Vytlačiť túto stránku

Ženy a alkohol

Napísal femme 30. jún 2008

My ženy, sme sa niekoľko storočí snažili vyrovnať mužom vo všetkých oblastiach života a žiaľ sa nám to podarilo aj v alkoholizme.

>> Móda >> Aktuálne >> Ženy a alkohol

Podľa najnovších prieskumov a štúdie sa potvrdilo, že ženy sú viacnásobne náchylnejšie k alkoholizmu a k následnému poškodeniu mozgu. Spomínanú štúdiu viedla Kristine Wirenová, profesorka na Oregonskej univerzite, zaoberajúca sa medicínou a neurológiou. Štúdia bola aplikovaná na myšiach ženského a mužského pohlavia. Experimenty potvrdili, že myši ženského pohlavia sú podstatne vnímavejšie k neurotoxickým odpadom alkoholu, súčasne s vyšším počtom odumretých mozgových buniek.

Kontrola v mozgu
Vedci využili tzv. „genetický čip“, pomocou ktorého sa vyšetrilo približne päť tisíc génov, ktoré sa podieľajú v mozgu na plánovaní, sociálnom chovaní, osobnostnej charakteristike a odolnosti voči alkoholu. Z toho bolo zistených 295 génov, ktoré sa zodpovedajú za reguláciu alkoholu. Podliehajú miestu v mozgu, ktoré prináleží kontrole. Z toho vyplýva, že alkoholici majú túto časť slabo vyvinutú.

Bunky v mozgu
Ďalším objavom bolo, že asi po desiatich dňoch nadmernej konzumácii alkoholu, dochádza k odumieraniu buniek, ktoré pri ženskom pohlaví majú vyššiu tendenciu poškodenia. Zároveň sa potvrdilo, že u žien pokračuje proces bunkovej smrti, pričom u mužov dochádza k rehabilitačnému procesu.


Mierny úbytok mozgovej kapacity je s vyšším vekom známa vec, spomínaným výskumom sa utvrdila teória, že alkohol tento proces výrazne urýchľuje a zhoršuje jeho následky. Výrazné zmenšovanie objemu mozgu je zjavné hlavne u starších alkoholičiek nad šesťdesiat rokov. K podobným zdravotným zdravotným dopadom, ktoré sa u žien rýchlejšie prejavia, patrí: poškodenie mozgu, cirhóza pečene, poškodenie srdcového svalu či nervov.