Vytlačiť túto stránku

Ktoré druhy vonkajšieho tienenia by vás mali zaujímať?

Napísal KČ 26. september 2022

Aj keď množstvo ľudí na svojich oknách využíva niektoré z druhov vnútorného tienenia, v prípade, že sa chystáte vymieňať okná alebo aspoň tieniacu techniku, určite stojí za to zvážiť aj možnosť inštalácie vonkajšieho tienenia. Ponúka totižto radu výhod.

shutterstock_windows_922

Vonkajšie rolety účinne tienia. Ale to nie je všetko 

Ako príklad si môžeme uviesť hneď jedno z najefektívnejších tienení súčasnosti, vonkajšie rolety. Ide o jednoduchý systém a pritom sú mnohými považované za to najlepšie tienenie aké na súčasnom trhu s tieniacou technikou nájdete.

Čo sa samotného tienenia týka, fungujú rovnako ako klasické vnútorné rolety, s ktorými má určite každý aspoň ako takú skúsenosť. Ich výhodou však je, že ponúkajú oveľa viac. Majú skvelé tepelnoizolačné vlastnosti, keďže odrážajú slnečné lúče ešte predtým ako preniknú do interiéru a v zime pomáhajú pri udržiavaní tepla vo vnútri.

Vonkajšie rolety tak v zime šetria vaše náklady za vykurovanie a v lete dokážu pri správnej montáži slúžiť ako „klimatizácia“. Zároveň majú aj bezpečnostnú funkciu, keďže vytvoria pred oknom akúsi bariéru, ktorá sťaží prípadný nezákonný vstup do domácnosti práve cez okno.

Tieniť a mať kontakt s okolím? Aj to dokážu screenové rolety

Majú vôbec vonkajšie rolety nejakú nevýhodu? Ak preferujete skôr plynulé regulovanie svetelných lúčov pred možnosťou úplne zatemniť interiér, bude vám chýbať možnosť lepšej regulácie svetla ako je tomu pri žalúziách.

A taktiež nemusí každému vyhovovať to, že ak chce tieniť, stratí kontakt s okolitým svetom, keďže cez okná kvôli zatiahnutým roletám nič neuvidí. Moment, ale veď to je pri tienení bežné, či nie?

Nie, ak si vyberiete vonkajšie screenové rolety. Tie si našli cestu z výkladov, či administratívnych budov aj do domácností. Dokážu efektívne tieniť a nestrácate pri nich spomínaný kontakt s okolím. Screenové látky sú totižto perforované. Mimochodom aj keď na to nevyzerajú, screenové rolety sa vyznačujú vysokou odolnosťou voči vetru.

Zdroj obrázka: Autor: Gold Picture / Shutterstock.com