Ako si vybrať a postaviť altánok na záhrade

Pamätáte si pieseň „Sixteen Going on Seventeen“ z filmu Za zvuků hudby? To je sila altánku! Dokáže veci stavať do krajšieho svetla, zabávať, relaxovať, omladzovať a uvoľniť ľudí ako žiadne iné vonkajšie prostredie. Na altánku je niečo romantické. . Je takmer ako domček s otvorenými stenami.

Okrem ochrany pred dažďom a slnkom ponúka súkromie, pohodlie a niekedy aj rozprávkové čaro. Či už chcete vášmu exteriéru pridať pôvabné kúzlo alebo len tieň, altánok byť mohol byť prvou vecou, na ktorú pomyslíte. Ako si však vybrať štýl, ktorý vám sadne?

Výber štýlu altánku znamená výber z nespočetného množstva rôznych dizajnových kombinácií striech, stien, bokov, stĺpov, dverí a okien. Môže to byť kruhový, štvorcový tvar, alebo tvar mnohouholníka so šiestimi, ôsmimi alebo desiatimi stranami. Môže byť vyrobený z dreva, vinylu, hliníka, alebo kovu. Altánok môže odpočívať na kopci, byť schovaný v lese lístia alebo stáť otvorený v záhrade, ponúkajúc príjemný úkryt pred dažďom.

Ak plánujete inštaláciu altánku na záhrade, nasledujúce tipy vás prevedú celým procesom výberu.

shutterstock_1_5821

zdroj: Alina G/shutterstock.com

Kam postaviť altánok? Poloha je dôležitá!

Vaše plány na vytvorenie altánku vašich snov by mali začať touto otázkou.

Chcete, aby to bol vaša víkendová destinácia? Potom vyberte miesto s výhľadom, ktorý pôsobí relaxačne a pomôže vám uvoľniť sa. Ak to má byť osobná a intímna eskapáda, potom to musí byť odľahlý, diskrétny kútik, ktorý sa nachádza za náletom lístia. Pre večierky a stretnutia postavte altánok v strede vašej terasy alebo záhrady.Toto platí aj pre oslavy a grilovačky.

Pamätajte si, že bez relevantného umiestnenia môže váš altánok stratiť svoje opodstatnenie.

Koľko priestoru bude altánok vyžadovať?

Povedali by sme, že dostatok priestoru, ale nedá sa takto generalizovať. Riaďte sa preto týmito radami:

●    Pre altánky určené na socializáciu (večierky a stretnutia dvanástich až 25 hostí; viac by bol dav): asi 4,5 m na všetky strany, pretože váš altánok bude v strede.

●    Altánok pre rodinu a priateľov (cca 10 členov): Rohové alebo stredové jednotky s vnútorným priestorom asi 5x5 m  a popredím asi 15 metrov štvorcových.

●    Romantické chvíľky: Veľmi subjektívna úvaha. Napriek tomu ho nechajte zahniezdiť uprostred hustého lístia a nechajte zo všetkých strán asi 3 m priestor. A priestor vášho altánku môže mať veľkosť vašej spálne.

●    Na meditáciu, reflexiu, jogu, cvičenia a všetky ostatné pokojné momenty vášho života: Dodržujte zásadu minimálneho možnosti rušenia a maximálneho priestoru. Na všetkých stranách nechajte aspoň 3 m voľného priestoru.

Pre vaše pohodlie a bezpečnosť vás a vašich hostí je dôležité zamyslieť sa nad tým, či budete mať k altánku dostatočný prístup. Do väčšieho altánku, ktorý zaberá značný priestor vo vašej záhrade, nemusí byť ľahké vstúpiť a vystúpiť, alebo by mohol zablokovať únik pri požiari.

Jednoduchý spôsob, ako skontrolovať, či budete mať do altánku bezpečný a ľahký prístup, je zmerať, kde budú bočné strany sedieť vo vašej záhrade, a potom vyznačiť stred (t. j. kde budú dvere). Ustúpte a dobre sa rozhliadnite, aby ste zistili, či tam nie sú potenciálne riziká alebo predmety, ktoré by mohli brániť vstupu.

