Vytlačiť túto stránku

Peach Fuzz je farbou roka 2024

Napísal KM 26. marec 2024

Každý rok vyhlasuje Inštitút farieb Pantone farbu roka. Tento rok sa ňou stala nežná Peach Fuzz. Táto jemná oranžová farba zahalí v roku 2024 všetko do svojho romantického plášťa. Nájdete ju nielen v móde a umení, ale aj v bytovom interiéri.

pantone_peach_fuzz_2024

Tento rok je jubilejný, odborníci z Pantone vyberajú farbu roka už 25 rokov

Je výsledkom hĺbkovej analýzy celosvetových trendov a kultúrnych nálad, pričom sa berie do úvahy aj ľudská psychológia, dbá sa aj na to, ako ľudia vnímajú a interagujú s farbami. „Pri hľadaní odtieňa, ktorý by odrážal našu vrodenú túžbu po blízkosti a spojení, sme zvolili farbu vyžarujúcu teplo a modernú eleganciu. Odtieň, ktorý odráža súcit, ponúka vrelú náruč a nenásilne spája mladistvých s nadčasovým,“ uviedla Leatrice Eiseman, výkonná riaditeľka Pantone.

Odtieň Peach Fuzz je neodolateľnou zmesou teplého ovocného broskyňového tónu so štipkou jemnej oranžovej. Je to farba, ktorá vyžaruje pohodu, pokoj, teplo, vyrovnanosť a optimizmus. Symbolizuje ľudský súcit a spojenie. Sama spoločnosť Pantone ju opísala ako „poetickú a romantickú“, ktorá má „vintage atmosféru“ a bola vybraná vďaka tomu, že odráža minulosť a zároveň evokuje súčasnú atmosféru. „Žijeme v tejto dobe nepokojov v mnohých aspektoch našich životov a v dôsledku toho naša potreba starostlivosti, empatie a súcitu stále silnie, keď si predstavujeme pokojnejšiu budúcnosť,“ popisuje Leatrice Eiseman, výkonná riaditeľka Inštitútu farieb Pantone,

Ide o teplý a útulný odtieň, ktorý je príjemný na pohľad a núti nás dotýkať sa. Odborníci ju opisujú, že je hmatateľná a to nám v tejto dobe chýba - dotyk, osobný kontakt, ľudskosť, uvedomovanie si bytia.

Aj u vás doma

Do neodolateľnej Peach Fuzz sa môžete obliecť, stačí sa popozerať v aktuálnej ponuke v módnych obchodoch. Nezabudnite však aj na svoj príbytok, doprajte si tento jemný odtieň aj v interiéri. Napríklad v podobe posteľnej bielizne alebo uterákov. „Aktuálnu farbu roka 2024 nájdete napríklad na obliečkach Lolita, ktoré sú vyrobené zo 100 % egyptskej bavlny tej najvyššej kvality. Táto žakárová posteľná bielizeň má jemný decentný vzor. Ide o klasiku s čistými líniami a nadčasovým dizajnom, ktorá sa stane elegantným dolnkom spálne aj po roku 2024,“ radí Martina Matějovská, riaditeľka spoločnosti Matějovský, tradičnej českej značky posteľných obliečok a bytového textilu.

1_matejovsky_324

 Inšpirácia – Matějovský

Alebo si zvoľte v tejto farbe kvalitný doplnok do kúpeľne. Skvelý je uterák Panama s vysokým podielom bambusového vlákna. Je ľahký, veľmi jemný na dotyk a má výbornú savosť, až 3 x vyššiu ako majú iné materiály. Výhodou bambusu je to, že je prirodzene antibiotický, takže na ňom nevznikajú plesne, ani sa nemnožia baktérie.

2_matejovsky_324

 Inšpirácia – Matějovský

Zdroj foto: Matějovský