Vytlačiť túto stránku

Kráska a zviera ozaj existovali. Na vine bol Vlkodlačí syndróm

Napísal Kristína Chudá 28. jún 2021

Rozprávka Kráska a zviera patrí medzi nezabudnuteľné klasiky a pozná ju naozaj každý. Pri každom dychberúcom príbehu sa kútiku srdca pýtate sami seba: „Čo ak sa to už niekedy stalo?“ Nie každá rozprávka ale príbeh Krásky a zvieraťa je inšpirovaný skutočnými udalosťami. Že neveríte? Tak čítajte. 

hypertrichoza_historia

Kedysi Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve, tvorkyňa francúzskej rozprávky z roku 1740 „Kráska a zviera“, sa inšpirovala skutočnými historickými udalosťami. V roku 1500 sa na španielskom Tenerife narodil muž menom Petrus Gonsalvus so zriedkavým genetickým ochorením nazývaným „hypertrichóza“ alebo „vlkodlačí syndróm“. V mladom veku bol poslaný do železnej klietky ako darček pre francúzskeho Henricha II. Petrus bol považovaný za mýtického divokého človeka.

Henrich II. však zistil, že Petrus Gonsalvus má pokojnú povahu a rozhodol sa, že ho premení na skutočného gentlemana. Na kráľovskom dvore sa Gonsalvus naučil rozprávať, čítať a písať v troch jazykoch, vrátane latinčiny a dokonale ovládal kráľovskú etiketu. Stal právoplatným a uznávaným členom kráľovského dvora.

Situácia sa však zmenila, keď Henrich II. zomrel a na trón zasadla jeho žena Katarína Medicejská. Z nejakého dôvodu sa rozhodla, že Petrusovi nájde manželku. Väčšina ľudí sa zhodla v tom, že tak urobila pre vlastné potešenie, pre zábavu a zo zvedavosti, ako by mohli vyzerať jeho potomkovia. Napokon sa jej plán vydaril a Gonsalvusovi našla manželku, ktorá sa zhodou okolností tiež volala Katarína. Pár mal spolu sedem detí a štyri z nich, ktoré sa narodili s „hypertrichózou“, poslali ako dary iným európskym bohatým rodinám. Tak sa zrodil príbeh starý ako sám čas a slávny príbeh lásky „Kráska a zviera“ sa šíril široko ďaleko.

Hypertrichóza je zriedkavý zdravotný stav, ktorý vedcov znepokojuje dodnes. Zdedené kožné ochorenie spôsobuje nadmerný rast vlasov na celom tele, s výnimkou dlaní a chodidiel. Rast vlasov je obzvlášť extrémny na tvári, ušiach a pleciach a jedinec môže mať tiež deformáciu tváre a chrupu, čo mu dodáva „brutálny“ vzhľad .

Je to genetický stav a choroba má dominantné vlastnosti, takže je veľmi pravdepodobné, že sa toto ochorenie prenesie na drobcov, rovnako ako to urobil Gonsalvus. Aj keď na ňu neexistuje žiadny liek, príznaky je možné zmierniť odstránením chĺpkov.


https://thevalemagazine.com/2019/05/23/the-real-story-behind-beauty-and-the-beast/