Frank Gehry

Svetoznámy architekt, ktorý svojou tvorivou odvahou spôsobil prevrat v architektúre a v dizajne.

 
Frank Ghery vlastným menom Frank Goldberg, ktorý sa narodil v Toronte v roku 1929. Už v skorej mladosti prejavoval veľkú tvorivosť. V roku 1947 sa presťahoval do Kalifornie, kde popri zamestnaní súčasne študoval na Los Angelskej strednej škole. Po jej absolvovaní rozvíjal svoj talent na Univerzite v južnej Kalifornii v odbore Architektúra a neskôr si doplnil svoje vzdelanie na Harvarde v odbore Dizajn. Stále  je aktívny vo svojej práci a stíha prednášať na univerzitách o architektúre a dizajne. V súčasnosti žije v Santa Monice v Kalifornii; a na znak úcty mu bolo udelené dvojité občianstvo US aj Kanady. 
Je držiteľom významných ocenení, ktoré dostal za tvorbu desiatok monumentálnych stavieb po celom svete. Medzi najznámejšie patrí Guggenheimovo múzeum v Bilbao, Walt Disney Concert Hall a nám známy Tancujúci dom v Prahe.
 
 

Prvú stavbu v experimentálnom štýle postavil v 70. rokoch  minulého storočia. Experimentálna stavba od základov prevrátila pohľad na klasickú architektúru v doterajšom vnímaní, ktorá bola založená na klasických stavebných materiáloch.
 
Všetky jeho budovy a domy vznikali najskôr v ateliéroch na modeloch, nakoľko ide o projekty, ktoré sú vytvorené z kriviek a hlavne kovu, tak málo typických pre klasické budovy.  V posledných rokoch mu pomáha aj počítačova technika CATIA (Computer-Aided Three-dimensional Interactive Application) pri projekciách, ktoré mu umožňujú namodelovať neuveriteľné možnosti v návrhoch. 
 
 

Jeho tvorivý potenciál sa odráža aj pri tvorbe nábytku. Jeho prvá séria nábytku pochádza   z rokov 1963 – 1973, figuroval pod názvom EASY EDGES  a je vytvorený z lepenky. Ďalšou líniou je nábytok realizovaný na jar 1992 pod názvom BENTWOOD FURNITUR. Zaujímavosťou je, že niektoré časti sú pomenované podľa hokejovej terminológie. Jeho záľuba v ľadový hokej, ktorá pramení z detstva, ho priviedla v roku 2004 k návrhom trofeji na Svetový šampionát v hokeji.
 
 
 
V poslednom čase sa Gehry prezentoval po druhý krát s firmou Emeco. Vytvoril trojmetrovú hliníkovú lavicu pod názvom Tuyomyo. Dlhá lavica o hmotnosti len 55,3 kg je vytvorená z recyklovatelných hliníkových komponentov, za použitia leteckých technológii. Okrem estetického zážitku, lavica má aj charitatívnu hodnotu, nakoľko má byť vydražená v aukcii; a vydražené peniaze poputujú na výskum dedičných ochorení.
 
 

Gehryho sochárska tvorba je inšpirovaná rybami, nakoľko vyznáva teóriu, že život vzišiel z mora. Tvrdí, že jeho prvé nákresy do kresliaceho bloku, boli inšpirované práve rybou. Motív ryby je možné vidieť okrem architektúry aj pri tvorbe šperkov, vecí do domácnosti a v jeho inovatívnom sochárstve. Obdivuhodná je jeho stojaca nadrozmerná ryba zo skla, ktorej skelet tvorí drevo  a kov. Celá konštrukcia je napovrchu vytvorená z transparentných sklenených tabúľ a umiestnená je v Minneapolise, v záhrade sôch (Sculptuer Garden). Iná obrovská  tancujúca ryba zase dominuje v Japonsku oproti rybárskej reštaurácii v Kobe
 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.