Vytlačiť túto stránku

Aký nábytok patrí do spálne? Rozhodne viac, než len posteľ

Napísal KČ 29. september 2022

Ak nerátame byty menšie ako dvojizbové, spálňa je neoddeliteľnou súčasťou každej domácnosti. A to aj napriek tomu, že v nej netrávime toľko času ako napríklad v obývacej izbe, či v kuchyni. No vlastne, času v nej trávime veľa, ale väčšinu z neho prespíme.

shutterstock_bedroom_922

Samozrejme, posteľ je základ

Keďže v spálni vykonávame prevažne len tú jednu činnosť, na ktorú je spálňa určená a teda v nej spíme, čo sa nábytku do spálne týka, nebýva ho mnoho. Ale keďže spánok je pre naše fungovanie veľmi dôležitý, výber nábytku do spálne rozhodne nie je možné podceňovať.

Najdôležitejším nábytkom v spálni je pochopiteľne posteľ. Okrem samotnej postele je však veľmi dôležité vybrať si ideálny matrac, ktorý zrejme najviac vplýva na kvalitu spánku a z dlhodobého hľadiska aj na zdravotný stav, keďže nesprávny výber matraca môže spôsobovať napríklad problémy s chrbticou.

Priestor na drobnosti aj na oblečenie 

Nábytok v spálni však nie je len posteľ. Praktické využite majú aj nočné stolíky. Poskytujú priestor na odloženie budíka (alebo v dnešnej dobe skôr smartfónu, keďže budík je jednou z vecí, ktoré naše smartfóny spoľahlivo nahrádzajú), môžete na nočný stolík umiestniť malú lampu, ktorá vám osvetlí priestor okolo postele vždy, keď nebudete chcieť rozsvecovať veľké svetlo v spálni a obzvlášť pre knihomoľov je nočný stolík taktiež dôležitý, veď kde inde by predsa odkladali knihu, ktorú práve čítajú pred spaním? Alternatívou k nočným stolíkom môže byť polička nad posteľou.

V spálni sa vám však zíde nielen priestor pre smartfón, či knihu. Veď kde inde je najlepšie mať uložené oblečenie ak nie rovno v spálni? Priestranné šatníkové skrine sú tak častou súčasťou všetkých spálni, v ktorých je na takýto kus nábytku priestor.

A čo ak toho priestoru príliš nemáte? Namiesto veľkej šatníkovej skrine môžete využiť menšiu skrinku, či komodu. A keď už budete mať v spálni oblečenie, nesmie v nej chýbať ani zrkadlo. Musíte predsa vidieť ako vám váš zvolený outfit sedí, no nie?

Zdroj obrázka: Autor: Yuri-U / Shutterstock.com