Vytlačiť túto stránku

Čo všetko musíte vedieť pred nákupom umývadlovej batérie

Napísal KČ 15. december 2021

Umývadlových batérií je na trhu nepreberné množstvo. Vyberať je možné z mnohých typov, spôsobov montáže a ovládania, z rôznych designov. Variabilita je tak veľká, až to môže byť pre niektorých užívateľov na obtiaž.

Ako si z tisícov rôznych modelov vybrať ten jeden vhodný pre váš domov? Batérie k umývadlu sú témou nášho dnešného poradcu. Zistite, čo je potrebné vedieť pred nákupom umývadlovej batérie.

proficio_1

Výber umývadlovej batérie sa značne obmedzuje pre tých, ktorí rekonštruujú už existujúci priestor kúpeľne. Ak nehodlajú meniť dispozície kúpeľne, potom sú limitovaní rozvodmi. Je teda jasné, kam batériu umiestniť. A tiež sa nič nezmení na hodnote rozstupu, ktorý musí byť rovnaký ako u starej umývadlovej batérie. V Európe dnes výrazne prevláda rozstup 150 mm. Platí to aj pre Európu strednú a východnú, kde ešte pred rokom 1989 platili trošku iné štandardy. V panelákových zástavbách, kde dodnes žije veľké množstvo ľudí, bol pre všetky domácnosti určený rozstup 100 mm. Najväčšie spoločnosti (GROHE, Hansgrohe alebo Kludi) batérie s takými parametrami vôbec nevyrábajú. Zohnať je možné len produkty značiek ako sú Novaservis, Jika alebo Ravak. Ako ale bolo povedané, po pádu komunizmu aj stredná a východná Európa prechádza na štandard rozstupu 150 mm.

Modernizácia umývadlových batérii

Taktiež v iných aspektoch prešla umývadlová batéria modernizáciou. Špunty na retiazke sa pomaly stávajú minulosťou, nahrádza ich praktický systém click-clack. Odtok vody je možné otvárať a zatvárať jednoduchým stlačením zátky. Bežný je tiež variant batérií s výpusťou ovládanou ťahadlom. Ten je ešte o niečo pohodlnejší. Ak je napustená voda v umývadle, užívateľ nemusí ponoriť ruku pod hladinu, aby umývadlo vyprázdnil.

Stále viac sa objavujú termostatické umývadlové batérie. Sú perfektné tam, kde je potrebné zaistiť možnosť regulácie teploty vody. Batériu tohto typu vyberajú domácnosti s malými deťmi, kde je snaha chrániť ratolesti pred rizikom obarenia. Termostatická umývadlová batéria totiž disponuje detskou poistkou. Batérie tohto typu si ale obľúbili aj tí, ktorí chcú ušetriť peniaze na spotrebe horúcej vody.

Ďalším zaujímavým trendom sú senzorové batérie. Tie už mnoho rokov kraľujú verejnému sektoru, ale v posledných rokoch prenikajú aj do domácností. Umožňujú bezdotykové ovládanie, čím sa obmedzí kontakt s umývadlovou batériou. To znamená vyššiu ochranu všetkých členov domácnosti pred nebezpečnými mikroorganizmami.

proficio_2

Typy umývadlových batérii z hľadiska umiestnenia

Čo sa týka typov batérií z hľadiska umiestnenia v priestore, najčastejšie sú tieto tri varianty:

- Nástenná umývadlová batéria – montuje sa priamo na obklad, na stenu nad umývadlo.

- Stojanková umývadlová batéria – svoje miesto si nájde na umývadle.

- Podomietková umývadlová batéria – montuje sa pod obklad steny kúpeľne.

Je dobré zvážiť, ktorý typ je pre vašu domácnosť najvhodnejší. Mnohým užívateľom imponujú podomietkové umývadlové batérie, ktoré sú najmenej náročné na údržbu. Navyše výrazne šetria priestor v kúpeľni. Ich inštalácia je ale náročná, vyžaduje stavebný zásah, takže sa hodí skôr pre rekonštrukcie a novostavby. Pre priemerne šikovného majstra navyše ide o komplikovaný projekt, ku ktorému je lepšie povolať na pomoc odborníkov.

V prípade stojankovej batérie k umývadlu je nutné dobre zvážiť výšku, hlavne vo vzťahu k umývadlu. K vysokému umývadlu na dosku sa nehodí batéria s malou výškou. Je nutné získať priestor pre pohodlné umývanie rúk. Vysoké batérie v spojení s plytkým umývadlom je rovnako zlá voľba. Voda strieka mimo priestor umývadla.

Typy umývadlových batérií z hľadiska ovládania

Ďalej sa batérie líšia podľa spôsobu ovládania.

- Páková umývadlová batéria – je z pochopiteľných dôvodov aktuálne najrozšírenejším typom v Európe. Umožňuje precízne nastavenie teploty a intenzity prúdu vody. A k tomu postačí len jedna ruka.

- Kohútiková umývadlová batéria – je pre niekoho jasnou voľbou vďaka atraktívnemu designu. Manipulácia s ňou je ale zložitejšia. Kohútikovou batériou pretečie relatívne dosť vody, než užívateľ nájde ideálnu teplotu.

- Senzorová umývadlová batéria – viď vyššie

- Tlačidlová umývadlová batéria

Ďalšie rady

Umývadlová batéria je zvláštnym artiklom, pretože rozhodne u nej neplatí priama úmera – čím lacnejšia, tým viac zákazník ušetrí. Niekedy je to práve naopak. Moderné a drahšie modely sú schopné dosiahnuť väčšej úspory nákladov. Predovšetkým ide o spotrebu vody. Oproti starším produktom spotrebuje nová batéria k umývadlu až o 50 % menej vody.

Ďalšou kapitolou je životnosť batérie. Lacnejšie typy sú vybavené kartušou z plastu. V tej sa rýchlejšie usadzuje vodný kameň a začne sa zadrhávať. Ak si užívateľ nekúpi náhradné kartuše do zásoby už pri obstaraní novej batérie, môže mať problém. Výrobcovia majú tendencie vyvíjať nové, ľahko upravené kartuše pre nové modely batérií. Staré potom rýchlo sťahujú z trhu. Pri poruche kartuše tak niekedy užívateľovi neostáva nič iné než si kúpiť rovno novú batériu. Viac pokoja užívateľovi ponúka batéria s keramickou kartušou. U nej je riziko poruchy takmer nulové.

Kvalita sa prejavuje tiež v použitom materiáli umývadlovej batérie. Na ľahko opotrebovateľný plast ale dnes narazíme málokedy. Všetci veľký výrobcovia dnes uprednostňujú chróm a nerez. Niektoré umývadlové batérie sú z ďalších odolných materiálov, napríklad z mosadze, bronzu alebo keramiky.