Vytlačiť túto stránku

Kúzlenie s obkladmi z prírodného kameňa

Napísal Hornbach 28. december 2021

Originalita rustikálneho vzhľadu prírodného kameňa podčiarkne nevšednú príťažlivosť vonkajšieho priestoru, ale i interiéru. Veľkou prednosťou tohto neopozeraného obkladu je všestrannosť jeho využitia. Kde všade a ako najlepšie s ním pracovať, vám poradia odborníčky z Hornbachu.

hornbach_obkladovy_kamen1221

Máte v úmysle renovovať fasádu domu či rekonštruovať kuchyňu alebo kúpeľňu? Chystáte sa upraviť vzhľad okolia bazénu či obloženie stien okolo krbu? Jednou z možností, ako sa šikovne vysporiadať s uvedenými vonkajšími i interiérovými úpravami, je využitie obkladu z prírodného kameňa. „Jeho obľuba neustále rastie, pretože ide o druh obkladu, ktorý pôsobí originálne, luxusne a zároveň veľmi prirodzene,“ uvádza Adéla Kadlečíková, odborníčka z oddelenia obkladov v projektových marketoch Hornbach, a upozorňuje: „Ak sa pre obklady z prírodného kameňa rozhodnete, majte na pamäti, že ide o savý materiál. Aby ste ho mohli udržiavať v čistote, nezaobídete sa teda bez vrstvy laku a impregnácie z prírodného oleja.“ To so sebou síce prináša väčšie výdavky, ale výsledný efekt za to naozaj stojí.

Obklad aj do kúpeľne

Možno máte obklady z prírodného kameňa spojené predovšetkým s krbmi a obývacími izbami, ale dnes zdobia tiež stále viac kúpeľní. Skvele sa vynímajú ako solitér na samostatných paneloch či častiach múrov oddeľujúcich jednotlivé zóny v priestore, ale napríklad aj ako kompletné obloženie vane. Pre priaznivcov prírodného vzhľadu je ideálna kombinácia dreva a prírodného kameňa, ktorý potom môže slúžiť aj ako jednoliate obloženie.

Nemusíte sa ho vzdávať ani v kúpeľniach menších rozmerov. „Pri priestorovo skromnejších kúpeľniach možno zvoliť iba ozvláštnenie interiéru pomocou obkladových pásikov. Obložená plocha potom pôsobí ďaleko prirodzenejšie a príjemnejšie. Obkladové pásiky z prírodného kameňa je však nevyhnutné napustiť ochranným voskom, ktorý im dodá nielen odolnosť, ale aj šmrnc,“ radí Adéla Kadlečíková z Hornbachu.

Prítomnosť vody prírodnému kameňu naozaj pristane, a to nielen v kúpeľni, ale aj pri bazéne. Či už ide o krytý bazén, ktorý sa nachádza v dome, alebo o bazén na záhrade či terase, obloženie z prírodného kameňa jeho vzhľadu prepožičia nádych antickej sofistikovanosti a rafinovanosti. Kameň totiž v spojení so živlami, ako sú voda alebo oheň, doslova ožíva.

Kameň, kuchyňa, kráľovstvo

Prirodzenosť, originalita a luxus už nie sú len výsadou kráľov. Obkladový kameň za kuchynskú linku je možné zaobstarať tak dokonale opracovaný, že nebude vyžadovať zložitejšie údržbu. Stupeň opracovania závisí len na vašej voľbe. Nevýhodou je vyššia cena. „V prípade, že máte menší rozpočet, aj tu je možno efektne kúzliť s obkladovými pásmi z prírodného kameňa. Dajú sa z nich robiť dekoratívne steny alebo obklady barov a pultov a sú výrazne odolnejšie ako klasická stena alebo tapeta,“ vysvetľuje Adéla Kadlečíková z Hornbachu. Kameň má mimoriadne dobré vlastnosti – je tvrdý a veľmi odolný voči teplote.

Krb a kameň

Pre tých, ktorí premýšľajú nad tým, ako oživiť interiér okolo krbu, ale pritom nechať krb prirodzene vyniknúť, sa ponúka jedinečné riešenie v podobe obkladových pásikov z prírodného kameňa. Živelnosť ohňa a žiary sálajúceho z krbu dokonale podčiarkujú priamy protiklad večného pokoja a stálosti kameňa. Celkový dizajn priestoru tak nadobudne ďalší rozmeru a pobyt v miestnosti sa stane neopakovateľným zážitkom.

Elegantná fasáda

Vonkajšie prostredie je pre kamenné obloženie tým najprirodzenejším. V prípade renovácie fasády sú preto obklady alebo obkladové pásiky veľmi vyhľadávaným riešením. Obkladové pásiky často zdobia vonkajšiu podmurovku domu a odkazujú tak k tradíciám a základom staviteľstva. „Aj keď sa na prvý pohľad môže zdať, že fasádne obklady a obkladové pásiky sú z prírodného kameňa alebo tehloviny, v skutočnosti to tak byť nemusí. Väčšinou sa totiž vyrábajú z rôznych typov betónu, plastov alebo iných syntetických materiálov,“ uzatvára Adela Kadlečíková z produktových marketov Hornbach.

Zdroj foto: HORNBACH

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/