Vytlačiť túto stránku

Ako užívať dovolenku...

Napísal femme 04. júl 2010

... a platiť najvýhodnejšie. Všeobecný  dovolenkový manuál nie len pre klientov UniCredit Bank.


UniCredit Bank má v ponuke tie cudzie meny, o ktoré klienti prejavujú najväčší záujem a to chorvátsku kunu a bulharský lev.  

Link: kurzový lístok 

S týmito menami UniCredit Bank obchoduje počas celého roka, zvýšený dopyt na pobočkách však pravidelne zaznamenáva už počas prvých dovolenkových mesiacov máj – august, resp. až september. Banka v prípade potreby bez problémov zabezpečí aj väčšie množstvo požadovanej meny.  

Všeobecné odporúčania ako efektívne platiť a ušetriť na poplatkoch

Karty a bankomaty 

• Ak ste aktívnejší užívateľ bankových služieb, používajte balík služieb, je to výhodnejšie ako platiť za jednotlivé transakcie.

• Na prvom mieste je platba platobnou kartou, najlacnejší a najpohodlnejší spôsob platby pri ktorom máte presný prehľad cez Online Card (služba Online bankingu), koľko ste na dovolenke minuli.

• Nezabudnite si prekontrolovať denný limit pre vašu platobnú kartu. Nastavte si ho realisticky, tak aby pokryl vaše zvýšené výdavky počas dovolenky, ale aby bol zároveň bezpečný. O zmenu limitu môžete požiadať na pobočke banky. Nový limit je platný od nasledujúceho dňa.

Pozor, vo väčšine krajín sa môžete stretnúť s maximálnym limitom pre jednu transakciu hotovostného výberu z bankomatu. V EU je to okolo 200 EUR, odporúčame si vyberať z prednastavených hodnôt v ponuke bankomatu.

Na výbery z bankomatov nepoužívajte kreditnú kartu, tou plaťte u obchodníka, z bankomatu vyberajte debetnou platobnou kartou.

Pri rezervácii ubytovania alebo automobilu vopred prostredníctvom platobnej karty nezabudnite si vyžiadať potvrdenie o uskutočnenej rezervácii. V tomto potvrdení sú podmienky ako napríklad sankcie pri zrušení rezervácie.

• Pri dovolenke na Slovensku a v Čechách, ak platíte kreditnou kartou VISA Sphere, uplatnite si zľavu u viac ako 7500 obchodníkov v SR a ČR.

• Zoberte si na dovolenku primeranú hotovosť ako rezervu na výdavky na ceste, nenoste so sebou veľké objemy peňazí.

• Pri výberoch z bankomatu rozlišujte, či ide o bankomat vašej finančnej skupiny alebo bankomat inej banky. Ak je to možné vyberajte z bankomatu vašej finančnej skupiny, ušetríte.

• V krajinách, kde z bankomatov vyberáte menu euro, platia rovnaké pravidlá ako na Slovensku. Nezabudnite rozlišovať, či vyberáte z vlastného alebo cudzieho bankomatu.

• Pri výberoch z bankomatov UniCredit Group ste ako doma, platia rovnaké pravidlá, ako keď vyberáte na Slovensku z bankomatu vlastnej banky. (UniCredit znamená 22 krajín strednej a východnej Európy a sieť 19 000 bankomatov. Medzi krajiny, kde UniCredit Group pôsobí patria i obľúbené dovolenkové destinácie ako Chorvátsko, Slovinsko, Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko, Taliansko, či Rakúsko)

Pred cestou do exotickejších krajín si overte lokalizáciu bankomatov. S dostupnosťou bankomatov vo svete nie je problém. Bankomatová sieť je celosvetovo veľmi rozšírená, ale samozrejme existujú lokality, kde najbližšia možnosť výberu z bankomatu je vzdialená. Odporúčame pred cestou do exotickejších krajín sveta našim klientom pozrieť si vyhľadávačov bankomatov tzv. ATM Locator , ktorý je k dispozícií na internetových stránkach spoločnosti VISA a MasterCard.

ATM Locator: 
VISA, MasterCard

Zoberte si so sebou na dovolenku dva druhy kariet, pričom jedna z nich by mala byť embosovaná. Je to pre prípad nepredvídaného lokálneho výpadku. Embosovanú kartu rozlíšite podľa vystúpených znakov. Embosované karty majú širšie použitie, dokážu ich spracovať aj POS terminály so staršou technológiou.

• O kartu sa starajte ako o hotovosť a nikdy ju nespúšťajte z očí. Pri platení v reštauráciách nedávajte kartu z ruky, dajte si priniesť platobný terminál alebo choďte osobne k platobnému terminálu. Zriaďte si SMS notifikáciu, je to služba, ktorá prispieva k vyššej bezpečnosti.

