Vytlačiť túto stránku

Domáca pracovňa (VI.)

Napísal femme 30. jún 2008

Ak sa zaoberáte tvorbou a konštruovaním nábytku, opravovaním áut, či tvorbou točenej keramiky, je pre vás kvalitná dielňa nevyhnutnosťou.

>> Móda >> Aktuálne >> Domáca pracovňa (VI.)

DIELŇA

Takúto dielňu resp. výrobňu si umiestnite čo najďalej od hlavnej obytnej zóny bytu alebo domu. Nebudete tak ostatných obyvateľov rušiť vybráciami strojov a rozstriekanú mastnotu a špinu, drevené hobliny a iné nečistoty neroznesiete priamo do obývačky. Ak je pre vás špeciálna miestnosť nedostupným snom, alebo vaša práca nepotrebuje veľký priestor a náročné strojové vybavenie, vytvorte si pojazdný pracovný pult.
Veľká ochranná plachta vám pomôže zamaskovať činnosť. V prípade, že renovujete dom alebo byt, určite si najskôr miestnosť, ktorá vám bude slúžiť ako pracovná miestnosť. V prípade, že nenájdete priestor pre samostatnú dielňu, obetujte izbu, ktorú plánujete renovovať poslednú.
Aby ste minimalizovali hluk z dielne, ktorá bezprostredne susedí s obytnými priestormi zvukovo izolujte steny a na okná inštalujte okenice s dvojitým sklom. Nezabudnite na správne odvetrávanie. Ventilátor prípadne odsávač sa môže stať pre vás nevyhnutnosťou. Tiež blízkosť k domovému zvončeku alebo telefónu môže byť užitočná.

Podlahy musia byť pevné a odolné. Najvhodnejším riešením je umiestniť dielne na prízemí budovy. Najmä v prípade ak potrebujete inštalovať ťažké mechanizmy. Vyplňte všetky trhliny a špáry, aby ste zabránili strate drobných častí a súčiastok, keď vám spadnú na zem. Technické podlahy bývajú veľmi studené preto zvážte použitie teplejšieho povrchového materiálu okolo pracovného stola. Najviac frustrujúci moment je, keď v polovici práce nedokážete nájsť potrebný nástroj alebo pomôcku. Pamätajte na zlaté pravidlo, ktoré tvrdí, že každý nástroj musí mať svoje miesto. Pomôcky môžu byť prichytené na magnete, na kovovej sieti, systéme plastových príchytiek, alebo drevenej kolíkovej tabuli. Plastové odpadkové nádoby sú výborné na skladovanie vecí, ktoré musíte presúvať z miesta na miesto. Malé prístroje môžete umiestniť na koľajnice rozmiestnené po obvode miestnosti.
Stôl resp. Plocha na ktorej bezprostredne pracujete musí byť vo výške, ktorá vám najviac vyhovuje pri práci ( v sede alebo v stoji). Na ňom sú zvyčajne umiestnené pomocné prístroje (zverák, kruh na maľovanie keramiky...) Nezabudnete ne vhodné umiestnenie elektrických zásuviek, by ste nemuseli ťahať predlžovačku krížom cez pracovňu.
V dielni akéhokoľvek druhu je bezpečnosť práce alfou a omegou. Používajte len bezpečné pomôcky a náradie, zabráňte aby sa akýmkoľvek spôsobom stretávalo elektrické vedenie s vodou a uzemnite všetko elektrické zariadenie. Špeciálnu pozornosť venujte vykurovaciemu systému (parafínové lebo olejové kachle) a nezabudnite na hasiaci prístroj a ľahko dostupnú lekárničku. Kľučky nainštalujte dostatočne vysoko aby, malé deti nemohli náhodou preniknúť do tohto zaujímavého teritória a zamykajte dielňu vždy, keď z nej odídete. Ak v dielni plánujete stráviť množstvo hodín osamote, majte po ruke telefón, nikdy neviete, kedy budete potrebovať okamžitú pomoc.