Vytlačiť túto stránku

Príprava stavebného pozemku: pomôže minibager aj elektrocentrála

Napísal KČ 14. marec 2022

Stavba domu je proces na niekoľko rokov, dlhé mesiace vám môže zabrať len príprava samotného pozemku, nehovoriac o všetkých papierovačkách okolo stavebného povolenia. Aby ste stavbu zbytočne nezdržovali, mali by ste mať po ruke spoľahlivú techniku.

teren_dom_22

Poskytne vám ju požičovňa stavebných strojov a my vám prezradíme, po ktorých konkrétnych pomocníkoch sa obzerať.

Keď minibager nestačí

Niekedy sú úpravy pozemku pod budúcou novostavbou otázkou dní, obzvlášť, ak ide o čerstvo rozparcelované a rovinaté pozemky v nových obytných štvrtiach. V tom prípade vám postačí minibager alebo menší bager s vhodnou lopatou, dozér alebo podobný stroj.

Nie vždy je to však také jednoduché a môžete sa stretnúť s väčšími terénnymi nerovnosťami, pôvodnými stavbami, stromami či ďalšími prekážkami. Taká situácia si už vyžaduje zapojenie ťažkej techniky. Zbúrať staré stavby vám pomôže bager, pričom v niektorých prípadoch na to postačí klasická lyžica. Do intenzívnych búracích prác môžete zapojiť aj vymeniteľné príslušenstvo bagra – hydraulické kladivo či hydraulické kliešte. Tieto nástroje si poradia aj s hrubými betónovými plotmi, betónovými základmi či stenami.

Čo sa týka stromov, na odstránenie pňov môžete takisto použiť ťažkú techniku. Ak vám nebude pri stavbe prekážať ich koreňový systém, vhodnejším riešením sú pňové frézy, ktoré pne odstránia centimeter po centimetri.

Výkopy základov nechajte na techniku

Výkopy základov patria vzhľadom na objem materiálu do rúk strojníkom s bagrami, nie robotníkom s lopatami. Príprava na základy však prebieha v dvoch fázach. V tej prvej musíte pomocou bagra, dozéra či rýpadlo-nakladača (tzv. traktorbager) nechať zhrnúť vrchnú vrstvu pôdy (tzv. ornicu). Tá je príliš mäkká a základy položené na nej by mohli časom klesať.

Tip pre vás:

Ornicu si odložte, keďže je plná úrodného humusu. Bude teda dobrým základom pre váš budúci trávnik či záhradku.

Následne vám geodet (prípadne majster alebo niekto skúsený) zameria rohy základov, podľa nich potom necháte vyznačiť ich celé hrany. Bagristovi tak už nebude nič brániť v práci. Výkop pomocou klasického „veľkého“ bagra mu môže pri najmenších rodinných domoch zabrať iba niekoľko hodín. V prípade, že nejde o piesčitú, ale o tvrdšiu ílovitú pôdu, môžu sa práce natiahnuť aj rádovo na dni.

Na výkop základov môžete teoreticky použiť aj minibager. Jeho lyžica má však zvládne omnoho menší objem práce za rovnaký čas, počítajte teda s tým, že výkopy vám zaberú minimálne niekoľko dní.

Chýba vám elektrina? Pomôže elektrocentrála

„Živá“ elektrická prípojka na pozemkoch v nových obytných štvrtiach nemusí byť samozrejmosťou. Jej spojazdnenie potom môže trvať aj 4 mesiace a to môže byť v prípade, že ju nezačnete vybavovať v dostatočnom predstihu, problém.

Elektrinu totiž nepotrebujete iba pre napájanie náradia či niektorých strojov, v zimnom období pri skorých západoch slnka vám pomôže tiež zabezpečiť osvetlenie. V neskorších fázach stavby či pri rekonštrukcii zase príde vhod kvôli napájaniu alarmu či kamerového systému. Ak elektrinu nemáte k dispozícii z rozvodnej siete, nevyhnutnosťou pre vás bude elektrocentrála.

Nekupujte techniku, lacnejšia je požičovňa stavebných strojov

Samotná kúpa pozemku a stavba domu je obrovská investícia, je teda zbytočné míňať peniaze za techniku a náradie, ktoré použijete párkrát. Požičovňa stavebných strojov ako napr. Zeppelin SK ponúka najrôznejšie stavebné stroje, ako už spomínaný bager, minibager či rýpadlo nakladač, ale aj široký výber elektrocentrál a ručného náradia.