Vytlačiť túto stránku

Úspešní ľudia sa vždy a stále pýtajú. Držia sa týchto 6 návykov

Napísal Kristína Chudá 25. august 2021

Na svete sú stovky ľudí, ktorým sa dá úspech závidieť. Keď však vymeníme závisť za inšpiráciu, môžu sa stať skvelými mentormi. Ich príbehy sú odlišné, no jedno majú spoločné. Ich úspech však závisí i od zdanlivo nenápadných návykov, ktoré dodržiavajú až podozrivo dôsledne. Mnohé z nasledujúcich mikronávykov sú medzi úspešnými ľuďmi veľmi bežné.

smartwoman_18

Zaujímavé ale je, že nie vždy sú také prirodzené, ako si myslíte.

1. Buďte dôslední

Hoci sa úspešní ľudia často považujú za „hazardérov“ , ktorí riskujú, v skutočnosti majú tendenciu byť veľmi dôslední, čo sa týka prístupu k veciam. A to najmä, ak ide o podnikanie. Zvyčajne majú všetko naplánované do bodky - od toho, čo si dajú na raňajky, aký budú mať outfit až po obedové menu. Všetky aktivity totiž oberajú o energiu a na konci dňa vám z nej nič nezostane. Úspešní ľudia chápu, že musia riadiť svoju energiu a nie čas. Preto zo života a fungovania vylučujú mikrorozhodnutia. To znamená, že často jedia to isté, nosia to isté a robia tie isté veci v ten istý čas každý jeden deň.

2. Buďte tou „najhlúpejšou“ osobou v miestnosti

Či už ide o to, koho zamestnáte alebo s kým sa stretávate, nechcete sa za žiadnu cenu ocitnúť na chvoste. Ak si však myslíte, že to tak je, tak trpíte akýmsi komplexom nadradenosti alebo sa podvedome dištancujete od kohokoľvek, kto vás nejakým spôsobom ohrozuje.

Nie je to zdravé. A čo je ešte dôležitejšie, nepomáha to vášmu životu. Úspešní ľudia robia zo svojich konkurentov spoločníkov. Učia sa od tých, ktorí sú inteligentnejší, kvalifikovanejší a skúsenejší ako oni. Bez problému zostávajú večnými študentmi.

3. Vyriešte problémy skôr, než sa objavia

Úspešní ľudia si neskrývajú hlavy do piesku. Ani sa nesnažia vyhnúť spúšťačom problémov. Radšej sa učia, ako s nimi efektívne pracovať. Majú núdzový plán, včas identifikujú potenciálne problémy a reagujú na ne. Sú teda zodpovední a myslia dopredu.

4. Primerane nízke náklady

Vo vašom podnikaní, doma alebo v osobnom živote by ste sa mali držať zásady, podľa ktorej by režijné náklady mali zostať primerane nízke. To neznamená, že by ste mali obetovať bezpečnosť, pohodlie alebo kvalitu. Nechcete sa však nechať uniesť výdavkami, pre ktoré je váš život náročný. Úspešní ľudia žijú ako niekto, kto zarába len dve tretiny ich platu.

5. Buďte organizovaní

Organizovanosť je základom úspechu. Ak žijete v neustálom strese a pohybe, hľadáte rôzne veci, neviete sa predrať cez preplnenú poštovú schránku, chýbate na stretnutiach alebo meškáte s termínmi, tak vedzte, že sa nedostanete ďaleko. Organizovanosť a jednoduchosť sú nevyhnutné na to, aby ste sa dokázali sústreďovať na veci, na ktorých najviac záleží.

6. Premýšľajte z hľadiska čistých ziskov a strát

Úspešní ľudia sú schopní mať nadhľad a zhodnotiť svoje konanie. Myslia na všetko, od peňazí cez vzťahy, v rovine čistých ziskov a strát. A nie tých dočasných. To z nich robí vynikajúcich investorov a stratégov. Napríklad: možno dnes nemáte chuť ísť na drink s kamarátmi svojho partnera. Ale ak to urobíte, tak tým z hľadiska čistého zisku prispejete k tomu, aby bol váš vzťah dlhodobejší a zdravší. Je to ďalší spôsob, ako povedať, že úspešní ľudia neustále chápu veci vo väčších súvislostiach.


https://www.forbes.com/sites/briannawiest/2019/04/04/8-subtle-traits-of-the-super-successful-that-you-should-be-following/#390c817838bd