Sladká vášeň

Ten, kto prvýkrát vidí Vandu Rogovskú, ťažko uverí, že jej koníčkom je výroba a konzumácia zákuskov. Jej štíhla postava by skôr nasvedčovala záľube vo „fyzkultúre“, ona však úspešne klame telom.


femme: Tak ako je to s tými zákuskami?

Vanda Rogovská: Áno, je to tak, rada pečiem a odjakživa mám vrúcny konzumentský vzťah k zákuskom. A keďže nieto lepšieho kuchára ako takého, ktorý má maškrtný jazyk, snažím sa tohto svojho koníčka stále rozvíjať a skúšať novoty.

femme: Vy však nie ste vyučená cukrárka....

Vanda Rogovská: Veď preto hovoríme o záľube, ktorá ale, ako sa zdá, pomaly prerastá v profesiu. Mám stredoškolské i vysokoškolské ekonomické vzdelanie, takže som sa, po skončení štúdií, zamestnala v tejto oblasti. Ubíjajúco monotónna práca pri počítači vo veľkej firme mi síce zaplatila účty, ale veľa radosti nepriniesla. Hľadala som teda cestu, ktorá by ma doviedla k tvorivejšej oblasti. Pochádzam z Trnavy, kde sa pred dvomi rokmi objavila pekárnička s francúzskym pečivom a zákuskami. To bolo niečo ako osudové znamenie. Opustila som zamestnanie na tri mesiace odišla do Bretónska na zaučenie k pravému cukrárovi. Samozrejme, že som počúvala všelijaké reči o tom, že sa idem zahadzovať ako učnica a pritom mám vyštudovanú vysokú školu, že čo si o sebe myslím a na čo mi to bude..... Ale tam som pochopila, že na svete je viacero takých „vykoľajencov“ ako som ja. Atmosféru, v ktorej som žila a tvorila, som nikde inde nepoznala a to je to, čo mi mnohí, ktorí sa chodia do každodennej práce otravovať, môžu len závidieť.

femme: V súčasnosti dovážate francúzske zákusky, vedeli by ste také aj vytvoriť?

Vanda Rogovská: Samozrejme, pri troche úsilia by sa mi to mohlo podariť. Mám totiž veľkú knihu o francúzskom cukrárskom umení, ktorá mi je dobrým pomocníkom. Môžem prezradiť jednu zaujímavosť, ktorou je fakt, že väčšina francúzskych krémov je šľahaných a šľahajú ich dvakrát. Vo Francúzsku existuje tradícia celonárodných i miestnych cukrárenských festivalov, ktoré sú venované jednotlivým krajovým špecialitám, ako napríklad celonárodné pečenie makróniek, eclairov, alebo známeho Opera rezu.
Zvláštnosťou tiež je, že takmer všetky zákusky sú zamrazené a pred konzumáciou sa nechávajú pozvoľna roztopiť v chladničke. Pokiaľ by sme hľadali odlišnosti, tak základný je ten, že naše zákusky obsahujú oveľa viac pečiva ako tie francúzske.

Foto: Rokima 

femme: Nie všetko čo krásne vyzerá aj dobre chutí. Ako by obstáli vaše zákusky?

Vanda Rogovská: Tieto francúzske zákusky sú vyrábané z najkvalitnejších surovín, skutočného masla a šľahačky, nie z ich náhrad. Sladí sa prírodným cukrom a využívajú sa cudzokrajné pochutiny ako venezuelské kakao, zelený japonský čaj či vanilka z Madagaskaru. Taktiež neobsahujú syntetické dochucovadlá a konzervačné látky. Automaticky sa objaví otázka, ako je možné, že sa transportom neznehodnotia. Keďže by mali zostať v pôvodnom stave až 18 mesiacov, po vyhotovení sa prudko a rýchlo, v priebehu troch sekúnd, zmrazia až na -18°C teplotu. Ide o takzvané šokové mrazenie a prepravujú sa v špeciálnych mraziarenských autách. Po vybratí z mrazničky ich treba dať do klasickej chladničky, kde sa do dvoch hodín dezert rozmrazí a môže sa podávať.

femme: Snom obchodníka je sieť spoľahlivých odberateľov, snom cukrára - umelca zase vlastná prevádzka. Čo je vaším snom?

Vanda Rogovská: Momentálne sú našimi najväčšími odberateľmi catteringové spoločnosti a niektoré cukrárne, takže sieť cukrární predávajúcich francúzske zákusky by bola dobrým krokom vpred. Mojim snom je asi  krásne štýlová francúzska cukráreň, kde by všetko malo ten pravý šarmantný nádych a prinieslo by do našich krajov francúzske umenie žiť.

Foto: Rokima  


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.