Ako vyberať prípravky na pleť, aby ste maximálne obmedzili jej starnutie?

Napísal Kristína Chudá 17. apríl 2024

Starnutie pleti je nevyhnutné a bohužiaľ sa mu nikto nevyhneme. Existujú ale prostriedky, vďaka ktorým sa starnutie pleti prejaví čo najmenej. Čo hľadať, keď si prečítate zloženie kozmetických produktov?

freepik_hydratacia_pleti_1222

Ochranný faktor

Iste pre vás nie je novinkou, že aj keď je slnko pre naše telo v mnohých smeroch blahodárne, pleti práve neprospieva a časté vystavovanie sa slnečným lúčom môže okrem iného urýchliť starnutie pokožky. Preto dbajte na to, aby váš denný pleťový krém obsahoval ochranný faktor, ktorý zmierni negatívny vplyv slnečného žiarenia. Používajte ho aj v zime a tiež v prípade, ak je zamračené!

Koenzým Q10

Koenzým Q10 je antioxidant, ktorý si telo dokáže vyrobiť samo, kým je mladé. S pribúdajúcim vekom však jeho produkcia klesá, a tak je potrebné dodať ho pleti pomocou krémov. Koenzým Q10 chráni bunky pred poškodením a pomáha celkovej regenerácii pokožky. Dôležitý je aj pre tvorbu kolagénu – a práve kolagén je zodpovedný za pružnosť pokožky.

Kyselina hyalurónová

Rovnako ako koenzým Q10 je aj kyselina hyalurónová prirodzenou súčasťou vašej pleti, čím ste ale starší, tým viac sa vytráca. Ide ale o dôležitú zložku, ktorá zaisťuje mladistvý vzhľad, pretože udržuje kožu hydratovanú a vypätú. Preto by mala tiež byť neoddeliteľnou súčasťou kozmetiky, ktorú používate.

AHA kyseliny

AHA kyseliny pochádzajú z ovocia a ich úlohou je jemne obrusovať povrch pleti tak, aby bola hladšia a rýchlejšie sa regenerovala. Pokiaľ sa AHA kyseliny dostávajú do pleti pravidelne, dochádza k vyhladzovaniu vrások. Nájdete ich často v nočných krémoch alebo peelingu či v maskách.

Peptidy

Peptidy sú telu vlastnej bielkoviny, ktoré ozdravujú bunky a pomáhajú v raste nových. Dokážu tiež redukovať vrásky a spomaliť vznik nových. Čo je ale najdôležitejšie, stimulujú tvorbu kolagénu, ktorý zaručuje našej pleti pružnosť a vitalitu. Peptidy sa najčastejšie nachádzajú v nočných krémoch, aby mohla pokožka počas spánku v pokoji regenerovať.

Zdroj foto: Freepik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.