V prípade straty alebo krádeže platobnej karty je nevyhnutné okamžite kartu zablokovať. Môžete tak urobiť telefonicky (24 hodín denne) v Autorizačnom centre First Data Slovakia, a. s., na telefónnom čísle 02/68 28 57 77, resp. faxom na čísle 02/62 41 28 55, alebo telefonicky v call centre UniCredit Bank UniTel 0800 180 180, zo zahraničia +421 44 547 68 70. Po zablokovaní karty priamo vo First Data Slovakia, a. s., je potrebné následne oznámiť túto skutočnosť aj v pobočke banky, ktorá vedie klientov účet. Za blokáciu platobnej karty klient neplatí žiaden poplatok. Zablokovanie karty prebieha on-line t. j. v okamžiku nahlásenia klienta. Uložte si pred dovolenkou dôležité čísla na banku do mobilu.

• V prípadoch, ak ste sa dostali do situácie, že súrne potrebujete hotovosť a nie ste v blízkosti bankomatu, môžete využiť službu Cash Advance. To znamená, že si vyberiete si hotovosť

v zmenárňach, hoteloch a na pobočkách bánk (označených Cash Advance). Postup transakcie je podobný ako pri platení za tovar alebo služby, počítajte však s povinnosťou predloženia preukazu totožnosti (OP alebo pas) a s vyšším poplatkom za službu. Poplatok za túto službu 2,5% z vyberanej sumy, min. 9,96 EUR.

• Pred cestou do zahraničia nezabudnite na cestovné poistenie. UniCredit Bank má v ponuke výhodné cestovné poistenie pre držiteľov platobných kariet.

Zmenárenské operácie

• UniCredit Bank má v ponuke tie cudzie meny, o ktoré klienti prejavujú najväčší záujem. Za zmenárenské transakcie banka neúčtuje žiaden poplatok. Neváhajte pred dovolenkou navštíviť ktorúkoľvek pobočku UniCredit Bank. Zmenárenské operácie na pobočkách UniCredit Bank sú skutočne výhodné pre klientov aj neklientov banky.

Vo všeobecnosti platí pravidlo, že pri platbe kartou a pri výbere z bankomatu je čiastka prepočítavaná kurzom devíza, ktorý je spravidla výhodnejší ako kurz pri výmene v banke alebo v zmenárni – tam je kurz valutový.

• Z tohto pohľadu je najvýhodnejšia platba kartou. Ak vyberáte z bankomatu, hoci sa hotovosť prepočítava tým istým kurzom, je treba počítať aj s poplatkom za výber hlavne pri bankomatoch cudzej banky.

 Ak má klient zriadený balík služieb

• Majte zriadený balík služieb v banke, vtedy je určitý počet výberov z bankomatov zahrnutý v balíku, pri vyšších balíkoch je počet výberov z bankomatu neobmedzený. Overte si koľko výberov z bankomatu máte v balíku.

• Ak môžete, plaťte vždy kartou. Platba kartou je totiž zahrnutá v balíku služieb, máte ju teda bez poplatku. Platby kreditnou kartou sú tiež bezplatné.

• Taktiež pri platbe kartou v inej mene je platba prepočítaná výhodnejším kurzom ako pri výmene v zmenárni.

Keď vyberáte z bankomatov, ak sú to bankomaty UniCredit Group neplatíte poplatok. Ak vyberáte eurá z cudzieho bankomatu, platíte poplatok ako doma 1,13 EUR. Pri vyšších balíkoch služieb ako napríklad GOLD neplatíte nič. V krajinách, kde sa eurami neplatí, poplatok pri výbere z bankomatov iných bánk je 2 % z vyberanej sumy, minimálne však 4,98 EUR. Vtedy je výhodnejšie platiť kartou oproti výberu z bankomatu.

Ak má klient len bežný účet

• Ak máte v banke vedený len bežný účet, platiť kartou v zahraničí sa Vám oplatí viac ako výber z bankomatu. Za každú platbu zaplatíte zhruba 10 centov, čo je menej ako výber z bankomatu (0,20 EUR z vlastného, 1,13 EUR z cudzieho bankomatu). Ak platíte kreditnou kartou, vždy to máte bezplatné. V krajinách, kde sa eurami neplatí, pri výbere z bankomatov iných bánk počítajte s poplatkom 2 % z vyberanej sumy, minimálne však 4,98 EUR. Vtedy je naozaj lepšie platiť kartou ako vyberať z bankomatu.