Upratovanie v rodine alergika

Alergie na prach a roztoče sa spravidla ťažko liečia a lieky sú väčšinou limitujúce. Zvyčajne potláčajú príznaky, ale príčiny neliečia. Preto si treba pomôcť zlikvidovaním alergénov.

roztoce 1000x476

Alergické prejavy na roztoče sú príčinou chronických zápaloch dýchacích ciest a kožného ochorenia.

Spokojný domov bez prachu a roztočov

Bytové roztoče patria medzi článkonožce, ktoré sú príbuzné kliešťom. Ich nevýhodou je, že voľným okom sú neviditeľné, pretože sú priesvitné a drobné (od 0,2 do 0,5 MM). Živia sa ľudskými lupinami – kožným odpadom, plesňami, baktériami a kvasinkami.
Zjednodušene by sa dalo povedať, že prejavy alergie na prach sú v podstate alergické prejavy na výlučky roztočov. Šíria sa vzduchom a pri vdýchnutí sú pre alergika nebezpečné. K nim sa priraďujú alergény domácich miláčikov mačiek a psov, ktoré majú tendenciu sa usádzať, na rozdiel od roztočov, ktoré zostávajú vo vzduchu aj niekoľko dní.
Roztoče sa najčastejšie nachádzajú v matracoch, čalúnenom nábytku, v bytovom textile a v plyšových hračkách. Roztoče „milujú“ teplo a vlhko.

Naučte sa správne pravidla upratovania, uľahčíte sebe aj rodinným príslušníkom život.

Pravidelné upratovanie

1. Najskôr utrite prach. Utieranie prachu sa týka aj listov izbových kvetín, ktoré pravidelne sprchujete. Nevynechajte konzoly v byte, žalúzie na oknách, nábytok. Na odstránenie prachových častíc vám poslúži vlhká handrička, aby nedochádzalo k zbytočnému víreniu prachu.
2. Vysávajte. Nešetrite na vysávači a zamerajte sa na model s vodným filtrom.
3. Voľné podlahy bez kobercov umývajte vždy čistou vodou, ak to dovoľuje povrch, alebo prípravkami na prírodnej báze proti roztočom.
4. Roztoče invazívne osídľujú napríklad matrace, posteľnú bielizeň a koberce. V matraci sa môžu nachádzať milióny týchto parazitov. Pre alergikov je vhodná špeciálna posteľná bielizeň, ktorá zahŕňa matrace, podušky, periny a návliečky z materiálov, ktoré sú nepriepustné pre roztoče.
5. Pravidelne vymieňajte posteľnú bielizeň, nezabúdajte aj na pranie podušiek a paplónov, minimálne s programom 60°C, v zimnom období ich vetrajte na mraze, matrac vysávajte. Ak sa nedokážete zbaviť textílií v byte, závesy, záclony a rôzne prikrývky a dekoratívne podušky rovnako vetrajte a perte.
6. Byt vetrajte a udržujte ho suchý. Optimálna vlhkosť pre byt v letnom období medzi 40 - 55 %, v zime medzi 45 - 60 %. Ak vlhkosť prekračuje doporučené percentá, častejšie vetrajte alebo si kúpte prístroje na zníženie alebo zvýšenie vlhkosti.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.