Ďalší pomocník pre vašu domácnosť – tepelné čerpadlo!

Slnečná energia a vzduch sú na nezaplatenie, no stále zadarmo. Zjednodušene na tomto princípe fungujú nové tepelné čerpadlá vzduch voda na vykurovanie aj chladenie. V domácnostiach a v iných obytných priestoroch ich uznávame pre nízke náklady.

shutterstock_merace_1222

Spotrebúvajú len malý podiel elektriny, zatiaľ čo okolité prostredie nám svoju energiu poskytuje prakticky neobmedzene.

Tepelné čerpadlo ako plnohodnotný systém vykurovania

Zjednodušene môžeme opísať princíp tepelného čerpadla vzduch voda ako systém ochladzovania vonkajšieho vzduchu a zahrievanie vykurovacej kvapaliny. Tento princíp zabezpečuje, že teplota v domácnosti narastá, zatiaľ čo teplota exteriéru sa ochladzuje. V procese má významnú úlohu ventilátor na odčerpávanie vonkajšieho vzduchu a výmenník na prenos tepla v čerpadle. Taktiež by sa žiadny z týchto čerpadiel nezaobišiel bez kompresora na stláčanie vzduchu a následné zvyšovanie tlaku a teploty.

Faktom je, že tepelné čerpadlá vzduch voda pracujú aj pri nízkych teplotách, z dlhodobého hľadiska je to však neefektívne. Mnohé nové modely uvádzajú minimálnu teplotu až do -25 °C, pričom zásobovanie sa kompenzuje elektrickými zdrojmi. A tak predpokladáme nárast nákladov na vykurovanie. Tieto tepelné jednotky uprednostňujeme skôr v oblastiach s vyššou priemernou teplotou.

Aké je využitie týchto tepelných čerpadiel?

Možno ich používať ako v exteriéri, tak aj v interiéri, z čoho najviac uprednostňujeme novostavby a úspešné rekonštrukcie. Pre svoje fungovanie vystačí tepelným čerpadlám vzduch voda aj typická kotolňa či vyčlenená technická miestnosť na vnútornú inštaláciu. Ich využitie neprekáža ani v blízkosti verejných budov, keďže pracujú extrémne ticho a spoľahlivo. Nároky na prevádzku sú taktiež minimálne pri využití (ne) obmedzeného tepla zo vzduchu a spojovacích vedení zásobovaných „len“ vodou.

Zdroj obrázku: Dmitriy Halacevich / Shutterstock.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.