Vytlačiť túto stránku

Ako urobiť knižku pre deti

Napísal Ingrid Abrahámfyová 16. apríl 2015

Tí z nás, ktorí vyrástli na Bienále ilustrácií detských kníh Bratislava, majú niekedy pocit, že nič nie je jednoduchšie ako vytvoriť peknú detskú knižku.


Zuzana Šebelová
, študentka druhého ročníka katedry Grafiky a iných médií na VŠVU už vie, ako na to.


femme: Aká je teda cesta k peknej detskej knižke?

Zuzana Šebelová: Pomerne dlhá a náročná. Aj za ilustráciami, ktoré pôsobia jednoducho sa skrýva veľa práce. Najdôležitejší je samozrejme nápad. Môžete si povedať, že pri knižke, kde máte daný text, už len jednoducho dokreslíte to, o čom ste si prečítali. Ale, nie je to tak. Ilustrátor musí vymyslieť ako budú jednotlivé postavy z knihy vyzerať, musí vymyslieť prostredia, kompozície, farebnosť a určiť celkovú vizuálnu stránku knihy. Pretože dôvod, pre ktorý si často knižku kúpime, je práve jej atmosféra. Ja si tiež takto vyberám knihy, aj keď, samozrejme, obsah je tiež dôležitý. Ale, veľmi mi záleží na tom, či sa mi páči zvolená farebnosť, papier, úprava textu a obrazu. Myslím si, že to podvedome robí väčšina ľudí.


femme: Ako sa človek stane ilustrátorom, respektíve autorom knižiek pre deti?

Zuzana Šebelová: Musí mať predovšetkým rád knihy a príbehy, ktoré ukrývajú. To bol aj hlavný dôvod, pre ktorý som sa rozhodla študovať ilustráciu. Vždy ma bavilo vymýšľať príbehy a zároveň im vdýchnuť život pomocou kresieb. A knižky pre deti majú osobité čaro, pretože vám umožňujú uvoľniť svoju fantáziu a čo najviac sa vyhrať. Myslím, že ilustrátori by mali byť hlavne hraví ľudia, ktorí sa neboja myslieť nekonvenčne. Dôležitou súčasťou ich práce je aj znalosť grafických a ilustrátorských techník a vedomosti súvisiace so zalamovaním textu.

Foto: Súkromný archív Zuzany Šebelovej

femme: Aké sú špecifiká tvorby pre deti, v závislosti od veku a prečo sú učebnice a pracovné listy pre žiakov tradične ohavné?

Zuzana Šebelová: Knihy a vlastne celkovo všetky tlačoviny určené deťom by mali byť hlavne hravé a farebné. V edukačných pomôckach je dôležité dbať na formu a vyvážený pomer ilustrácií a textu. Ale, knihy určené najmenším deťom by podľa mňa mali obsahovať veľa ilustrácií, v jednoduchých a ľahko zrozumiteľných formách, ktoré sa deťom páčia, a čo najmenej textu. So stúpajúcim vekom detí sa rozsah i forma ilustrácie postupne zmenšuje, pretože ilustrácia stráca nosnú, vysvetľovaciu funkciu, ktorá je nahradená pribúdajúcim textom. Myslím, že dôvodov pre ktoré učebnice a pracovné zošity nevyzerajú k svetu je hneď niekoľko. Prílišné množstvo odborného, ťažko ilustrovateľného textu, prípadne malý počet drobných, len akýchsi doplnkových ilustrácií, ale aj nepatričná celková úprava textu a rozmiestnenie ilustrácií na stránkach takýchto kníh. No a nepodarená grafická úprava môže aj z dobrých podkladov spraviť strašnú knihu. Za takýmto „výsledkom“ je neraz časový stres a finančné podhodnotenie, ktoré vedie investora k voľbe neprofesionálneho ilustrátora a knižného grafika. A, samozrejme, záleží aj na vkuse vydavateľstiev. Tie totiž zvyknú ilustrátorov tlačiť aj do vecí, ktoré s kvalitnou prácou nemajú veľa spoločného.


femme: Ako vzniká krásna knižka od A do Z?

Zuzana Šebelová: Ako som už hovorila, najdôležitejšia je prvotná myšlienka. Treba vymyslieť o čom knižka bude, komu bude určená, ako chceme, aby pôsobila. Potom nasleduje fáza skicovania a triedenia nápadov. Keď si človek ujasní, čo presne chce robiť, už je to len otázkou času a zvládnutia technických záležitostí. Tvorba samotných ilustrácií prebieha u každého výtvarníka a pri každej knižke trochu inak. Určujúcou je však zvolená technika, napríklad perokresba, koláž alebo niektorá z grafických techník, ktorej sa prispôsobí celý proces tvorby. Kresby a grafiky sa následne skenujú do počítača, kde sa ešte môžu upravovať. Potom sa pridá text, ak kniha nejaký obsahuje, a následne sa knižka nechá vytlačiť a zviazať. Na škole sa o všetky tieto zložky staráme sami, ale v praxi sa na knihe podieľa viacero ľudí a profesií.


femme: Zdá sa, že sme sa už nasýtili ilustrácií, ktorých inšpiráciou bolo súčasné špičkové technické zázemie a ľudia vyhľadávajú „ klasiku“...

Zuzana Šebelová: Myslím si, že sa to líši od čitateľa k čitateľovi. Väčšine ľudí sa stále páčia ľúbivé a ľahko zrozumiteľné ilustrácie. Najmä pokiaľ hovoríme o knihách pre najmenšie deti, ktoré často kupujú starí rodičia vnúčatám. Ale, začínam mať pocit, že čitatelia sú otvorení aj novým možnostiam a postupom.


femme: V poslednom období sa zdá, že záujem o pôvodnú tvorbu pre deti je stále väčší, môžu to potvrdiť aj ilustrátori?

Zuzana Šebelová: Na to vám neviem odpovedať, keďže som stále ešte skôr študent ilustrácie ako ilustrátor, ale myslím si, že o našu tvorbu je väčší záujem, aj vďaka novým mladým ilustrátorom. A možno je to práve tým, že si čitatelia uvedomujú vzrastajúcu kvalitu tvorby našich ilustrátorov a krásu ich knižiek.