Máte strach z tehotenstva a pôrodu? Nie ste sami!

Napísal Kristína Chudá 26. november 2020

"Tokofóbiou" trpí až 22% žien. Mať strach je normálne. Bojíme sa skúšok, lekárov a napríklad aj tehotenstva a pôrodu. Mať normálny strach je prirodzenosť, no mať panickú hrôzu z tehotenstva a pôrodu, to už je „Tokofóbia“,  čo doslova môžeme preložiť ako fóbiu z pôrodu. 

shutterstock_gravidita_2_1120

Je to silný a iracionálny strach z konkrétnej situácie, v tomto prípade z tehotenstva, pôrodu. Prítomná je tendencia vyhýbať sa tejto situácii. Tehotenstvo vo všeobecnosti tieto ženy považujú za veľmi ťažké, Úzkosť, nespavosť, poruchy príjmu potravy a predčasné depresie boli zistené ako dôsledky tokofóbie.

Je tokofóbia záležitosťou prvorodičiek?

Poznáme dva druhy tokofóbie. Primárna tokofóbia sa vyskytuje u žien, ktoré sú prvorodičky. Rozprávanie o ťažkých pôrodoch, sledovanie pôrodov alebo byť svedkom ťažkého pôrodu, toto všetko môže byť spúšťačom.  Zatiaľ čo ženy, ktoré trpia sekundárnou tokofóbiou, majú už  traumu z predchádzajúcich pôrodov

Výskum hovorí, že tokofóbia postihuje 2,5% až 14% žien. Niektorí vedci sa však domnievajú, že percentuálne číslo je vyššie, až 22% žien z celkovej populácie.

Ženy trpiace extrémnou formou tokofóbie sú schopné robiť mimoriadne opatrenia, aby sa tehotenstvu za každú cenu vyhli. A ak predsa sa im dostane toho daru, mať dieťa, môžu požiadať o cisársky rez, aby sa zabránilo strachu z bolestí, kontrakcií a pôrodu.

Liečba tokofóbie 

Rozprávať, rozprávať a rozprávať. Ženám vo všeobecnosti pomáha hovoriť o svojich obavách. Iným zasa môže pomôcť, ak ich pôrodník upokojí informáciami o pôrode a sú ženy, ktoré potrebujú cielenejšiu liečbu - návšteva materského oddelenia a porozprávať sa s pôrodnými asistentkami a pôrodníkmi počas tehotenstva. 

Úplným základom pre úspešnú liečbu je teda práca na sebe. Podporovanie vlastnej sebaúcty, svojej ženskosti, spokojnosti s vlastným telom, prežívaním plnohodnotného partnerského života. Pôrod je pre veľa žien krásnym a posilňujúcim zážitkom. Treba hľadať a počúvať aj tieto príbehy s krásnym a šťastným koncom.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.