Audrey Hepburnová – ikona filmu a módy

Bola inšpiráciou módneho návrhára Huberta de Givenchyho a zároveň vzorom mnohých žien až po dnešné dni.


Malá Audrey prišla na svet 4. mája 1929  v Bruseli, v zmiešanej rodine. Otec Joseph Anthony Ruston, pochádzal z Anglicka a jeho druhá manželka Ella van Heemstra bola holandskou aristokratkou. K menu Hepburnová sa dostala vďaka otcovi. Ten si po niekoľkých rokoch pribral priezvisko jeho babičky z matkinej strany Kathleen Hepburnovej a tak došlo k spojeniu dvoch priezvisk Hepburn-Ruston.

Práca jej otca ich zaviedla na starý kontinent, vďaka tomu detstvo prežila v Belgicku, vo Veľkej Británii a v Holandsku. V tom období zažila druhú svetovú vojnu pod nadvládou nacistov. Tento fakt ovplyvnil ďalší vývoj rodiny a stal sa celoživotnou tramou Audrey. Od počiatkov nástupu nacistov, jej otec inklinoval k nacionalizmu a k ideológii fašizmu.  V roku 1935 ich opustil otec, čo viedlo k rozvodu rodičov. V roku 1939 sa sťahuje matka aj s deťmi do mesta Arnhem v Holandsku.  Tam sa mladá Audrey venovala štúdiu  tanca na konzervatóriu v rokoch 1939 až 1945. Po vylodení spojeneckých armád v Normandii v roku 1944, sa situácia v Holandsku veľmi zhoršila. Pociťovali ešte väčší teror zo strany nacistov.  Z tohto dôvodu si zmenila svoje anglické meno na Edda van Heemstra. Zároveň po absolvovaní konzervatória sa zúčastňovala na tajných tanečných predstaveniach, ktoré malí získať finančnú podporu pre protifašistický odboj.

V tomto období trpí aj mnohými zdravotnými problémami, ktoré ovplyvnili do budúcna jej kariéru. Tri roky po oslobodení Holandska sa sťahuje do Londýna, kde pokračovala v štúdiu tanca u uznávanej učiteľky madame Maria Ramberta. Toto stretnutie pre ňu znamenalo zmenu v profesionálnom smerovaní.  Vďaka madame Rambertovej pochopila, že šanca pre ňu byť primabalerína je minimálna, vzhľadom na jej výšku a podvýživu, ktorou trpela počas vojny. A tak sa z nej stala uznávaná herečka  v Hollywoode...


Módna ikona

Jej aristokratický pôvod sa prejavil na jej správaní aj na jej výzore. Bola vzdelaná, krehká  a zároveň šarmantná. Osudové stretnutie s Hubertom de Givenchy sa pretavilo do plodnej spolupráce a celoživotného priateľstva. Štýl, ktorý pre ňu rokmi vytvoril, vychádzal z klasickej módy obohatenej o moderné prvky.

Hubert de Givenchy, bol len o dva roky starší od Audrey a tiež pochádzal zo vznešenej rodiny. Pri štúdiách na univerzite, sa mu pošťastilo  spoznať mnoho dobrých návrhárov, ale najviac ho ovplyvnil Balenciaga. V roku 1953 otvoril svoj prvý salón a rok nato, spoznáva Audrey. Bolo to v čase, keď sa pripravovala na úlohu do komédie Sabrina.

Pri prvom ich stretnutí zostal v šoku, pretože na výber šiat očakával jej slávnejšiu kolegyňu Katharine Hepburnovú.  Okamžite ho však očaril jej prirodzený šarm a znalosť francúzštiny. Od tej doby ju začal obliekať do filmov aj v súkromí.

Nadčasové -  malé čierne šaty

Každá dáma by mala mať vo svojom šatníku tento model, ktorý pochádza zo šesťdesiatych rokov. Sú to jednoduché puzdrové šaty, symbolizujúce eleganciu, ženskosť a vkus.  Pre Audrey tieto čierne koktejlky navrhol jej priateľ Givenchy. Boli určené pre kultový filmy Raňajky u Tiffanyho. Celkový elegantný vzhľad dotvoril dlhými čiernymi rukavicami, šnúrou perál a veľkými slnečnými okuliarmi.

Balerínky

Vzhľadom na plochú podrážku tohto modelu, sa ich pôvod odvodzuje od baletných topánok.  Pevnej podrážky sa dočkali až v roku 1941, keď s touto inováciou prichádza americká dizajnérka Calire McCardellová a zároveň ich uviedla do predaja pre ostatné ženy. Obľúbila si ich aj Audrey Hepburnová, ktorá ich s vkusom kombinovala k malým čiernym šatám alebo k úzkym capri nohaviciam.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.