Mestom sa šíri zumba...

Napísal Ingrid Abrahámfyová 14. jún 2009
Roky rokúce už pohybuchtivé cvičenky a cvičenci vyhľadávajú telocvične a fitness centrá v snahe zredukovať nadváhu, upraviť postavu a posilniť fyzickú kondíciu.

 
Najnovšie je to chytľavá módna vlna s názvom Zumba. V podstate ide o „staršiu novinku“, pretože jej história siaha až do roku 1999, kedy si známy kolumbijský choreograf Alberto Peréz zabudol priniesť na hodinu aerobiku kazetu s hudbou. Použil preto jedinú dostupnú, a to latinskoamerickú hudbu, pozostávajúcu so salsy, merenge, cumbie... a krokové variácie zimprovizoval priamo na hodine. Úspech tohto „latinoaerobiku“ ho podnietil k vytvoreniu ucelených choreografií, a keď sa zumba prepracovala do USA, jej šíreniu do sveta už nič nestálo v ceste. Postupom času bol vytvorený inštruktorský program a v súčasnosti už po svete cvičí okolo jedenásťtisíc zumba inštruktorov. U jednej z nich, tanečnej pedagogičky Moniky Valuchovej, ktorá so svojimi tanečnými i fitness aktivitami „operuje“ v štvrtom bratislavskom obvode, sme sa na zumba cvičenie poinformovali dôkladnejšie. 
 
 
 
Red.: Už roky sa venujete tanečnej príprave detí a mládeže i kurzom moderných latinskoamerických tancov pre dospelých, pričom ako doplnok ponúkate body forming. Kam by ste v tomto kontexte zaradili zumbu, alebo čo to zumba vlastne je? 
M.V.:  Zumba je aeróbny spôsob cvičenia postavený na rôznych tanečných štýloch. Prevládajú základné kroky populárnych latino tancov ako salsa, merengue, mambo, samba, cumbia, či calypso, ale vyskúšať si môžete i belly dance, flamenco, squer-dance, či rock´n-roll. Najúžasnejšie na tom všetkom je, že človek vďaka tancu nie len efektívne spaľuje tuky, spevňuje problematické partie a posilňuje kardiovaskulárny systém, ale predovšetkým sa baví, zabúda na starosti a vyplavuje stres.
 
Red.: Ako si vysvetľujete lavínový úspech zumby? 
M.V.: Pravdepodobne najväčším lákadlom je hudba. Latinskoamerická, špeciálne pôvodná, má neskutočný náboj. Nie je to žiadne „tuc-tuc“. Tá hudba má myšlienku, hĺbku, vyvoláva v človeku zmes pocitov. Je neopakovateľná a jedinečná.
 
Red.: Komu by ste zumbu doporučili?
M.V.: Zumba je vhodná pre všetky vekové kategórie, deťmi počnúc, staršími ročníkmi končiac. Nikdy ste netancovali? Nevadí, naučíte sa. Máte slabú kondičku? Práve cvičením ju získate. A pokiaľ máte pár kíl navyše, zumbou ich veľmi rýchlo spálite. Na konci hodiny doslova žmýkame tričká.  
 
Red.: Čo vlastne potrebujeme, ak chceme cvičiť, a kde vás nájdeme?
M.V.: Odev i obuv na cvičenie musia byť hlavne pohodlné. Nič zväzujúce. Čím voľnejšie, tým lepšie. Zo všetkého najdôležitejšia je ale obuv. Svojim zverencom odporúčam tzv. Hi Step topánky, určené na jazzový tanec. Sú ľahučké, mäkké, ohybné, skvele podporujú odraz a tlmia doskok.. Rozpis tréningov môžete nájsť na www.latiniko.sk
.
  

1 Komentár

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.