Vytlačiť túto stránku

9 tipov ako vymaľovať detskú izbu. Aké farby si zvoliť?

Napísal KČ 14. december 2020

Detská izba je malé kráľovstvo, v ktorom sa odohrávajú nekonečné príbehy z fantázie malých dobrodruhov. Vyfarbite im svet tak, aby im tam bolo vždy príjemne a veselo. Výber farebného odtieňa do izby býva ťažká dilema.

girl_3

Vieme, že farby na človeka pôsobia, ovplyvňujú jeho psychickú pohodu, dokážu navodiť melanchóliu aj pozdvihnúť náladu. Deti sú na takéto vnemy ešte citlivejšie. Tiež vieme, že deti rastú a ich záujmy sa menia ako počasie. A zrejme netúžite maľovať izbu každý rok inou farbou. Poradíme vám: s jemnými, svetlými odtieňmi v podstate nemáte čo pokaziť. Nasledujúce tipy vám pomôžu s voľbou toho správneho.

room_kids1

1.   Bledomodrá nie len pre chlapcov

Je to farba, ktorej jemné odtiene navodzujú pokoj a pocit útulna. V detských izbách modrej farby sa tak dobre spí! Modrá tiež pekne ladí napríklad s doplnkami v námorníckej tematike, alebo nálepkami v tvare obláčikov, ktorými vykúzlite oblohu.

2.   Odtiene zelenej pre múdre hlavičky

Svieža zelená farba povzbudzuje myseľ a podporuje učenie. Zároveň pôsobí upokojujúco a zlepšuje sústredenie. To preto, že je to farba prírody. Pre malých výmyselníkov je to ideálna farba do izby.

3.   Pastelové farby pre novorodeniatka

room_kid4

Pastelové odtiene vyzerajú krásne v pre bábätkovských izbách. Jemná ružová pre dievčatká, bledomodrá “baby blue” pre chlapcov, prípadne jemná fialová či zelená, sú ideálne pre dobrý spánok.

4.   Žltá ako slniečko

baby_6

To je tá najveselšia farba do detskej izby! Žltá im dodá energiu na nekonečné hry a zabezpečí, že sa budú cítiť šťastnejšie. Akoby do izby prenikli slnečné lúče aj v daždivý deň. Citlivejší ľudia v miestnostiach, vymaľovaných žltou farbou, vnímajú nárast energie a zlepšenie nálady.

5.   Neutrálne alternatívy k bielej

Biele steny môžu pôsobiť príliš sterilne a ľahko sa zašpinia. Ak preferujete svetlé neutrálne farby, siahnite po odtieni vajíčkovej škrupinky, maslovej či béžovej. Takéto farby sú vhodné k masívnemu drevenému nábytku, ktorý navodzuje pocit tepla.

room_kids2

6.   Skombinujte viac farieb na stenu

Neviete sa rozhodnúť medzi dvoma odtieňmi? Rozdeľte stenu do geometrických útvarov a použite striedavo obidva. Prípadne jednu farbu na jednu stenu, inú na druhú.

7.   S tmavými farbami radšej opatrne

Príliš sýte odtiene môžu ubrať zo svetla v detskej izbe, ba dokonca pôsobiť nepríjemne. Ak už, tak použite tmavší odtieň len na jednu stenu, nie na celú izbu. Treba vyberať opatrne s ohľadom na dopad denného svetla do miestnosti.

8.   Tapety, šablóny, vzory od výmyslu sveta

ilu_5

Farbou maľovanie nekončí. Steny v detskej izbe ožijú s obrázkami. Tu je dôležité myslieť na premeny záľub s vekom. Pre bábätká, ktoré ešte nevedia vyjadriť svoj názor, sú vhodné obrázky obláčikov, hračiek či zvieratiek. Staršie deti si možno vyberú plagáty svojich obľúbených hrdinov z rozprávok, víly, princezné, čarodejníkov, neskôr niečo zo sveta hudby, vesmíru, športu alebo čohokoľvek, čo majú radi.

A nemusia to byť len obrázky. Napríklad veselé farebné bodky, náhodne rozmiestnené geometrické tvary, mapa sveta či fosforeskujúce hviezdičky stenu krásne spestria.

9.   Stena na maľovanie kriedou

Mať v izbe obrovskú tabuľu len pre seba? To je sen každého malého umelca! Ak vaše dieťa rado kreslí a papier mu je na jeho diela malý, tabuľovej stene sa iste poteší. Ak to už vek detí dovoľuje, zapojte ich do výberu farby na stenu, do maľovania aj dekorovania izby. Spoločne sa zabavíte a vytvoríte malý raj na zemi.

Zdroje obrázkov: freepik.com


Ďalšie zdroje:

https://www.realhomes.com/design/paint-ideas-for-kids-bedrooms