Čajovníkový olej pomocník v domácnosti

Pre tých, ktorí sú unavení z používania chemických čistiacich prostriedkov, pre ktoré je veľakrát typický dráždivý zápach, existuje mnoho prírodných riešení,  ktoré môžu byť lacnejšie, ale čo je najdôležitejšie, veľmi účinné pre čistenie, zápach a odstránenie plesní a baktérií vo všetkých častiach domu.

 tea tree 1200x800

Esenciálny olej z čajovníka (tiež nazývaný "tea tree") sa získava z listov Melaleuca alternifolia, ktorý pochádza z Austrálie. Je známy pre svoje antimikrobiálne, antimykotické, antivírusové a antiseptické účinky.

Dobrý čistiaci prostriedok na všetky povrchy

Pripravte si ho doma. Zahrejte pol litra vody a nalejte ju do fľaše s pumpičkou na sprej. Pridajte asi 10 kvapiek čistého oleja Tea Tree, 5 kvapiek esenciálneho oleja z citróna a dve polievkové lyžice bieleho octu. Ak chcete použiť tento čistič na kameň ako mramor alebo žula, ocot nahradíte jedlou sódou.

Prírodný osviežovač vzduchu

Ak chcete odstrániť zápach v dome, do rozprašovača si pripravte vlastný osviežovač vzduchu. Potrebujete ½ šálky bieleho octu, pol pohára vody, päť kvapiek esenciálneho oleja z čajovníka a ďalších 10 kvapiek esenciálneho oleja podľa vône, ktorej dávate prednosť.

Čistič vzduchu vo vašej domácnosti

Pripravte si zvlhčovač vzduchu, na ktorý potrebujte 5 kvapiek esenciálneho oleja Tea Tree, 5 kvapiek esenciálneho oleja z levandule alebo eukalyptu. Všetko zmiešajte a dáte do odparovača s vodou. Je to skvelý spôsob, ako mať zdravší vzduch vo vašej domácnosti, a to najmä v prípade, že v dome sú domáce zvieratá a deti. V chrípkovom období poslúži aj chorým.

Odstraňovač pachu bielizne

Na dezinfekciu a odstránenie zápachu z bielizne, stačí pridať čajovú lyžičku esenciálneho oleja z čajovníka do normálneho pracieho prostriedku.

Domáci antiplesňový prostriedok

Do nádoby s rozprašovačom vložíte šálku horúcej vody, pridáte lyžičku oleja tea tree a dobre pretrepete, kým sa spojí. Postriekate tmavé miesta postihnuté plesňou a necháte niekoľko minút pôsobiť predtým, než ho odstránite špongiou. Aby sa zabránilo návratu plesní, je dostačujúce príležitostne postriekať napadnuté miesto.

Odstraňovač usadenín v kúpeľni

Na odstránenie usadenín a dezinfekciu v kúpeľni, zmiešajte rovnaké diely Marseille mydla, vody, octu, jedlej sódy a pridajte 15 kvapiek tea tree. Dobre premiešajte a nasprejujte na častiach, ktoré majú byť čistené, nechajte niekoľko minút pôsobiť a potom opláchnite.

Dezinfekcia športových potrieb

Chodíte cvičiť a používate vlastnú podložku, ktorá zapácha a neviete sa zbaviť zápachu? Ľahká pomoc.  Pridajte šálku horúcej vody 5 kvapiek oleja Tea Tree a 5 kvapiek levanduľového esenciálneho oleja. Nasprejujte podložku, alebo iné cvičebné nástroje  a s handričkou z mikrovlákna utrite dosucha. 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.