Ako si mama troch dcér plní svoj sen...

Napísal Michaela Conzarová 20. február 2017

Ani nevedela ako sa stala podnikateľkou. Začalo sa to vlastne tromi dcérami, teraz vo veku 30, 21 a 15 rokov. Denno - denne im musela variť a samozrejme piecť, bez toho by to nešlo.

Pani Andrea Fekete vymýšľala vlastné recepty a sústredila sa najmä na to, aby sladkosti boli zdravé. Čiže nepoužívala klasickú múku, cukor, volila z pestrej ponuky, ktorá je na našom trhu už niekoľko rokov.  Piekla aj iným deťom, napríklad pre Linku nádeje pre deti, kde pripravila šesť rôznych báboviek.  Chutili vynikajúco. Potom sa rozhodla, že vytvorí nové sušienky cookies. Recepty stále prerábala, bola to hotová alchýmia, ako sa nám zdôverila. Všetky ingrediencie smerovali k zdravej výžive. Pšeničnú múku, biely cukor, maslo vymenila za špaldovú a celozrnnú múku, tuk za kokosové maslo, na celej čiare vyhral hnedý cukor. Každému cookies chutili, aj kamarátkam a susedom, tak sa rozhodla s manželom Jurajom, stavárom pustiť sa do náročného biznisu. To ešte netušila aké peripetie na ňu čakajú. Do tandemu prijali Moniku Spišiakovú, ktorá sa venuje marketingu a samozrejme všetci s jedným brigádnikom začali vyrábať Kissky.

Do Talianska za strojom

„Mám svoje tajomstvo, ako vyrábať  túto chutnú špecialitu,“ hovorí Andrea.  Najťažšie bolo  zistenie ako dávať ingrediencie dokopy. Vytvoriť postup pri miešaní cesta. Je to úplný zázrak. Aby neboli kissky ako betón, aby držali pokope, aby boli chrumkavé. V roku 2015 nevedeli na Slovensku vyrobiť stroj, cez ktoré by prešlo husté cesto. „Technológ z Nitry nám poradil, talianskych výrobcov. Tak sme vycestovali do talianskej rodinnej firmy. Vzala som so sebou suroviny, vyrobila cesto, bolo malo husté, aj som si poplakala“, spomína pani Andrea  na svoje začiatky... Taliani boli machri, stroj zostrojili a čoskoro dorazil na Slovensko.

Obaly? Slovenský folklór

No a prišla otázka dizajnu. Do čoho baliť Kissky? “Rozhodla som sa, aby mali slovenský ráz, aby boli praktické do auta, do školy, do ruksaku, aby sa nedrobili. Každý obal je iný, príchute sú na modrotlači zobrazené, ako napr. tekvica, chilli a pod.“ dodáva Andrea. A prečo názov Kissky?  „Ekvivalent pusinky. Na trhu sú miňonky, tatranky, tak mi budeme mať Kissky.“ A čo na to súčasný prezident?  „Vtedy, keď sme to vymysleli ešte nebo prezidentom a či teraz o nás vie, to netušíme, ale chceli by sme mu to oznámiť a dať mu ochutnať,“ tvrdí  podnikateľka. V súčasnosti vyrábajú deväť druhov, päť sladkých (čokoládovo-slnečnicové,  kávovo-mandľové, kokosovo-hrozienkové, orechovo-hrozienkové, makovo-sezamové) a štyri slané (cesnak a arašidy, kurkuma a černuška siata, chilli a tekvica, cibuľka a čierne korenie). Sladké obsahujú špaldovú a ovsenú múku, hnedý cukor, ovsené vločky, a kokosový tuk. Je to suché krehké pečivo s poctivo namiešanými surovinami. Sú vítaným doplnkom k bežne vyváženej strave najmä pre študentov, športovcov a vyťažených ľudí. Slané obsahujú kvalitnú bravčovú masť. Sú vhodné ku konzumácií vína a piva.

Kde ich predávajú

Zatiaľ v potravinách Yeme, v Konrade na Zlatých pieskoch, v Pezinku, Košiciach a Žiline. „Našou myšlienkou je, aby sa predávali v bufetoch základných, stredných i vysokých škôl, ale aj v čajovniach, pivárňach,  vinárňach, aby vystriedali oriešky a čipsy,“ dodáva Andrea. Začali  len v októbri 2016, pomaly sa rozbiehajú. A my im držíme palce!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.