Aká by mala byť veľkosť a tvar altánku?

Odpoveď je relatívna a závisí od počtu ľudí a účelu, na ktorý má altánok slúžiť. Tu je niekoľko všeobecných pokynov:

●    altánky 2,5 x 2,5 m sú kompaktné jednotky ideálne pre rodinné posedenie a večeru v malých záhradách.

●    3,6 x 3,6 m je univerzálna veľkosť rodinného altánku bez ohľadu na krajinu alebo exteriérovú kultúru. Pohodlne pojme štvor- až šesťčlennú rodinu.

●    4 x 4 m na malé stretnutia alebo večere. Optimalizovaná kapacita je 13-15 osôb.

●    5 x 5 m to je veľkosť altánku, ktorú hľadajte, ak milujete spoločnosť a zábavu, tento altánok pojme až 20 hostí

Všimnete si, že všetky vyššie uvedené veľkosti platia pre štvorcový altánok. Je to preto, že štvorec ponúka ideálnu rovnováhu medzi využitím podlahovej plochy a dostatočným priestorom. Ak však chcete len zaujímavý a čarovný altánok v starom štýle, ktorý zdobí váš trávnik, alebo akcentuje blízky vodný prvok, akým je rybník alebo potok, voľte kruhový alebo polygonálny tvar.

Kruhový altánok je dosť zriedkavý, pretože väčšina altánkov, ktoré vyzerajú ako kruhové, je v skutočnosti polygonálna, s viacerými stenami, ktoré do seba zapadajú pod širokým uhlom, ktorý naznačuje kruh. Tento typ altánku je obľúbený v parkoch alebo na veľkých predných trávnikoch,alebo ako ozdoba kvetinovej záhrady a často zahŕňa lavičky alebo piknikový stôl. V priemere môže mať od 2,5 až po 9 m.

shuttderstock_2_5821

zdroj: Michal Balada/shutterstock.com

Pre aký materiál sa rozhodnúť?

Pravdepodobne prvý materiál, ktorý vám pre altánok napadne, je drevo. Najstaršie altánky boli tradične vyrábané z dreva, rovnako ako všetko ostatné, kým neboli k dispozícii materiály ako vinyl, oceľ s práškovým nástrekom a hliník.

Drevo

Vaša záhrada je plná drevených prvkov. Celá flóra je tvorená drevom. A váš záhradný bar, nábytok, ležadlá ... sú tiež drevené. Dôvodom, prečo je drevo najobľúbenejším materiálom na vonkajšie použitie, je:

●    Je to inšpiratívny a upokojujúci materiál, spája vás s prírodou

●    Exteriér je pre drevo „prirodzeným prostredím“. Drevo sa v outdoorových službách cíti ako doma.

●    Aj z funkčného hľadiska má drevo veľa výhod: je nevodivé, veľmi odolné, veľké množstvo prírodných textúr - javor, teak, dub - všetky majú odlišné povrchy, mnoho možností finišov - náter, fermež, lak, francúzska politúra a ďalšie.

Vinyl

Polyvinylchlorid alebo vinyl je často používaný stavebný materiál. Podlahy, rámy dverí a okien, vodovodné potrubia - preferuje sa vinyl, pretože je:

●    vodeodolný

●    klimaticky stabilný

●    odolný voči UV žiareniu

●    odolné voči škvrnám a poškriabaniu

●    nenáročný na údržbu

●    dlhotrvajúci

Ak chcete cenovo dostupnú alternatívu k drevu bez kompromisov v oblasti exkluzívneho vzhľadu, rozhodnite sa pre vinylový altánok.

Hliník

Hliník oxiduje veľmi rýchlo, čo je vlastne dobrá vec, pretože vzniknutý oxid hlinitý je oveľa odolnejší ako samotný hliník, vďaka čomu je materiál vysoko odolný proti hrdzi. Hliník sa výborne hodí k minimalistickým, moderným dizajnom. Môže sa však časom začať odierať a meniť farbu.

