Vytlačiť túto stránku

Budete stavať viacpodlažný dom? Na schodišti nevynechajte drevo

Napísal KČ 25. november 2022

Drevo je prírodný materiál, ktorý je okrem iného využívaný aj v interiéroch. A aj napriek tomu, že sa využíva už veky, stále vyzerá dobre prakticky v akokoľvek ladenom interiéri a kdekoľvek. Napríklad aj ak sa použije na schody.

shutterstock_scale_22

Samonosné drevené schodištia sa vyznačujú kvalitou a pevnosťou

Schodište patrí medzi neodmysliteľné súčasti každého viacpodlažného rodinného domu. A pred samotnou stavbou je teda na mieste otázka, z akého materiálu schodište bude. A ako sme už naznačili, drevo je aj v tomto prípade skvelou voľbou.

Výroba drevených schodov má aj v našich končinách dlhú tradíciu a zaobstarať si pre svoj nový dom kvalitné schodište tak nie je problém. Samozrejmosťou je nielen samotná výroba schodišťa, ale aj odborné poradenstvo, vďaka ktorému sa budete vedieť lepšie rozhodnúť aký typ schodišťa a aké materiály budú pre váš nový dom tou najlepšou voľbou.

Okrem samonosných drevených schodíšť totižto môžete mať schodište, ktoré bude kombinovať viacero materiálov. Aj keď je drevená konštrukcia veľmi odolná a trvácna, niekde sa skrátka viac hodí ak sa použije aj niečo iné ako drevo.

Čo takto skombinovať drevo s inými materiálmi?

 

Populárnym riešením sú napríklad drevené nášľapy na schody, ktoré sú skvelou voľbou pri obklade betónového schodišťa. Často sa používa aj dlažba, ale drevo je v porovnaní s ňou na dotyk oveľa teplejšie a celkovo príjemnejšie.

A ako funguje spojenie dreva a kovu? Jednoducho povedané, výborne. Keďže drevo je „teplý“ a kov naopak „studený“ materiál, spolu vytvárajú skvelý kontrast, vďaka ktorému bude vaše schodište vyzerať moderne a na pohľad príjemne.

Ak sa vám takáto kombinácia a jej kontrast nepozdáva, čo takto pridať ďalší materiál, ktorý by pôsobil ako „spojovací“ prvok? A len ťažko by ste na túto úlohu hľadali lepší materiál ako sklo. Okrem toho, že spojí dva kontrastné materiály, ktorými sú drevo a kov, vďaka svojej transparentnosti privodí schodišťu pocit vzdušnosti a uvoľnenosti.

Zdroj obrázka: Autor: sergiophoto / Shutterstock.com