Rozhovor o Magickej sile bylín

Spisovateľka Denisa Fulmeková sa netají svojou záľubou v ezoterike, keďže okrem fejtónov, básní a či románov vydala aj úspešnú príručku o tajomstvách tarotových kariet.


Jej nová kniha Magická sila bylín vznikala takmer desať rokov. Svoju prácu prirovnáva Denisa Fulmeková k etnografii alebo ento-botanike, keďže v knihe Magická sila bylín zozbierala rady a návody, ktoré sa tradovali z generácie na generáciu, no dnes sú už často zabudnuté. Ľudí odjakživa zaujímalo, ako si pomôcť, ochrániť sa, uchovať dobré a odvrátiť zlé. Magický receptár prináša osvedčené recepty na bohatstvo, dlhovekosť, plodnosť, lásku, očistu, ochranu, šťastie.

Kniha nie je herbárom ani atlasom liečivých rastlín – tvoria ju odporúčania na magické používanie rastlín, a to najmä ich umiestňovanie v dome, plnenie do magických vrecúšok alebo viazanie do kytíc.

„Už sú to celé roky, čo som začala zbierať rôzne povery o bylinách a špeciálne rady o ich správnom použití na magické účely. Dá sa totiž povedať, že mi počarili rastliny, ale v tom najlepšom zmysle slova,“ priznáva spisovateľka Denisa Fulmeková. Foto: Slovart

V jej receptári Magická sila bylín nájdete mnohé tradičné, no dnes už zabudnuté návody, ako vyjsť v ústrety láske, bohatstvu, úspechu, ako si zachovať mladosť a vitalitu, alebo ochrániť svojich blízkych, domov, domáce zvieratá, úrodu i vlastnú duševnú pohodu.

Knihu o magickej sile bylín ste vraj začali písať už pred desiatimi rokmi. Čo bolo impulzom, že ste sa začali venovať takejto – možno povedať – zvláštnej záľube?
Denisa Fulmeková: Mne sa moja záľuba nezdá zvláštna. Dnes si už presne nepamätám, čo ma viedlo k tomu, aby som si kúpila veľký karisblok, kam som si začala robiť výpisky a zakladať články súvisiace nielen s rastlinami, ale aj rôznymi čarodejníckymi sviatkami, liečiteľstvom či tarotom. Okrem toho som si v počítači vytvorila súbor, ktorý som pracovne nazvala Magické škapuliare a z času na čas som ho tiež dopĺňala.


Vaša kniha však napokon nie je iba o magických škapuliaroch, čiže vrecúškach.
Denisa Fulmeková: Uvedomila som si, že hoci nemôžem obsiahnuť celé spektrum tejto témy, bola by škoda zúžiť ju iba na magické vrecúška. Niekde sa totiž povera viaže ku kytici, inokedy je dobré vložiť si bylinu pod vankúš či do topánky, a ja som chcela predstaviť pestrosť a vynaliezavosť mágie čo najkonkrétnejšie, preto som tému mierne rozšírila.


Ako ste jednotlivé povery zbierali?
Denisa Fulmeková:  Rôzne. Dá sa povedať, že som čerpala najmä z literatúry, ale keďže som sa dlhé roky pohybovala medzi ezoterikmi, niečo som získala aj ústnym podaním či korešpondenciou. A sú veci, ktoré som už ani nemusela hľadať, a našli si ma.


Knihy o bylinách sú väčšinou zostavené tak, že k jednotlivým rastlinám sú priradené ich účinky. Vy ste zvolili inú formu, pretože hlavná časť vašej knihy má podobu lexikónu, prečo?
Denisa Fulmeková: Hoci nejde o čarodejnícky lexikón v pravom zmysle slova, chcela som, aby ho niečím pripomínal, pretože poézia povier a magických receptov tkvie aj v ich zoradení. Keby som bola vedkyňou, napríklad etnobotaničkou alebo antropologičkou, iste by som túto knihu musela komponovať inak, ale keďže som len nadšenou amatérkou, mohla som si dovoliť určitú štylizáciu a prozaický rozmach. So zveličením by sa dalo povedať, že som dala dokopy hotový poklad!


Komu je kniha určená, čarodejniciam?
Denisa Fulmeková:  Isteže, ale iba dobrým. Zlé v nej nenájdu nič z toho, po čom prahnú.


A mužom?
Denisa Fulmeková: Môj kamarát mi uštipačne povedal, že by sa chcel aspoň minútu zhovárať s každým mužom, ktorý si kúpi túto knihu. Ale ako ho poznám, on bude prvý, čo si ju tajne zadováži...


Ste spisovateľka, autorka viacerých prozaických kníh. Neobávate sa, že si knihou o mágii bylín zničíte renomé?
Denisa Fulmeková: Nie, naopak, ja dúfam, že si ho práve ňou vybudujem!

--------------------------------------------------------------------------------------

Spisovateľka Denisa Fulmeková (1967) sa netají svojou záľubou v ezoterike, keďže okrem fejtónov, básní či románov (z viacerých spomeňme aspoň Dve čiarky nádeje, Jedy, Topánky z papiera alebo Posledná polnoc v Pivonke) vydala aj úspešnú príručku o tajomstvách tarotových kariet (Tarot – 78 krokov k tvorivejšiemu životu). Kniha o magickej sile bylín vznikala takmer desaťročie – popri písaní iných kníh, varení liečivých mastí a snívaní.

Diela Denisy Fulmekovej:

Posledná polnoc v Pivonke (Ikar, Bratislava 2013)
Materská (Ikar, Bratislava 2012)
Kopanec (In: V dobrom aj zlom a ešte v horšom, Avon, Bratislava 2012)
A remény vonalai (K.u.K. Kiadó, Budapešť 2010)
Čakáreň (Ikar, Bratislava 2010)
Z denníka parfumov (In: Life in European cities, Minumsa, Soul 2009)
Topánky z papiera (Ikar, Bratislava 2009)
Tarot (Ikar, Bratislava 2008)
Jedy (Ikar, Bratislava 2008)
Dve čiarky nádeje (Ikar, Bratislava 2007)
Klebetromán (spolu s Petrom Macsovszkym, Kalligram, Bratislava 2004)
Keď muži chorejú (In: Evropský fejeton 2004, Větrné mlýny, Brno 2004)
Fúzatá veverička (In: Sex po slovensky I, Ikar, Bratislava 2004),
Som takmer preč (Petrus, Bratislava 2004)
Tak čo teda? (pseudonym Mina Murrayová, Petrus, Bratislava 2001)



Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.