Udržujte podlahu v kondícií

Zariaďovanie domova azda nikto neberie na ľahkú váhu. Práve interiér vám bude pripomínať, s akým citom ste sa snažili navodiť v byte alebo dome atmosféru teplého domova.


Veľkou dilemou zvykne byť výber podlahy. Hodnotí sa farba, dekor, štruktúra, materiál, cena. Myslieť by ste mali však aj na samotnú údržbu.

Podlaha je posledným a najčastejším miestom, kde končia všetky nečistoty bežného chodu domácnosti. Tento fakt logicky vyplýva z gravitačného zákona, čiže aj prach, ktorý utierate z nábytku a neskončí na prachovke nakoniec dopadne na podlahu. Odhliadnuc od toho, podlaha by sa mohla cítiť ukrivdená i druhou skutočnosťou. Je to jediné miesto, po ktorom neustále niekto šliape. Podlaha je jednoducho najvyťažovanejšie miesto domova. Podľa Radomíra Shromáždila, obchodného riaditeľa spoločnosti KPP SK, výhradného slovenského distribútora viacerých svetových značiek podláh, môže nedostatočná pozornosť o podlahu viesť k skráteniu životnosti. Vašu podlahu pritom môžete udržať v skvelej kondícií niekoľkými jednoduchými praktikami.

S drevom opatrne
Drevené podlahy vyžadujú na údržbu azda najväčšiu pozornosť. Voda im nerobí dobre, čiže na bežnú údržbu vám postačí metla, či suchá handra. Mokré umývanie drevenej podlahy je vhodné vykonávať iba s nevyhnutným stupňom vlhkosti. Ak umývate mokrou handrou, nanášajte na podlahu len toľko vody, ktorá je schopná vyschnúť do jednej minúty. V opačnom prípade vystavujete drevenú podlahu riziku napitia sa nadbytočnej vody, čím sa podlaha vyduje. Druhým negatívnym dopadom bude zosivenie podlahy. Napriek týmto obmedzeniam je však drevo unikátne v tom, že podlahu možno rekonštruovať opätovným prebrúsením a prelakovaním. Menšie škrabance na lakovanej alebo olejovanej podlahe vyriešia prípravky určené na lokálne ošetrenie. (lak/olej – Kärhs Refresher). Pri závažnejších kozmetických nedostatkoch je možné hlbšie škrabance najskôr vyplniť špeciálnym lakom. (Kährs Touch up). Ak máte radi nablýskaný vzhľad, využite špeciálny parketový prípravok – polišt. Dosiahnete ním nielen vyšší lesk, ale i vytvorenie ochranného filmu, ktorý si poradí s pôsobením vlhkosti v spojoch.
 

Obr. 2: Drevená podlaha Bauwerk, kolekcia Vintage Edition

Vosk nie je všestranný pomocník
Laminát je taktiež pomerne háklivý na vlhkosť. Odporúča sa preto využívať najmä suché čistenie. V prípade veľkého znečistenia existujú na trhu špecializované prípravky určené na laminát. Niektoré laminátové podlahy sú impregnované už od výrobcu, no v predaji sú aj také, ktoré týmto ošetrením neprešli. Ak ste kúpili jednu z takých podláh, zaiste by mala byť dodatočná impregnácia vašim prvým krokom k dlhotrvajúcej živej podlahe. Laminátové podlahy nemožno renovovať, preto sa snažte vyhnúť leteckým nešťastiam rôznych cudzích predmetov na podlahu. Laminát v zásade nie je vhodný na leštenie a voskovanie. Prípadné menšie odery sa dajú ošetriť vhodným tmelom alebo pastou. 

Nenároční a skromní na záver
Najmenej náročné podlahy na údržbu sú vinyl alebo marmoleum. Povrchová špina sa dá odstrániť suchým čistením, ale aj na mokro. Väčšie znečistenie hravo zvládne polyuretánový čistič. Podlahy tohto typu sú vďaka svojej odolnosti voči vlhkosti vhodné aj do priestorov ako kúpelňa alebo kuchyňa. Ich životnosť sa odvíja od vašej starostlivosti.

Obr. 1: Drevená podlaha Kährs, kolekcia Craftsman, dekor Dub Brahehus

FOTO: KPP SK

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.