Rozhovor so spisovateľkou Veronikou Zíškovou , ktorá pracuje aj s energiami

Napísal Kristína Chudá 26. apríl 2021

Pracuje s energiami a je spisovateľkou. Veronika Zíšková je 37 ročná Seničanka, ktorá vyštudovala Obchodnú akadémiu v Senici. Po úspešnom absolvovaní sa vybrala k našim susedom, do Hodonína, študovať Anglický jazyk a odtiaľ? To už nám prezradí v nasledujúcom rozhovore. 

veronika_ziskova

Veronika, kedy a ako si sa dostala k práci s energiami?

Veronika Žíšková: Po ukončení jazykovej školy so zameraním na anglický jazyk ma „niečo“ ťahalo do zahraničia študovať waldorfskú pedagogiku. Hlavným cieľom tejto pedagogiky je celostná výchova dieťaťa, výchova „hlavy, srdca a rúk“. Okrem toho, že som sa zdokonalila v jazyku, zažila som to pravé „zážitkové učenie“. A lektori? Dávali priestor každému zo študentov, čo sa mi veľmi páčilo. Po návrate som sa vrhla do kurzov, a to doslova. Celkovo som si spravila 14 kurzov, teda aj masérsky kurz. No stále som cítila, že niečo v mojom živote nie je v poriadku, niečo  mi v ňom chýbalo. Masáž tela je fajn, ale čo duša?

Prvýkrát som sa s ezoterikou ako takou stretla na Etikoterapii. Aby som to trocha priblížila, Tento pojem je vlastne liečba mravnosťou. No v tomto prípade nejde o moralizovanie. Je to predovšetkým forma súladu. Liečba zvykov v našom živote, ktoré nám neprinášajú spokojnosť, šťastie, harmóniu. Etikoterapia,  zaoberajúca sa  duchovnými príčinami chorôb, nám vlastne pomáha pochopiť, prečo máme konkrétny zdravotný problém. Zaoberá sa príčinami nie dôsledkami. Iba odstránením príčiny môže prísť uzdravenie. Zdravotný problém je totiž pre človeka  informácia, odraz jeho stavu duše, doterajšieho spôsobu života, myšlienok, želaní. Telo nevie rozprávať, telo s nami preto komunikuje chorobou. Tak nám dáva najavo, že ideme v našom živote nesprávnym smerom, že niektoré naše postoje nie sú správne. A práve tu som sa stretla s ľuďmi, ktorí už boli psychicky „niekde inde“ a vtedy som sa o energie ako také začala viac zaujímať. Síce som energie vnímala od detstva, ale nevedela som to ako malá pomenovať. Etikoterapia ma prinútila, aby som sa nad  tým všetkým zamyslela. Masáž tela je bežná záležitosť ale aj naša duša potrebuje masáž. Navštevovanie kurzov ma bavilo, som veľmi zvedavý tvor a rada sa vzdelávam.

Po Etikoterapii som navštevovala kurz Grafoterapie. Na Grafoterapii je zaujímavé to, že keď dáte človeku čistý papier a začne písať, tak zistíte, aký je to v skutočnosti človek. A práve na tomto kurze som sa zoznámila s človekom, ktorý robí EFT – Emotional freedom technology. Aby som trošku priblížila tento pojem, je to Technika emočnej slobody (EFT), ktorá čerpá z rôznych teórií alternatívnej medicíny vrátane akupunktúry , neurolingvistického programovania , energetickej medicíny a terapie myslenia. EFT je veľmi účinné v prípade emocionálneho stresu v akejkoľvek jeho forme – úzkosti, strach, pocit viny, fóbie, atď. Možno ste o tejto metóde ešte nepočuli, ale v zámorí a čoraz viac i v európskych krajinách je súčasťou práce mnohých psychológov, psychiatrov, liečiteľov, koučov, či poradcov. EFT je vo svojej podstate technikou odbúravajúcou stres. Ide o poklepávanie pomocou vlastných prstov na akupunktúrne body na našej tvári a tele pri súčasnom naladení sa na problém, ktorý nás trápi. Táto terapia ma veľmi zaujala a tak som sa dala na ročný výcvik EFT. Pracovať s touto technikou je ako keby ste ťukali na akupunktúrne body, ktoré uvoľňujú v človeku vibrácie.

Všetko je tak ako má byť a už ani neviem ako, prišla ku mne informácia o škole Chiacu v Čechách. Tri roky som študovala meridiány a čakry a tam som sa hlbšie zoznámila s kraniosakrálnou terapiou.

Kedy si cítila, že si už pripravená pomôcť ľudom?

