Vytlačiť túto stránku

Ako správne nalepiť tapetu? Nemusí to byť vôbec zložité!

Napísal KČ 22. september 2021

Chcete dodať vášmu bývaniu unikátny charakter s jedinečným dizajnom? Tapety vám to umožnia bez toho, aby ste sa nadreli, ako napríklad pri zložitých obkladoch stien. Stačí niekoľko hodín práce a vašu domácnosť dokážete zmeniť na nepoznanie.

Aby však tapety skutočne vynikli, je potrebné správne ich nalepiť. Ako postupovať a na čo všetko si dávať pozor? Čítajte ďalej a dozviete sa cenné tipy, ktoré vám uľahčia a spríjemnia prácu.

Sú vaše steny vhodné na tapetovanie?

Tapety sú výhodné v tom, že ich môžete použiť podľa vašich predstáv. Viete nimi oblepiť či už celú stenu, alebo výlučne len jej časť. S ich pomocou dokážete zakryť aj rôzne praskliny či iné nedokonalosti na stenách, ktoré by ste inak museli zdĺhavo opravovať a natierať.

shutterstock_tapety_spalna21

Zdroj obrázka: Photographee.eu / Shutterstock.com

Avšak, nie každá stena je vhodná na aplikáciu tapiet. Pozor si dávajte najmä v tom prípade, ak máte doma príliš vysokú vlhkosť. Aby tapeta dokonalým spôsobom držala na svojom mieste a nevznikala pod ňou pleseň či hniloba, vlhkosť stien by nemala dosahovať viac ako 1 %.

Krok číslo 1 – kúpa kvalitnej tapety 

V prvom rade dbajte najmä na to, aby bola tapeta nielen pekná, ale aj funkčná. Ak ňou chcete pokryť pomerne veľkú časť stien, musí byť predovšetkým priedušná. V opačnom prípade hrozí, že sa pod ňou bude držať vlhkosť a vzniknú veľké plesnivé miesta. Predpokladáme, že to asi nechcete. Okrem toho myslite aj na mechanickú odolnosť tapiet. Pravdepodobne netúžite po tapete, ktorá sa už pri prvom dotyku s ostrejším predmetom pretrhne.

Vliesová verzus samolepiaca tapeta

Ak chcete, aby vám tapeta na stene vydržala bez problémov aj niekoľko rokov, siahnite po vliesovej verzii. Takáto tapeta sa lepí špeciálnym lepidlom a vyznačuje sa vynikajúcou odolnosťou a dlhou životnosťou. Samolepiace tapety sa síce ľahšie lepia na stenu (prilepíte ich podobne ako obyčajnú nálepku), no nie sú až také odolné. Po určitom čase sa začnú odlepovať a musíte ich nanášať nanovo.

shutterstock_tapety_kupelna21

Zdroj obrázka: Santiago Cornejo / Shutterstock.com

Praktický tip: Kvalitná vliesová alebo samolepiaca tapeta sa dá za najlepšie ceny zohnať prostredníctvom portálu Biano. Nájdete na ňom široký výber rôznych dizajnov, pričom využiť môžete praktické filtrovanie produktov podľa farby, materiálu a mnohých ďalších parametrov. Svoju vysnenú tapetu tak nájdete jednoducho a rýchlo bez zdĺhavého hľadania.

Jednoduchý postup, ako nalepiť vliesovú tapetu

Keď máte tapetu s požadovanými rozmermi, na stenu si ceruzkou nakreslite presné obrysy, kde bude nalepená. Ako sa hovorí, dvakrát meraj a raz rež. Ďalším krokom je príprava lepidla. To sa obvykle predáva v podobe prášku, ktorý je nutné v správnom pomere zmiešať s vodou.

shutterstock_tapety_lepenie21

Zdroj obrázka: AlexandrBognat / Shutterstock.com

Keď máte lepidlo zarobené, naneste ho na vyznačenú plochu na stene. Vrstva by mala byť tenká a zároveň súvislá. Po aplikácii lepidla nečakajte a ihneď naň priložte tapetu. Nalepte ju najprv zhora a následne ju pomaly pritláčajte až po spodok. Keď je celou plochou prilepená na stene, môžete ňou jemne pohýbať, aby ste ju nastavili do presnej polohy. Ak sa chystáte polepiť väčšiu plochu steny, postupujte zhora smerom nadol a tapety lepte vertikálne, nie horizontálne. Pokiaľ máte v danej stene okná, začnite od nich.

Ako sa zbaviť vzduchových bublín?

Vzduchové bublinky v tapete odstránite tak, že ich pomocou štetca s jemnými štetinkami vytlačíte k okraju. Postupujte od stredu smerom k rohom tapety. Na záver je dobré celú tapetu prejsť maliarskym valčekom, ktorý sa postará o vytlačenie zvyškov vzduchu.

Môže sa stať, že aj po týchto procedúrach v tapete ostanú maličké bublinky, ktoré sa akosi nedajú odstrániť. No žiadny strach, tie obvykle po niekoľkých dňoch samé zmiznú. Hotovo, vaša tapeta je úspešne nalepená!

Tip na záver: Bublinky z tapety nevytláčajte rukou alebo predmetmi s ostrými hranami. Mohli by ste poškodiť povrchovú farbu, prípadne spôsobiť rôzne ryhy a škrabance na vašej vysnívanej tapete.