Žena so zlatým jazykom

Povolaných k čaši vína je nás mnoho, vyvolených k poznávaniu, takých, ako Adriana Zalová, je len pár...


femme: Popíšte vašu cestu k vínoznalectvu...

Adriana Zalová: Vyštudovala som medzinárodné právo na Malte a v Holandsku, mala som však k vínu odjakživa blízko, keďže naše rodinné oslavy a posedenia boli vždy späté s ochutnávaním a spoznávaním dobrých značiek vína, prevažne zo zahraničia. Postupom času, ako sa vínna kultúra etablovala aj u nás, sa v našom repertoári začali stále viac objavovať domáce značky vína. Nepýtajte sa ma ako, ale raz som narazila na ponuku kurzov o víne na internete. Povedala som si, že by to mohla byť zaujímavá zmena, keďže je to oblasť dostatočne vzdialená paragrafom, zmluvám a zákonom. Absolvovala som teda niekoľko denných kurzov enológie. Spoznávať rôzne odrody viniča, ich vína a to, odkiaľ pochádzajú sa mi zapáčilo práve preto, že som od malička veľa cestovala. Uvedomila som si, že aj cez víno a jeho úžasnú kultúru si môžem rozširovať svoje obzory o krajinách, ktoré som navštívila, alebo túžila navštíviť. Na kurze enológie som stretla Ing. Vladimíra Hronského, jedného z našich najlepších enológov a začala sa naša dodnes trvajúca spolupráca. Ak si myslíte že povolanie degustátora spočíva iba v tom, že si sadne do kresla a posudzuje rôzne značky vína, tak to je len malá časť jeho vzdelávania. Na rozdiel od rôznych milovníkov vína, som chcela ísť hlbšie, tak som absolvovala dva kompletné semestre prednášok biochémie a mikrobiológie vína u Profesora Fedora Malíka na STU v Bratislave, senzorické skúšky na Ústrednom kontrolnom a skúšobnom ústave poľnohospodárskom a nespočetné rozhovory a degustácie so slovenskými i zahraničnými vinármi. Postupne som tiež vyskúšala rôzne slovenské (Vinum Superbum, Agrovíno, Horeca víno somelierov) aj medzinárodné súťaže vína (VinAgora, Concours Mondial de Brussels, Grand Prix Vinex). Posledné senzorické skúšky profesionálneho hodnotiteľa vína som, ako jediná žena v tomto roku, v rámci akreditovaného systému, zvládla na 96 bodov. Svoju prax vínnej konzultantky si pravidelne dopĺňam spoluprácou s našimi domácimi výrobcami vína, ako aj finančne i časovo náročnými stážami najmä v juhoafrických vinárstvach.


femme: Ku školiteľským a prezentačným aktivitám ste pridali ďalšie...

Adriana Zalová: Spoločne s Ing. Vladimírom Hronským sme sa začali orientovať na marketing slovenského vína. A to bola a stále je oblasť, s ktorou sa u nás iba začína. V dnešnom globálnom svete je dôležité, aby sa ľudia dozvedeli, že aj na Slovensku dokážeme vyrobiť jedinečné vína, ktoré sú často svojou kvalitou porovnateľné so zahraničnými, len o tom nikto nevie. Tak sme sa spojili s našim spoločným známym Ing. Andrejom Ondrejmiškom, riaditeľom občianskeho združenia Víno zo Slovenska a vypracovali projekt propagácie a marketingu slovenského vinárstva doma i v zahraničí. Okrem toho sa neustále snažíme o prezentáciu vínnej kultúry na Slovensku i v zahraničí, v podobe ochutnávok vína a seminárov. Taktiež vzdelávame personál v gastronomických zariadeniach i absolventov stredných odborných hotelových škôl, v podobe tematických školení a kurzov.

Foto: www.jenasimkova.com

femme: V posledných rokoch čítame o úspechoch našich vinárov na svetových súťažiach. Aký je rub tejto lesklej strany?

Adriana Zalová: Ťažko hovoriť o rube, sme radi, že môžeme hovoriť o úspechoch. Slovenské vína majú skutočne potenciál byť uznávané a akceptované doma aj v zahraničí. Dôkazom toho sú napríklad desiatky ocenení na medzinárodných súťažiach, kde naše vína získavajú medaily popri veľkých vínach z Francúzska, Talianska či Španielska. Napriek tomu sú slovenské vína vo svete „terra incognita“. Na škodu všetkých milovníkov vína ich málokto pozná a málokto sa k nim môže dostať.


femme: Čo považujete na našich vínach, prípadne vinároch za najzvláštnejšie?

Adriana Zalová: Najzvláštnejšie? Uvediem konkrétny príklad. Stalo sa mi a nie raz, že som degustovala naše víno s odborníkom zo zahraničia. A tento, ochutnávajúc Pinot Gris (Ruladské šedé) s reálnym pôvodom od nás, z vínorodého kraja spod Malých Karpát, bol presvedčený, že pochádza z Burgundska. A to je odpoveď na vašu otázku...
 

femme: Zoznámte nás s vašim vínnym favoritom...

Adriana Zalová: Mojimi favoritmi sú všetci výrobcovia slovenských vín, ktorí často dokážu fantastické víno vyrobiť takrečeno „na kolene“. Pokiaľ sa ma ale pýtate na moje najmilšie vína, tak by som vám rada dala do pozornosti moje dve najobľúbenejšie odrody: Ryzling rýnsky a Burgundské modré (Pinot Noir). Rizling mám rada aj pre spomienku na alsaské vína, ktoré som pravidelne ochutnávala počas svojho študijného pobytu v Strasbourgu. Dovtedy som sa nestretla s takým rezkým a spoločenským vínom s bohatou mineralitou, ktorú oceňujem práve na úkor ľúbivých, kvetinkovo-ovocných vín. Pinot Noir je odroda, ku ktorej mi cesta „trvala“ oveľa dlhšie, ale o to viac si toto elegantné víno vážim. Nie je to Cabernet Sauvignon, najobľúbenejšie víno súčasnosti, ale je to víno, ktoré aj napriek tomu, že ho vyznávači bohatých červených vín podceňujú, dokáže dospieť do nádherných, jasno červených až granátových farebných tónov s chuťou plnou lesného ovocia, špeciálne lesných jahôd a malín a vo vyzretejšej forme aj sladkých sliviek. Aby som však bola úprimná, v každom dobrom víne, bez ohľadu na použitú odrodu, nachádzam čriepky zaujímavých senzorických vlastností, ktoré môžu vždy príjemne prekvapiť.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.