Veronika Žíšková: Všetko to prišlo tak postupne. Človek na to musí byt pripravený, lebo keď nie je, nevie do čoho ide. Ak nie je pripravený, môže ľudom ublížiť.

Čo je to vlastne Kraniosakrálna metóda?  

Veronika Žíšková: V Kraniosakralnej metóde sa terapeut naladí sa na vlnu klienta. Predstavte si vlak a ten vlak je energia a koľajnice sú Vaša miecha a kramiálny mok. Ak je kramiálny mok zabrzdený, tak cez Kraniosakrálnu terapiu a cez Vašu vlastnú energiu, okrem tej univerzálnej, terapeut zasa tie koľajnice napraví, aby vlak mohol prúdiť a vtedy odchádzajú bolesti a problémy. Táto terapia je vhodná nielen pre dospelých aj pre deti, napríklad aj pre deti s diagnózou DMO, čo je porucha nervového systému a Kraniosakrálna terapia vie tieto deti krásne rozhýbať. Ako keby odsúvala závesy.

Kde všade Ťa môžeme vidieť, zažiť?

Veronika Žíšková: Najbližšie poriadam festivalu, už druhý ročník s názvom Festival  5 zmyslov. Festival sa bude konať 6.10.2018 v Senici v Kongresovom centre. A na čo všetko sa môžete tešiť? Napríklad na Jógu smiechu, Zmyslové hry, Kraniosakrálnu terapiu a veľa ďalšieho.

Taktiež Vás veľmi rada privítam v mojom Masážnom a terapeutickom salóne Veronika Zíšková, ktorý sa nachádza na Hviezdoslavovej ulici. V tomto mojom salóniku robím aj kurzy ako Ochranný plášť alebo Tanec šťastia.

V neposlednom rade sa venujem aj deťom, ktoré potrebujú priestor a aby boli samé sebou a aby sa mohli prejaviť.  Veľmi je takých rodičov, že vidia a počujú svoje dieťa, no nerozumejú mu. Tlmočím ako keby detskú reč a tým pomáham nájsť rodičom a deťom k sebe cestu.

A napísala som aj knihu s názvom Tvoje telo, môj domov. Čistú lásku vidím predovšetkým  v novorodencoch. Kniha rozpráva o prenatálnom a postnatálnom živote človeka, to znamená deväť mesiacov pred a po narodení. Je to prepojenie mamy s dieťaťom a učí nás spoznať sa a milovať v sebe to, čo je božské. Len tak môžeme byť silnými ženami a matkami. Ak duša mami súznie s dušou dieťaťa nastáva spokojnosť. Prenatálny vek alebo 9 mesiacov je rovnako dôležitých ako ktorékoľvek iné životné obdobie. Moju knihu si môžete kúpiť u mňa v salóniku alebo v internetových kníhkupectvách ako Martinus a podobne. 

Povedz nám niečo o Tanci šťastia.

Veronika Žíšková: Tanec šťastia alebo čarkove tance je vedená hodinová meditácia, kde ženy tancujú na meditačnú hudbu, respektíve tancuje ich duša. Ženy počas tanca kričia, plačú, či nahlas sa smejú, alebo len tak sedia na zemi. Čakrový tanec je o tom, že sa človek naladí sám na seba, stíši sa a v neposlednom rade  je to antistresový tanec. Po hodine tanca vznikne taká malá chvíľka ticha, kedy sa nikomu nechce hovoriť o svojich  pocitoch, pretože tancom sa dotknete svojho vnútra. Nechce sa im ozaj nič, pretože nasávajú energiu.

V decembri chystám Vnútorný tanec šťastia a kurz Jantra, ktorý je vhodný aj pre deti.  Vlastne Jantra je kresba Vašich želaní a prianí na ďalší rok. Pre dospelých kurz Jantra poriadam už tretí rok, pre detičky to bude prvý raz.

Čo Ti práca s energiami dala a čo vzala?

Veronika Žíšková: Čo mi vzalo duchovno? Vzalo mi môj starý nefunkčný život, čo teda vidím pozitívne. Zažila som v živote veľa negatívneho no ako sa vraví, všetko zlé človeka posilní. Návraty do minulých životov boli dosť nepríjemné. Netvrdím, že chodiť do minulých životov je správne. Takéto veci sa otvoria vždy v správny čas. Asi som mala moje minulé životy vidieť, pochopiť, aby som mohla uzatvoriť kapitolu starých záležitostí a zazívať svet tu a teraz.

Aké máš ešte sny a plány do budúcna?

Veronika Žíšková: O snoch by sa nemalo hovoriť. Prezradím len toľko, že sa chcem viac venovať deťom.  

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.