Možnosti financovania novostavby

V dnešnej dobe bývanie v Bratislave ponúka množstvo zaujímavých bytov. Záujemca má pri kúpe bytu na výber z niekoľkých možností jeho financovania. Ak sa jedná o starší byt tak väčšinou chce majiteľ peniaze v hotovosti. Novostavby v Bratislave je možné financovať pomocou úveru. 

projekt byt

- Najčastejšie využívané možnosti sú stavebné sporenie, hypotekárny úver prípadne ich kombináciou. Výber spôsobu financovania podmieňuje aj to aké podmienky si stanoví developérska spoločnosť pri kúpe bytu. 

- Developérska spoločnosť už na začiatku vyžaduje aby bola vyplatená záloha. Vo väčšine prípadov to býva približne 30 – 40 percent z obstarávacej ceny bytu. Neskôr sa dá zvyšok dofinancovať pomocou úverov z bánk. 

- Veľký pozor si treba dávať pri kúpe bytu v novostavbe hlavne pri tom, či už byt existuje, alebo je len vo fáze projektovania prípadne vo výstavbe. Ak už byt právne existuje teda je zapísaný na liste vlastníctva pôjde o klasickú hypotéku. Tým pádom je bytový dom skolaudovaný a daný byt je zapísaný na liste vlastníctva ako byt. Ak bude na liste vlastníctva napísané rozostavaný byt, tak ide o byt vo výstavbe. Fyzicky byt existuje a viete sa do neho aj postaviť. No neznamená to, že je byt aj skolaudovaný. Ak si chce klient vybaviť hypotéku bez problémov potrebuje aby bol byt právoplatne skolaudovaný.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.