Oceľ s práškovým nástrekom

Mierne ťažký a lacný materiál, oceľ potiahnutá práškom, je pokrytá vrstvou epoxidovej živice kvôli zvýšenej ochrane proti hrdzi. Jedinou nevýhodou tohto materiálu je, že pri poškriabaní môže dôjsť ku kontaktu vlhkosti so samotným kovom, ktorý nakoniec spôsobí rozvoj hrdze.

Živica

Živica je ľahký, silný a UV odolný materiál. Živicové štruktúry sú zvyčajne tvorené oceľovou konštrukciou potiahnutou antikoróznym povlakom. Tieto altány sú moderného štýlu a ponúkajú dobrú hodnotu za svoju cenu. Živica napriek tomu časom vybledne.

Textil

Používa sa skôr pre dočasné, sezónne jednotky. Textil má pestrý, veselý a žiarivý charakter. Vďaka širokej škále farieb, vzorov a dizajnov máte k dispozícii mnoho možností:

●    plátno

●    denim

●    viacvrstevná bavlna

Textilný altánok vytvára príjemné boho prostredie, ktoré len pridáva na energii vašich večierkov.

Strecha altánka

Môže sa to javiť ako trochu zvláštna vec, na ktorú sa treba zamerať, ale strešný materiál dvíha alebo degraduje to, ako dobre vyzerá váš altánok. Mnoho z nich má plastovú strechu - nikdy nemajú tendenciu vyzerať skvelo a plast môže znehodnotiť dojem aj z dosť drahého altánku.

Ak to rozpočet dovoľuje, vyberte si škridľovú alebo medenú strechu, ak z altánku naozaj chcete vytvoriť akcent vašej záhrady! Ďalšími možnosťami sú asfaltový šindeľ, kovová krytina, gumová bridlica... Dbajte na to, aby strecha v každom prípade esteticky ladila s telom altánku.

shutterstock_3_5821

zdroj: Ivan Protsiuk/shutterstock.com

Ako postaviť altánok: Kroky, ktoré treba dodržať

Altánky sú zvyčajne prenosné a navrhnuté tak, aby do seba zapadali. Predtým ako začnete, skontrolujte, či je lokalita vyrovnaná. Ďalším krokom je naštudovanie  si manuálu, ktorý je súčasťou balenia. Pozrite si jednotlivé kroky a porovnajte zoznam položiek s materiálom, ktorý prišiel fyzicky, aby ste si boli istí, že je všetko úplné. Ak usporiadate jednotlivé časti v poradí, v akom sa budú používať, urýchli to inštaláciu.

Pokiaľ ide o bezpečnostné opatrenia, pri stavbe altánku je potrebné zdôrazniť niektoré veci. Napríklad je absolútne nevyhnutné čo najdokonalejšie vyrovnať lokalitu, kde bude altánok umiestnený. Oblasť môžete dokonca pokryť mulčom alebo štrkom, aby ste obmedzili zosúvanie zeminy alebo bahna. Vždy je najlepšie umiestniť oblasť altánku najmenej 5 metrov od stromov, elektrického vedenia a vecí, ktoré môže odfúknuť vietor. Ak plánujete postavenie altánku na mäkkom povrchu, ako je napríklad trávnik, zvážte extra upevnenie kolíkmi a kotvovými lanami. Nie všetky projekty altánkov budú zahŕňať kotvenie, ale zvýši sa tým ochrana pred silným vetrom a jeho poryvmi. A nakoniec, altánok nemontujte, ak chýba akákoľvek časť (veľká alebo malá), pretože by to mohlo ovplyvniť celú štruktúru stavby.


Zdroje informácií:

●    https://backyardables.com/how-to-choose-the-right-gazebo-style/

●    https://www.successfulgardendesign.com/garden-gazebos/

●    https://advice.manomano.co.uk/gazebo-buying-guide-n6162

2 komentárov

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.