Vytlačiť túto stránku

Majte prevahu!

Napísal femme 16. jún 2021

V práci, na ulici či v obchode stretáva človek denne... Ako to len delikátne vyjadriť? ...všelikoho... Viete, ako si zachovať rešpekt a nestratiť pritom úroveň?

odvaha_1200x750

Pravidlo č. 1: Nedajte sa! Ste dospelá, svojprávna osoba a máte právo očakaváť, že okolie vás bude brať vážne. Pokiaľ sa tak nestane, nahlas a šikovne vyjadrite, čo si o situácii myslíte.

Pravidlo č. 2: V každej situácii zachovajte odstup! Nekričte, nenadávajte, nešermujte rukami... Vtipne alebo tvrdo argumentujte.

Pravidlo č. 3: Spoliehajte sa na svoju intuíciu, ale nezabúdajte ani na pripravenosť. Nacvičte si niekoľko situácii a univerzálne použiteľných replík, ktoré vytvoria základné portfólio vašej sebaistoty.

ODZBROJUJTE
Kvázi priateľka, ktorá do všetkého pchá nos, vám po náhodnom stretnutí v meste povie: "Nevedela som, že tvoj manžel je o toľko starší. Myslela som si, že je to tvoj otec..." Vaša odpoveď: "Áno, je starší, dobre sa pri ňom vyníma moja mladosť."

VYUŽÍVAJTE REVERZNÚ PSYCHOLÓGIU
Závistlivý a zakomplexovaný kolega vám povie: "Zasa máš nové auto? To sa niekto má...!" Čím chce naznačiť, že k tomu autu vám určite nedopomohli vaše schopnosti a pracovné výkony a on si o tom myslí svoje. Prečo by ste mu to mali vyvracať? Nielenže je úplne jedno, čo si ten chmuľo myslí, ale navyše ho dobre naštvete, ak s ním budete celkom jednoducho súhlasiť: "A vieš, že máš pravdu!"

OTOČTE SITUÁCIU
Rozčúlená kolegyňa, ktovie prečo pozerajúc sa na vás, vykrikuje: "Prečo mám len ja zasa robiť nadčas?" Vaša odpoveď: "To sa pýtaš mňa? Neviem, ale prečo vlastne nestihneš urobiť tú istú prácu ako je moja za ten istý čas ako ja?"

ODMIETNITE AGRESIVITU
Na agresivitu odpovedajte nečakanou reakciou a postrčte tak "protivníka" na tenký ľad. Nečakaná reakcia môže byť kladná i záporná. Napríklad: Máte si ísť s priateľom pozrieť nový byt, ale vaše pracovné povinnosti vás odviali inam. Po ospravedlňujúcej SMS-ke dostanete odpoveď: "Ja sa na to fakt môžem vykašľať. Behám ako blázon, aby som ten byt zohnal, a ty tu nie si. Vaša odpoveď: "Naozaj nie som vždy k ruke, ale mám ťa rada." Alebo: Nepríjemná predavačka, o ktorú, ako vraví jedna známa humoristka, by si človek ani bicykel neoprel, vám povie: "A prečo si chcete skúsiť aj túto veľkosť? To vám nebude dobrééé!!!" Vaša odpoveď: "Viac hláv, viac rozumu. Prekonzultujme to aj s pani vedúcou."

STANOVUJTE HRANICE BEZ DISKUSIE
Nenechajte sa vtiahnuť do rozhovorov, na ktoré nemáte ani čas, ani chuť. Napríklad: Dáte si ostrihať vlasy. Hneď po otvorení prvých dverí na pracovisku nejaká vaša kolegyňa zjačí: "Jéééžiš, prečo si si dala ostrihať tie krásne, dlhé vlasy?" Vaša odpoveď: "Aby som mala krásne, krátke vlasy."

PODNECUJTE PREMÝŠĽANIE
Váš brat vám chce s tými najlepšími úmyslami dohodiť svojho priateľa: "Kedy si mala naposledy rande? Pozri, dnes sa mám stretnúť s Ivanom, poď so mnou, možno si padnete do oka." Vaša odpoveď: "Myslíš s tým Ivanom, s ktorým si tu bol minulý týždeň? Dobre, a ja dám z vďaky tvoju adresu svedkom Jehovovým."

Tip: 

- Všetky akurátne odpovede, ktoré vás napadnú o hodinu po situácii, si zapíšte.
- Využívajte efekt opaku: ak niekto očakáva vysvetľovanie, dajte krátku odpoveď; ak vás chce niekto rozčúliť, reagujte ľahostajne; ak s vami chce niekto manipulovať, dávajte mu záhadné otázky a odpovede, ktoré ho budú miasť.
- Naučte sa aj nepríjemné veci hovoriť príjemným hlasom v prirodzenom rytme, čím dáte najavo, že máte istú úroveň a vykoľajiť vás nebude ľahké.