Vyberáme „tichú“ podlahu

Pri kúpe novej podlahovej krytiny do novostavby alebo zrekonštruovaných priestorov väčšina z nás zvažuje v prvom rade dizajn a materiál podlahovej krytiny.


Dôležitou požiadavkou je tiež v súčasnosti nízka hlučnosť. Ako si vybrať „tichú“ podlahovú krytinu, vám poradíme v tomto článku.

Aby sme nemuseli chodiť po špičkách
V panelákoch sa oveľa viac ozývajú zvuky a kroky, a preto máme často dokonalý prehľad o dianí u našich susedov. Takisto v  rodinných domoch môže zle zvolená podlaha v podkroví spôsobiť, že v izbách pod ním budete mať pocit, akoby vám deti skákali po hlave. V prípade investícií do podlahy sa preto naozaj neoplatí šetriť. Nízka cena podlahových krytín, najmä tých laminátových, je väčšinou na úkor ich vzhľadu či životnosti, vo väčšine prípadov však znamená aj vyššiu hlučnosť podlahy. „Skladba podlahovej konštrukcie a podlahovej krytiny by okrem tepelnoizolačnej schopnosti mala spĺňať aj určité príslušné akustické požiadavky. Vhodný výber stavebných materiálov, podlahovej krytiny a zároveň správna realizácia podlahy zvýši váš komfort a kvalitu bývania,“ hovorí Philipp Kratochvíl, marketingový manažér predajcu podlahových krytín Kratochvíl parket profi (KPP SK).

Podložka tlmiaca krokový hluk
Kľúčovou podmienkou pre zvýšenie komfortu bývania pri plávajúcich podlahách je odhlučnenie podlahy. Ak je dom ešte vo fáze, kedy sa dá ovplyvniť konštrukcia stropu, oplatí sa investovať do akustickej izolácie, ktorá zabráni šíreniu zvuku, napríklad do bytovej jednotky pod vami. Druhou možnosťou odhlučnenia podlahy je akustické zlepšenie podlahy, ktoré sa dá dosiahnuť aplikáciou podložky tlmiacej krokový hluk pod krytinu. „Ľudské ucho je citlivé na vysoké frekvencie, ktoré sú napríklad výrazné pri krokovom efekte laminátových podláh. Preto je nevyhnutné pod plávajúce podlahy vždy aplikovať podložky tlmiace krokový hluk. K tlmeniu krokového efektu môže prispieť tiež prilepenie podlahovej krytiny k podložiu,“ vysvetľuje Philipp Kratochvíl.

Čo je to krokový hluk?
Je to hluk, ktorý spôsobuje chôdza, nárazy na podlahu, presun alebo pády predmetov. Ochranu proti krokovému hluku vytvára vhodne zvolená podlaha, ktorá by mala byť čo najpružnejšia a zložená z viacerých vrstiev. Z hľadiska hlučnosti je pri výbere podlahovej krytiny dôležitým parametrom aj hrúbka podlahovej krytiny, resp. nosnej dosky.Platí pravidlo, že čím vyššia hrúbka, tým lepšia stabilita a nižšia hlučnosť podlahy. Hlučnosť podlahy znižuje tiež prítomnosť vrstvy znižujúcej hlučnosť priamo v podlahovej krytine a kroková podložka kladená pod podlahovú krytinu,“ hovorí Philipp Kratochvíl zo spoločnosti KPP SK.

Drevená podlaha výborne tlmí kroky a nárazy
Drevené podlahy sú považované za pocitovo najteplejšie a príjemné aj pre bosú nohu. Vďaka elasticite dreva drevená podlaha dokáže výborne tlmiť hluk a nárazy, nezáleží pritom na druhu dreviny. „Dôležité je však venovať pozornosť výberu krokovej podložky, ktorá nám v rámci akustického zlepšenia pohltí najviac decibelov,“ radí Phillip Kratochvíl. Krokový hluk lepšie pohlcujú viacvrstvové drevené parkety, napríklad švédsky výrobca Kährs ponúka dokonca trojvrstvové parkety. Taktiež vyššia hrúbka nosnej dosky by mala zabezpečiť lepšie tlmenie krokového efektu, ako aj odolnosť podlahovej krytiny.

Hlučnejšiu laminátovú podlahu stlmí odporúčaná podložka

Laminátové parkety sú vďaka vysokej odolnosti, nižšej cene a jednoduchej údržbe veľmi obľúbené. Oproti drevenej podlahe sú hlučnejšie. Dôležitým parametrom laminátovej podlahy je hrúbka nosnej dosky (štandardne od 6 do 8 mm), ktorá ovplyvňuje aj hlučnosť podlahy.

Kvalitné laminátové podlahy majú vrstvu znižujúcu hluk krokov a sú hrubšie približne o 2 mm. Napríklad hrúbka parkiet nemeckého výrobcu laminátových podláh Witex v špeciálnej kolekcii pre sieť 1 Floor je 9 mm a má zároveň podložku tlmiacu kroky aplikovanú priamo na krytine. Pri použití odporúčanej podložky aj pod podlahovú krytinu je hodnota akustického zlepšenia pri kvalitnej laminátovej krytine ešte výraznejšia a značne sa redukuje nežiadaný hluk spôsobený chôdzou na laminátovej podlahe,“ vysvetľuje Phillip Kratochvíl.

Vinylová krytina patrí medzi tichšie podlahy
Vinylové podlahy majú elastický povrch, ktorý zaručuje tiché užívanie a vysokú odolnosť. Vďaka materiálu, z ktorého sa vyrábajú, majú krokový zvukový efekt veľmi nízky. Aj tu však platí, že s hrúbkou podlahy sa zvyšuje aj útlm krokového efektu. Pri použití odporúčanej podložky je táto hodnota akustického zlepšenia ešte výraznejšia. Vinylovú krytinu dnes možno okrem lepenia pokladať tiež plávajúcim spôsobom. Prvú vinylovú krytinu so zámkovým spojom DESIGNline Connect od nemeckého výrobcu Windmöller Flooring ponúka vo svojom sortimente aj spoločnosť KPP SK.

Kroková podložka z korku
Podlahová krytina marmoleum clik je plávajúca podlahovina vyrobená z prírodných materiálov. Má priamo z výroby aplikovanú  krokovú podložku z korku, ktorá výrazne znižuje šírenie krokového efektu. Užívatelia tejto podlahy oceňujú pri chôdzi nielen nízky krokový hluk, ale tiež príjemný a hrejivý pocit pri chôdzi. Marmoleum má zároveň antibakteriálne vlastnosti, a je preto veľmi vhodná pre deti, alergikov a astmatikov. Povrch podlahy je prirodzene antistatický.

Popis k malej fotke: Podlaha marmoleum click má priamo z výroby aplikovanú krokovú podložku z korku (foto Forbo/predáva KPP)

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.