamy - je to imaginárna predstava na hony vzdialená realite... Pôvabný domček na predmestí s teraskou, primeraný vozový park, stromy, kvety, šantiace psy a párik rozkošných šantivých detí v optimálnom (ovládateľnom) veku po boku svojich pestovaných rodičov s pracne vyžehlenými vlasmi a širokými porcelánovými úsmevmi je (z hľadiska svojprávnosti) adekvátnou predstavou o rodine a budúcnosti len u čerstvých držiteliek občianskych preukazov... Uvedená idealizovaná predstava nie je totiž zlúčiteľná s reálnym životom (a dospelým rozumom). Planétu dokonalej harmónie, krásy, automatického blahobytu a detí túžiacich po zdravej výžive zatiaľ ešte neobjavili, a tak váš princ jednoducho nemá odkiaľ priletieť. Čiže, budete sa musieť uspokojiť s tým, čo je k dispozícii. To však, samozrejme, neznamená zobrať čokoľvek!

Päť omylov čakateliek na princov

Prvý omyl: Čakať na udatného rytiera, ktorý má vo všetkom jasno, vždy sa naňho možno spoľahnúť, je férový, krásny, urastený, vynaliezavý, vtipný, milý, nežný i odvážny, finančne zabezpečený, má nadpriemerné IQ aj EQ a vyhranený zmysel pre rodinu, je márnosť nad márnosť. Daný model muža je čistou ilúziou, chimérou a zdrojom pravidelného príjmu psychoterapeutov.

Druhý omyl: Zbaviť sa idealistických predstáv o partnerstve, manželstve a rodine neznamená presunúť sa k druhej krajnosti a akceptovať čokoľvek, čo osud v prvom pláne nadelí - čiže povrchného, lenivého, nevychovaného, infantilného poloidiota bez budúcnosti. Aj keď dokáže rozosmiať. Je to smiech na dobu určitú (veľmi určitú!).

Tretí omyl: Zľavovať z vysoko nadnesených predstáv o svojom budúcom vyvolenom spôsobom "tak dobre, nemusí vedieť perfektne lyžovať a nemusí mať zelenkasté oči", nie je tá žiaduca stredná zlatá cesta, ale scestie.

Štvrtý omyl: Ak ste žena - tvorkyňa pohrávajúca sa so sebaklamom "ako perfektná manželka dosiahnem, že on bude perfektný manžel", ide už o prejav ľahkej mentálnej zaostalosti. Váš fixný úsmev, značkové negližé, jemná hudba v pozadí, trikrát denne teplé jedlo a bytík ako zo škatuľky nevytvoria ani náhodou ten požadovaný "zrkadlový efekt".

Piaty omyl: Rezignácia na partnerský vzťah a primknutie sa k filozofii "jediným zmyslom života sú deti" sa tiež neosvedčili. Svet nie je čierno-biely a deti sú až príliš často malými nevďačnými parazitmi, z ktorých sa môže človek zblázniť. Vsadiť len na túto jednu stránku rodinného života môže byť teda značne ošemetné. Navyše deti pomerne skoro začnú hľadať zábavu a zmysel života mimo svoju pôvodnú rodinu a žene, ktorá hrá materinský vabank, zostanú len oči pre plač.

Odborné hlavy radia:

a) Nepremietajte si v hlave pri koncipovaní svojej budúcnosti reklamné spoty!

b) Zreálnite svoje predstavy o mužoch; naučte sa vnímať realitu takú, aká je!

c) Opakujte si ako mantru: Rytierov odvial čas! Treba precízne zvážiť, čo je pre partnerský vzťah dobré a čo nie, a podľa toho vyberať.

d) Budujte si paralelný, mimo-partnerský život.